Ιστορικές Διαδρομές: Ο Νίκος Σαμψών και η απελευθέρωση της Ομορφίτας

12 Min Read


Μέρος 7ο (Τελευταίο)

Η διαμάχη μεταξύ του Νίκου Σαμψών και μαχητών στην περιοχή Ομορφίτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής συνεχιζόταν αμείωτη με τις δύο πλευρές να αμφισβητούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μιας ή της άλλης.

Ο Σαμψών τα έβαλε και με τους εκδότες και τους δημοσιογράφους των εφημερίδων «Ο Αγών» και «Ο Φιλελεύθερος», που φιλοξενούσαν τα απαντητικά άρθρα εναντίον του, ρωτώντας τους ποια ήταν η δική τους έμπρακτη συνεισφορά στην αντίσταση απέναντι στις ένοπλες ομάδες των Τουρκοκυπρίων.

Το νέο στοιχείο που είχε προστεθεί στην απάντηση των μαχητών εναντίον των ισχυρισμών του Ν. Σαμψών, στην επιστολή που δημοσιεύθηκε την 1η Ιανουαρίου, ήταν και η υπογραφή, κάτω από την επιστολή, του  διοικητή της εφεδρείας του Κυπριακού Στρατού, Τάσου Μάρκου.

SKSKSK
Το άρθρο που δημοσίευσε ο Σαμψών στις 3 Ιανουαρίου 1965 με το οποίο τερματίζει κάθε συζήτηση για τα όσα έγιναν στην Ομορφίτα

Τάσος Μάρκου: Η οικειοποίηση από τον Σαμψών δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω

Στις 3 Ιανουαρίου 1965, λοιπόν, έκανε την εμφάνιση του στην εφημερίδα «Ο Αγών» επιστολή του ίδιου του Τάσου Μάρκου ο οποίος επιτέθηκε κατά μέτωπο στον εκδότη της Μάχης.

Η ανοικτή επιστολή είχε δημοσιευθεί στον Αγώνα με τίτλο: «Δια την αποκατάστασιν της αλήθειας, Ο Σαμψών οικειοποιείται ανερυθριάστως την δράσιν των αγνών μαχητών μας. Δια της όλης περιγραφής του ο κ. Σαμψών δίδει την εντύπωσιν ότι εις την Ομορφίταν ηγωνίσθη μόνον αυτός – αδυσώπητα ερωτήματα προς τον Σαμψών».

Στην αρχή της επιστολής ο Τάσος Μάρκου σημειώνει ότι είναι εξ εκείνων οι οποίοι γνωρίζουν με λεπτομέρεια τα γεγονότα και τη δράση πολλών μαχητών λόγω της θέσης που κατείχε. «Ουδόλως αποκρύπτω την έκπληξίν μου δια το πλήθος των ανακριβειών και παραποιήσεων αι οποίαι περιλαμβάνονται εις τα περιγραφάς σας. Και ουδεμίαν πρόθεσιν είχον να υπεισλέλθω εις τα γραφόμενα σας, διότι συνηθίζω να αποφεύγω τη δημοσιότητα. Παρά ταύτα, αδήριτος ανάγκη πηγάζουσα πρώτον εξ υποχρεώσεως προς την ιστορίαν και δεύτερον προς τους αγνούς μαχητάς οι οποίοι έδρασαν υπό τας οδηγίας μου και των οποίων την δράσιν ανερυθριάστως οικειοποιείσθε δεν μου επιτρέπουν να σιωπήσω».

Η δράση του Σαμψών δεν συγκρίνεται με τη δράση άλλων

Ο Τάσος Μάρκου εκφράζει τη λύπη του γιατί αναγκάζεται να γράψει την επιστολή αλλά, όπως γράφει, αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες που περνά η Κύπρος.

Σημειώνει ότι από την περιγραφή που δίνει ο Σαμψών δίνεται η εντύπωση πως μόνο ο ίδιος ο Σαμψών αγωνίστηκε στην Ομορφίτα. Προσθέτει ότι δεν αμφισβητεί τη συνεισφορά του εκδότη της Μάχης, όμως, σημειώνει «η Ομορφίτα δεν εσώθη μόνον λόγω της δράσεως  της διμοιρίας σας, ούτε καν η δική σας δράσις συγκρίνεται με την προσφορά τόσων άλλων μαχητών».

Ερωτήματα προς τον Σαμψών που αναμένουν απάντηση

Στη συνέχει ο Τάσος Μάρκου υποβάλλει σειρά ερωτημάτων προς τον Ν. Σαμψών, τονίζοντας ότι αναμένει τις απαντήσεις και ότι επιφυλάσσεται να επανέλθει.

