Τα βλέμματα στραμμένα στην Επιτροπή Παρακολούθησης

4 Min Read


Τον άμεσο καθορισμό οδικού χάρτη που να προδιαγράφει τη σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι μέχρι το 2029, αλλά και πολιτικές που να δίνουν ουσιαστική ώθηση στην αύξηση της παραγωγής, ζητούν επισταμένως οι αιγοπροβατοτρόφοι από την Υπουργό Γεωργίας και την κυβέρνηση.

Αντί τούτου, η υπουργός αποφάσισε τη διατήρηση της ποσόστωσης στο 15% για ακόμα ένα μήνα, ενώ θα έπρεπε από τον Φεβρουάριο να ανέβει στο 30%. Μια απόφαση η οποία έφερε τις έντονες αντιδράσεις των αιγοπροβατοτρόφων και τη διαμαρτυρία της περασμένης Τρίτης έξω από το Προεδρικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαμαρτυρόμενοι έλαβαν διαβεβαίωση από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ότι θα διευθετήσει μια συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την Υπουργό Γεωργίας. Δεν έχει όμως ακόμα καθοριστεί συνάντηση.

Το υπουργείο προβάλλει ως δικαιολογία για την παραμονή της ποσόστωσης στο 15%, ότι οι ποσότητες που είχαν καταγραφεί από το ηλεκτρονικό σύστημα δεν δικαιολογούσαν την αύξηση της ποσόστωσης. Ωστόσο τα στοιχεία αμφισβητούνται από τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι καταγγέλλουν αλλότρια συμφέροντα, τα οποία οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα τους αιγοπροβατοτρόφους και υπό αμφισβήτηση το ΠΟΠ.

Όπως υποδεικνύουν, τα πρώτα αποτελέσματα πάρθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα ενώ ήταν σε πιλοτική φάση και ενώ υπήρχαν θέματα τα οποία παραδέχτηκαν οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, τα στοιχεία είχαν απόκληση σχεδόν κατά 20-25%. 

Όλα τούτα θα συζητηθούν εκ νέου στην ερχόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Χαλλούμι, η οποία θα συνέλθει την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα συζητήσει τα αποτελέσματα της καταμέτρησης του γάλακτος.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων, Γιώργος Δημητρίου, σημείωσε ότι τα προϊόντα ΠΟΠ δεν εξαρτώνται από την παραγωγή, αλλά έχουν νόμους και κανονισμούς που τα διέπουν. Υπέδειξε ότι «δεν μπορούμε να προσαρμόζουμε τα προϊόντα ΠΟΠ στις ανάγκες των βιομηχάνων, αλλά εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στο ΠΟΠ».

«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε το διάταγμα να είναι στο 30% και εν μια νυχτί η υπουργός αυθαίρετα το πήρε στο 15%. Με αυτές τις νοοτροπίες και πολιτικές όχι μόνο δεν θα αυξηθεί το γάλα, αλλά θα συρρικνωθεί περαιτέρω», επεσήμανε.

Αυτό που ζητούν είναι η έκδοση νέου διατάγματος που να καθορίζει ότι κάθε χρόνο η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος θα αυξάνεται κατά 5%, ώστε μέχρι το 2029, που λήγει η μεταβατική περίοδος, να φτάσει στο 50+% που προβλέπει ο κανονισμός για το χαλλούμι ΠΟΠ.

Επίσης, χαρακτήρισε ως τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν, αναφέροντας ότι «είναι πολλά τα συμφέροντα που παίζονται και δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».



Share This Article