Όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Λάρνακας έχει υποβάλει αίτημα εξασφάλισης κατοχής του οικοπέδου όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος η Πράσινη Πολυκατοικία για σκοπούς αξιοποίησής του για κατασκευή μονάδων κοινωνικής στέγης ή φοιτητικών εστιών.
Το γραπτό αίτημα, όμως, παραμένει αναπάντητο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει ζεστά το θέμα, κάτι που είναι άξιο απορίας από τη στιγμή που το στεγαστικό πρόβλημα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.
Η Πράσινη Πολυκατοικία βρισκόταν μέχρι πολύ πρόσφατα στην οδό Κοτζιά Τεπέ στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας αλλά κατεδαφίστηκε, αφού το κτίριο είχε κριθεί ετοιμόρροπο, ενώ οι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί σε κατοικίες στο Τσιακκιλερό.
Το οικόπεδο έχει περιέλθει στην κυριότητα του κράτους, με την κυβέρνηση, όμως, να μη δείχνει διάθεση να το αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς μέσω του Δήμου Λάρνακας, όπως αποδεικνύει η απροθυμία του Υπουργείου Εσωτερικών να απαντήσει έστω στο γραπτό αίτημα του Δήμου Λάρνακας.
Το αίτημα είχε υποβληθεί μέσω υπομνήματος στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου σε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και τους αντιδημάρχους Λειβαδιών και Ορόκλινης στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ωστόσο έκτοτε δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.
Ο Δήμος Λάρνακας αιτήθηκε συγκεκριμένα την αξιοποίηση του τεμαχίου 1118 στην ενορία Σκάλας, στο οποίο βρισκόταν η Πράσινη Πολυκατοικία, για σκοπούς δημιουργίας οικιστικών μονάδων κοινωνικής / προσιτής κατοικίας ή φοιτητικών εστιών.
Ζητήθηκε επίσης να δοθεί η ευκαιρία στη δημοτική Αρχή της Λάρνακας να αξιοποιήσει κρατικά τεμάχια και στις περιοχές των συνοικισμών για τον ίδιο σκοπό, ωστόσο απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο δεν υπάρχει ακόμα.
Στέγη σε δέκα άστεγους από το Πρόγραμμα ΞέΝιος
Το γεγονός ότι υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα είναι αναμφισβήτητο και αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα του Προγράμματος Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΞέΝιος», το οποίο έχει ενεργοποιήσει ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Κιτίου και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας από τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα μας ο συντονιστής του έργου εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας, Μιχάλης Σιάλαρος, από την έναρξη λειτουργίας του «ΞέΝιος» έχει βρεθεί στέγη για δέκα άστεγους. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκαν στήριξη μέχρι στιγμής, όμως, είναι μεγαλύτερος, αφού, όπως εξήγησε ο κ. Σιάλαρος, υπήρξαν περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι ενέπιπταν στη νομοθεσία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και παραπέμφθηκαν ως εκ τούτου στις ΥΚΕ. «Συνεργαζόμαστε κυρίως με ένα από τα τρία ξενοδοχεία με τα οποία έχουμε συμφωνήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο μας εξυπηρετεί πλήρως. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση ότι κάποιος από τους 10 ανθρώπους που στηρίχθηκαν χρήζει και πάλι στήριξης, κάτι που δείχνει ότι το πρόγραμμα έπιασε τόπο», δήλωσε στη «Χ» ο υπεύθυνος λειτουργός του Δήμου Λάρνακας.
Το Πρόγραμμα Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΞέΝιος» ανακοινώθηκε επίσημα στις 22 Απριλίου 2024 από τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην άμεση παρέμβαση των συντελεστών σε περίπτωση εντοπισμού ανθρώπων χωρίς χώρο διαμονής, ούτως ώστε άμεσα οι άνθρωποι αυτοί να μπαίνουν σε καταλύματα και να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα αυτοκίνητα.
Το «ΞέΝιος» στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Την άμεση παρέμβαση και αξιολόγηση, την προσωρινή στέγαση, ακολούθως ψυχοκοινωνική στήριξη και εν τέλει την επανένταξη ανθρώπων που μένουν χωρίς σπίτι.
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, το άτομο, αφού αξιολογηθεί και υπογράψει τη σχετική συμφωνία, μεταφέρεται άμεσα στο συμβεβλημένο κατάλυμα και του παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα (μπάνιο, φαγητό, χώρος ξεκούρασης και προστασία). Επίσης, γίνεται διασύνδεση με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας και το Συσσίτιο Αγίου Γεωργίου για παροχή τροφίμων. Στη συνέχεια παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη/ κατάλληλη εκπαίδευση με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών του ατόμου, όπου μαζί με τον αρμόδιο λειτουργό του προγράμματος τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι και έπειτα από την εκτίμηση των αναγκών γίνονται οι δέουσες ενέργειες.
Αφού πραγματοποιηθούν τα πιο πάνω βήματα, ακολουθεί η παραπομπή και δικτύωση του ατόμου με διάφορες Υπηρεσίες για να εξασφαλίσει το άτομο ένα μόνιμο χώρο διαμονής και ταυτόχρονα να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες μέσω παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες για εξασφάλιση επιδόματος ή ανανέωσης εγγράφων/επιδομάτων ή εξεύρεσης εργασίας (π.χ. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας).
Όπως προαναφέραμε, μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δήμος Λάρνακας είναι το πρώτο συγκρότημα Κοινωνικής Στέγης που ανεγείρεται στην περιοχή Αγίου Νικολάου, σε δημοτική γη που παραχώρησε η τοπική Αρχή στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Η πρώτη φάση προνοεί την ανέγερση 24 από τις συνολικά 32 κατοικίες του Συγκροτήματος Κοινωνικής Κατοικίας Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για οικιστικές μονάδες που κατασκευάζονται από τον ΚΟΑΓ σε δημοτική γη που απέκτησε από το Δήμο Λάρνακας για αυτό το σκοπό και οι οποίες θα διατεθούν σε ζευγάρια με εισοδηματικά κριτήρια είτε με αγορά ή με ενοίκιο. Το έργο έχει εξαγγελθεί από το 2021 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Βύρας: «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, παρά το ότι δεν έχουμε απάντηση από την κυβέρνηση
Το ζήτημα της Πράσινης Πολυκατοικίας είχε απασχολήσει τις Αρχές από το 2013, όταν οι πρόσφυγες που κατοικούσαν εκεί ενημερώθηκαν ότι το κτίριο είχε κριθεί μη επισκευάσιμο. Έπειτα από πολλές προσπάθειες, έγινε κατορθωτό να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και εν τέλει να κατεδαφιστεί η πολυκατοικία, κάτι που αφήνει κενό ένα σημαντικό κρατικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από τον Δήμο Λάρνακας υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει τη συγκατάθεσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ερωτηθείς σχετικά από τη «Χ», ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει απαντηθεί το γραπτό αίτημα του περασμένου Σεπτέμβρη, ωστόσο εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει να πιέζει.
«Παρά το ότι δεν έχουμε απάντηση, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Το πρόβλημα στέγασης είναι εκεί και οι ανάγκες για κοινωνική στέγη είναι μπροστά μας. Εάν σε δύο με τρεις μήνες δεν λάβουμε απάντηση από την κυβέρνηση για αξιοποίηση κρατικής γης, θα αναζητήσουμε άλλες λύσεις, είτε με δημοτικά τεμάχια ή σε συνεργασία με φιλανθρωπικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόμαστε. Συνεχίζουμε όμως να προσπαθούμε να πείσουμε το κράτος και την κυβέρνηση για αυτές τις ανάγκες», τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Βύρας.