«1. Γνωρίζετε από πότε η διμοιρία του Κορνήλιου Κυριακίδη ευρίσκετο εις την Ομορφίταν; Και ποία ήτο η δύναμις, ο οπλισμός και η αποστολή της;

Επειδή εις την περιγραφήν σας, εφημερίς “Μάχη” 22/12/64, αναφέρετε ότι η δύναμις της διμοιρίας ανήρχετο μόνον εις 20 άνδρας, ο δε οπλισμός της εις 12 κυνηγετικά, ένα Μπρεν και τα υπόλοιπα επτά τυφέκια και αυτόματα, σας πληροφορών ότι: Η διμοιρία του Κορνήλιου αποτελείτο εκ 33 ανδρών, (πλήρης κατάλογος ονομάτων εις την Διοίκησιν Εφεδρείας και δύμαμαι να σας τον δώσω), ο δε οπλισμός είχεν ως εξής: 3 Μπρεν, 11 δίκαννα, 1 στεν, 12 τυφέκια, 2 Μ1, και ένα περίστροφον.

Αποστολή της διμοιρίας αυτής από της 22ας Δεκεμβρίου μέχρι της 24ης ήτο αμυντική των περιοχών Γυμνασίου Θηλέων Παλλουριωτίσσης, Κορομία και Αμπελοκήπων. Εν συνεχεία εννεαμελής ομάς υπό τον Ανδρέαν Σωτηρόπουλοςν παρέμειναν εις Κορομία, η δε υπόλοιπος διμοιρία μετά του Κορνηλίου μετέβη εις Αχιλλέα Καϊμακλίου.

2. Όμως προσήλθατε εις τον Αχιλλέα Καϊμακλίου την 24/12/63 και παρετηρήσατε τον Κορνήλιον διότι οι άνδρες του εκοιμώντο, υπό ποίαν ιδιότητα ή αρμοδιότητα προέβητε εις την ενέργειάν σας αυτήν; Μήπως είσθο διοικητής του Κορνηλίου; Γνωρίζετε καλώς ότι ο Κορνήλιος υπήγετο διοικητικώς εις τον 4ον λόχον του υπολοχαγού Πάμπου Λόττα της Διοικήσεως Εφεδρείας, του Υπαρχηγείου από όπου και μόνον ελάμβανε διαταγάς και όχι από τον οιονδήποτε ανεξάρτητον οπλαρχηγόν ως υμείς εμεφανίζεσθε.

3. Εις τας φωτογραφίας αι οποίαι δημοσιεύονται εις την «Μάχην» της 22)12)64, παρουσιάζεται 6 μαχητάς να χειρίζονται οπλοπολυβόλον «Μπρέν», επί της στέγης οικίας, αφήνετε να νοηθή ότι πρόκειται περί μαχητού της διμοιρίας σας. Γνωρίζετε όμως καλώς κ. Σαμψών ότι ο εν λόγω μαχητής Ανδρέας Αγαθοκλέους, ανήκεν εις την διμοιρίαν του Κορνήλιου: Διατί δεν το αναφέρατε; Μήπως χάριν της αντικειμενικής και αληθούς παρουσιάσεως των γεγονότων, ως διατείνεσθε;

4. Τον παρελθόντα Δεκέμβριον εις έκδοσιν της εφημερίδος σας «Μάχης», παρουσιάζετε φωτογραφίαν με μαχητές εις στάσιν ρίψεως χειροδομβίδος. Δεν αναφέρθηκε ποιος είναι ούτε εις ποιον τμήμα ανήκεν; Μήπως διότι, δεν ανήκεν εις την διμοιρίαν σας; Πρόκειται περί του Μελή Δημητρίον της διμοιρίας του Κορνήλιου Κυριακίδη.

5. Εις την «Μάχην» της 29) 12)64, δημοσιεύετε φωτογραφίαν φυλακίων με σάκκους άμμου. Ποιοι επήνδρωσαν πρώτοι τα φυλάκια εκείνα και ποιοι συνώδευσαν τα οχήματα τα οποία μετέφεραν τους σάκκους αυτούς; Αναφέρετε ότι τούτο έπραξαν άνδρες της ομάδος του Πραξή ενώ εις την πραγματικότητα πρόκειται περί ενεργείας των Μελή Δημητρίου, Κωστάκη Κοφτερού, Λοΐζου, Νίκου εκ Καϊμακλίου, Άθου Σταυρίδη και Ανδρέα Κωνσταντινίδη, οι οποίοι ανήκον εις την διμοιρίαν του Κορνήλιου Κυριακίδη και οι οποίοι επήνδρωσαν τα προωθημένα φυλάκια;

