Τις προοπτικές που διανοίγονται στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου, αλλά και ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων συζήτησαν τη Δευτέρα στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε το πρωί στο Κάιρο, για να παραστεί, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας, καθώς και Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο καθώς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αμέσως μετά την άφιξη του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο Al-Manara, όπου πραγματοποιείται η έκθεση EGYPES 2025, και έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο Σίσι. Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι παρακάθησαν σε διμερή συνάντηση.
Κατά τη συνάντηση τους, οι δύο Πρόεδροι, υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας και του Μνημονίου Συναντίληψη για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Επεσήμαναν, επίσης, πως μέσω αυτών, η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου τίθεται σε τροχιά ουσιαστικής υλοποίησης.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζητήθηκαν οι επόμενοι ενεργειακοί στόχοι και ορόσημα και υπογραμμίστηκε η σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αφού αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου αλλά και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου στο πλαίσιο και των αποτελεσμάτων της 2ης’ Διακυβερνητικής Συνόδου ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με την Ελλάδα.

Πέραν από τον τομέα της Ενέργειας, συζητήθηκε περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο Τουρισμός, το Εμπόριο, οι Επενδύσεις, αλλά και το θέμα που αφορά την εποχική εργοδότηση Αιγυπτίων την Κύπρο.
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και ειδικότερα για την προεργασία ενόψει της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κάιρο Πόλυ Ιωάννου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων Δρ Στέλιος Νικολαΐδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κύπρος-Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης για ενέργεια
Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης που αφορούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζονται ως ορόσημα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο, υπεγράφησαν τη Δευτέρα στο Κάιρο, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών.
Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι οι νέες συμφωνίες, τόσο σε επίπεδο Μνημονίου Συναντίληψης για την εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», όσο και σε επίπεδο Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας, για την ανάπτυξη του Τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, «συνιστούν κομβικό βήμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας και του Μνημονίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έγινε στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης EGYPES 2025, με τη συμμετοχή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και των αδειούχου (Chevron Cyprus Limited, NewMed EnergyLP, BG Cyprus Limited) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη».
Με το Μνημόνιο, προστίθεται, «διαμορφώνεται το πλαίσιο για αποτελεσματική εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα».
Ακολούθως, συνεχίζει η ανακοίνωση της Προεδρίας, «υπεγράφη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο με το οποίο η αδειοδοτημένη κοινοπραξία (ΕΝΙ/TOTAL), αλλά και η Αίγυπτος ως η Φιλοξενούσα Xώρα, θα εργαστούν από κοινού για την εμπορευματοποίηση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός του τεμαχίου (Κρόνος, Ζευς, Καλυψώ)».
«Η ουσία αυτών των συμφωνιών δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά διευρύνει τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιφερειακή σταθερότητα και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.
Οι δύο αυτές συμφωνίες, προστίθεται, «σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσει τη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, με τη συμμετοχή καταξιωμένων διεθνών ενεργειακών εταίρων, να ενδυναμώσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον Κύπριο πολίτη, με στόχο την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών ηλεκτρισμού και τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας».