Αδυναμίες και ελλείψεις στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

6 Min Read


Έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς την ορθή κατεύθυνση σε σχέση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), δεδομένου και της ευρύτητας αλλά και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που καλύπτει, αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, η οποία ωστόσο, διαπιστώνει «σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις».

Σε ανακοίνωση σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε Δήμους, Συμπλέγματα Κοινοτήτων και Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καλεί την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών, «ως τον αρμόδιο για τη μεταρρύθμιση Υπουργό, να ενεργήσουν άμεσα για επίλυση αυτών των προβλημάτων και να εφαρμόσουν όλα όσα είχαμε επιτευχθεί στα πλαίσια των κοινών μας συνεννοήσεων και συμφωνιών».

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη τέτοιας έκτασης σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στην λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι δυσανάλογες όχι μόνο με τις προσδοκίες της κοινωνίας και των οργανωμένων φορέων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια αλλά και του ομολογουμένως μεγάλου χρονικού διαστήματος που είχαν στη διάθεση τους τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι κυβερνητικοί φορείς για να σχεδιάσουν σωστά την μεταρρύθμιση και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις σχετικές νομοθεσίες», προσθέτει.

Η συντεχνία αναφέρει ότι δεν θα μείνει «απαθής σε αυτή την κατάσταση» και προσθέτει πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει συνελεύσεις εργαζομένων στους Οργανισμούς ΤΑ και «θα πάρουμε αποφάσεις αναλόγως των καταστάσεων που δημιουργούνται».

Αναφέρει πως «αυτή η δυσλειτουργία που εντοπίζουμε σε πολλές περιπτώσεις είναι δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό απόρροια κυρίως της κωλυσιεργίας, της ασυνεννοησίας και ανετοιμότητας των συναρμόδιων Υπουργείων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και καθημερινές ανάγκες της μεταρρύθμισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Αυτή η αδυναμία της Κυβέρνησης γενικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», προσθέτει.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρει πως «εκτός από παράγοντας που δυνατόν να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την επιτυχία της μεταρρύθμισης, έρχεται να αμφισβητήσει δυστυχώς και τις σωστές εργασιακές σχέσεις που έχουν επικρατήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απειλήσουν με απορρύθμιση της εργασίας κυρίως με την προσφυγή στις αγορές υπηρεσιών για μόνιμες ανάγκες των οργανισμών».

Τα πιο σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, είναι μεταξύ άλλων ότι τέσσερις μήνες μετά και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ με αποτέλεσμα τη συνεχή αποχώρηση του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνεται αλλά και την ολοένα αύξηση του όγκου των αιτήσεων που οι πολίτες καταθέτουν.

Σε σχέση με τους ΕΟΑ, αναφέρει επίσης ότι αναμένει την εφαρμογή της ρύθμισης η οποία έχει διαμηνυθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους ίδιους τους εργαζόμενους και προσθέτει ότι η ρύθμιση μπορεί να δώσει ικανοποιητική λύση στο μεγάλο θέμα που αφορά στους αποσπασθέντες υπάλληλους από τους Δήμους προς τους ΕΟΑ.

Αναφέρεται επίσης σε «πρόβλημα στέγασης του προσωπικού που υπάρχει σε αρκετούς ΕΟΑ» και «στο πρόβλημα αυτό προστίθεται και η αδυναμία λειτουργίας του λογισμικού «’Ιππόδαμος’».

Αναφορικά με τους Δήμους, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρεται σε «καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση των προϋπολογισμών των Δήμων σε σχέση με τα εργασιακά θέματα σε συνδυασμό με την απουσία κατηγοριοποίησης τους στη βάση κριτηρίων όπως όφειλε να κάμει η εκτελεστική εξουσία είναι ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργικότητα».

«Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι η ερμηνεία που δίνουν τα αρμόδια υπουργεία στον υπολογισμό των εργατικών δαπανών σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες στους Δήμους πάσχει διότι αφενός εξαιρεί τα αναπτυξιακά έργα και αφετέρου δεν κατάφερε ακόμα να συνοπολογίζει τις αγορές υπηρεσιών», προσθέτει.

Σε σχέση με τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων (ΣΥΚ), η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρει ότι «είναι σε αρκετές περιπτώσεις διαλυτική η εικόνα που παρατηρείται στα νεοδημιουργηθέντα ΣΥΚ με την μη ύπαρξη προϋπολογισμών και πάλι, την αδυναμία στελέχωσης των υπηρεσιών τους με προσωπικό και την αδυναμία παροχής οποιασδήποτε βοήθειας από τα αρμόδια υπουργεία και τμήματα».

Αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων ότι η πλειοψηφία των ΣΥΚ λειτουργεί χωρίς προσωπικό, προσωπικό που υπηρετούσε στα Κοινοτικά Συμβούλιο και μεταφέρθηκε οργανικά στα ΣΥΚ παραμένει απλήρωτο» και «σε μερικές περιπτώσεις λόγω ασυνεννοησίας, προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει πολυάριθμο αριθμό κοινοτήτων και να επιτελέσει έργο δυσανάλογο των δυνατοτήτων του αφού δεν υπάρχει έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού».



Share This Article