6. Εξ όσων είμαι εις θέσιν να γνωρίζω μεταξύ του οπλισμού σας υπήρχον και 12 στεν κυπριακής κατασκευής τα οποία ως και ο ίδιος αναγράφετε δεν ελειτούργησαν. Παραλλήλως παραποιείτε ότι σας απεστάλησαν χαλασμένα όπλα και χειροβομβίδες. Δημιουργείτε το ερώτημα, πώς ηδυνήθητε να «θαυματουργήσετε» και να επιτελέσετε τον μεγάλον «άθλο», τον οποίον από ημερών περιγράφετε;

7. Από πού επήρετε την σημαίαν με την ημισέληνον διά της οποίας ουχί άπαξ εποζάρατε εις την εφημερίδα σας, τας φωτογραφίας και άλλα έγγραφα της ΤΟΥΡΔΥΚ; Μήπως από τους άνδρας της διμοιρίας Κορνηλίου, όπως και συνέβη; Διατί δεν το αναφέρετε;

8. Ποιον τμήμα έφθασε πρώτον εις την εκκλησίαν και τον Σύλλογον Αγίου Δημιητριανού και ει την περιοχήν όπου ημύνετο ο Ολύμπιος;

Υμείς αναφέρετε ότι πρώτοι εφθάσατε, παρατίθετε δε και φανταστικήν συνομιλίαν μετά του Ολυμπίου. Τούτο δεν είναι αλήθές; Πρώτοι έφθασαν οι ανδρες της διμοιρίας του Κορνήλιου, προμηθεύοντες τον Ολύμπιον με πυρομαχικά, δια προσωπικής επαφής Κορνηλίου – Ολύμπιου. Ταύτα δύνανται να επιβεβαιώσουν ο Ολύμπιος και ο Γιασουμής.

9. Ποιοι είναι οι πραγματικοί ελευθερωταί της Ομορφίτας; Αναφέρατε εάν γνωρίζετε ονόματα και τμήμα εις το οποίον έκαστος ανήκεν.

10. Κατά την εξιστόρησιν των γεγονότων, αναφαίρατε μεταξύ όλων ότι εσείς προσωπικώς ευρίσκεσθο με την ομάδα του Κακουλλή. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα ηδύνασθο να γνωρίζετε μόνον δια την δράσιν της ομάδος Κακουλλή και ουχί όλα τα γεγονότα της Ομορφίτας. Ή μήπως ευρίσκεσθο διαρκώς κεκλεισμένος εντός του «Ρέτζις», απ’ όπου εκ του ασφαλούς  – διότι τούτο ήτο εκτός πεδίου βολής – παρηκολουθήσατε δια των γυλιών σας ταδιαδραματιζόμενα γεγονότα;

11. Ποιος παρελάμβανεν τους αιχμαλώτους εις το Ρέτζις» και ποιοι τους μετέφεραν εκεί; Τους παρελαμβάνατε σεις κ. Σαμψών και σας τους παρέδωσαν προσωπικώς ο Κορνήλιος με τον Χαράλαμπον Συμεού.

12. Ο Πραξιτέλης Βογιαζιανός εκινήθη και έδρασεν μετά της ομάδος του ως αναφέρατε ή ή ακολούθησεν την επίθεσιν ως μονάς μετά των άλλων μαχητών και της διμοιρίας του Κορνήλιου και ποιος πραγματικά διεκρίθη;

13. Πόσα τμήματα ευρίσκοντο εις την περιοχήν Ομορφίτας και που υπήγοντο ταύτα διοικητικώς; Εκ της όλης περιγραφής σας αφήνετο να νοηθή ότι τα τμήματα ταύτα υπήγοντο εις σας.

14. Εις την «Μάχην» της 25) 12)64, αναφέρετε ότι διετάξατε τον Κορνήλιον να αμυνθή εις Ομορφίταν. Toύτo είναι ασύστολον ψεύδος. Διάτι, μετά την μάχην της Ομορφίτας ουδεμίαν επαφήν είχατε μετά του Κορνήλιου.

15. Πόσες ημέρες παρεμείνατε εις την Ομορφίταν; Μήπως μερικάς ώρας;»

lalala
Αριστερά ο Τάσος Μάρκου και δεξιά μέρος της επιστολής καταπέλτης για τον Σαμψών που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ο Αγών»

Παραθέσαμε αυτούσια την επιστολή του Τάσου Μάρκου διότι κρίνουμε ότι είναι σημαντική.

Πάντως η πρόκληση έμεινε αναπάντητη. Ο Ν. Σαμψών με μικρό κείμενο του στη «Μάχη» της 3ης Ιανουαρίου (την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκε η επιστολή Μάρκου), έγραφε ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα.

Και η διαμάχη έκλεισε εκεί.

Ο μύθος όμως ότι ο Σαμψών ελευθέρωσε την Ομορφίτα είναι ακόμα ζωντανός.



Share This Article