Τη Συρία και συγκεκριμένα τη Δαμασκό, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος συναντήθηκε με τους ηγέτες των τζιχαντιστών που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον «μεταβατικό πρόεδρο» Ahmad Αl Sharaa, και τον υπουργό Εξωτερικών, Asaad Αl Shaibani.
«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών είχε ως στόχο την ενίσχυση του μηνύματος της διεθνούς κοινότητας υπέρ μιας ομαλής και συμπεριληπτικής πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Οι συζητήσεις με τη μεταβατική ηγεσία της χώρας είχαν ιδιαίτερη σημασία εν όψει της προγραμματισμένης συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, όπου εξετάζεται η κατάσταση στην Συρία, καθώς και τα επόμενα βήματα», προστίθεται.

Την ώρα μάλιστα, που δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συνεχιζόμενα περιστατικά βίας εναντίον διάφορων ομάδων του πληθυσμού, το ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «ο συριακός λαός, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει σε ένα ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον, ιδίως σε αυτή την ιστορική και κομβική στιγμή, μετά την πτώση του καθεστώτος Assad».
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος μετέφερε τη θέση αρχών ότι με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο θα στηρίξει την επανένταξη της χώρας στο διεθνές σύστημα, στη βάση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ποιος είναι ο Al Sharaa με τον οποίο συναντήθηκε ο ΥΠΕΞ
Ο Al Sharra εντάχθηκε στην «Αλ Κάιντα» και πέρασε τα σύνορα του Ιράκ το 2003, για να πολεμήσει ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις. Στα τέλη του 2004 συνελήφθη από τους Αμερικανούς και παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι τις αρχές του 2010 στο Camp Bucca, ένα διαβόητο αμερικανικό στρατιωτικό κέντρο κράτησης του Ιράκ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί η «γενέτειρα του Ισλαμικού Κράτους». Εκεί ανέπτυξε στενές σχέσεις με διάφορα άτομα που στο μέλλον θα γίνονταν ηγετικές μορφές του «Ισλαμικού Κράτους».
Τον Αύγουστο του 2011, o Al Sharra – γνωστός και ως αλ-Τζολάνι, πέρασε τα σύνορα με τη Συρία, όπου μόλις είχαν ξεσπάσει οι πρώτες εμφύλιες συγκρούσεις, συνοδευόμενος από μια μικρή, οπλισμένη ομάδα Ιρακινών και Σύρων τζιχαντιστών. Τον Γενάρη του 2012 ο Τζολάνι ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Μετώπου αλ-Νούσρα». Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο αλ-Τζολάνι είχε συμφωνήσει με τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, τον πρώτο ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους», η «Αλ-Νούσρα» να μην αποκαλύψει τους οργανωτικούς δεσμούς με το «Ισλαμικό Κράτος», για να αποφύγει την «πρόωρη» εγγραφή της στις λίστες των «τρομοκρατικών οργανώσεων» από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες δυνάμεις.
Και οι δύο οργανώσεις αρχικά λειτούργησαν ως παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ και τη Συρία. Η «Αλ-Νούσρα» επικεντρώθηκε στον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του Ασαντ και του αποκαλούμενου από τους «δυτικούς» μετριοπαθούς «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στα δυτικά, ενώ το «Ισλαμικό Κράτος» επικεντρώθηκε περισσότερο στον νότο και τα ανατολικά της Συρίας, συχνά με στόχο την καταπολέμηση των αποδυναμωμένων μη ισλαμιστών Σύρων ανταρτών, φτάνοντας μέχρι τον βορρά, στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.
Στην πορεία, η «Αλ-Νούσρα» του αλ-Τζολάνι τα «έσπασε» με το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα». Αν και δεν έλαβε την επίσημη στήριξη των ευρωατλαντικών, όπως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και εντάχθηκε στις λίστες της τρομοκρατίας, το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει παραδεχθεί τον Σεπτέμβρη του 2015 πως «μετριοπαθείς» αντάρτες που όπλισαν και εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί, είχαν παραδώσει οπλισμό στην «Αλ-Νούσρα», ενώ πολλοί ακόμα είχαν περάσει στις γραμμές της. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός πως παρά τον χαρακτηρισμό της ως «τρομοκρατική», η τζιχαντιστική οργάνωση στηρίχθηκε από το κράτος του Ισραήλ. Οπως αποκαλύφθηκε από τη «Wall Street Journal» και επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Amos Yadlin, ο ισραηλινός στρατός βοήθησε τους ισλαμιστές της «Αλ-Νούσρα», για να λειτουργήσουν στη Συρία ως «αντίβαρο» στις δυνάμεις που στηρίζονταν από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, προσφέροντας ιατρική περίθαλψη σε 2.000 μαχητές της «Αλ-Νούσρα» στα σύνορα του Ισραήλ.
Το 2016, ο αλ-Τζολάνι ανακοίνωσε το τέλος των δεσμών της «Αλ-Νούσρα» με την «Αλ Κάιντα», διέλυσε την «Αλ-Νούσρα» και μέσα στο 2017 δημιούργησε μια νέα οργάνωση, την HTS, η οποία αποτέλεσε συνένωση με «κοσμικές» δυνάμεις για να πολεμήσει αποκλειστικά το καθεστώς Ασαντ και τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του. Εκτοτε, ο αλ-Τζολάνι, αν και παραμένει καταζητούμενος για τρομοκρατία, έχει παρουσιαστεί ως συνεχιστής της αποκαλούμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στο καθεστώς Ασαντ.
Με πληροφορίες από 902.gr