Αντανάκλαση της καθημερινότητας των νέων τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου

10 Min Read


  • Κωνσταντίνα Αχιλλέως: Η ανάπτυξη της νέας γενιάς του τόπου μας είναι ένα θέμα που αφορά όλους
  • Σεβήρος Κούλας: Aνάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές στήριξης της νεολαίας και των εργαζομένων
  • Αντωνία Φράγκου: Οι νέοι εκτίθενται διαρκώς σε ψευδείς ειδήσεις, ειδικά στα ΜΚΔ
  • Σταύρος Αγαθού: Οι νέοι είναι αντιμέτωποι με χαμηλούς μισθούς, ανασφάλεια, στέρηση του δικαιώματος στη στέγη, ακρίβεια, ανέχεια

Του  Καλλή Αντούνα

Η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση στην υγειονομική περί­θαλψη αποτελούν την πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τους Κύπριους νέους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευ­ταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, ενώ ακολουθούν η άνοδος των τιμών και το κόστος διαβίωσης, επιβεβαιώνοντας την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νέοι και νέες, σύμφωνα με επικεφαλής οργανώσεων νεολαίας και αναδεικνύο­ντας τις καθημερινές προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι νέοι και νέες στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευ­να, στην Κύπρο πρώτη πολιτική προτε­ραιότητα είναι η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση στην υγειονομι­κή περίθαλψη (37%), ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά η άνοδος των τιμών και το κόστος διαβίωσης (35%). Το 31% των νέων Κυπρίων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση και η δημιουργία θέσεων ερ­γασίας θα πρέπει να αποτελούν επίσης προτεραιότητα, μαζί με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (24%). Η ευρωπα­ϊκή άμυνα και ασφάλεια βρίσκεται χαμη­λότερα στις προτεραιότητες των Κύπριων ερωτηθέντων (16%).

Σημειώνεται πως η έρευνα του Ευρω­βαρόμετρου για τη νεολαία πραγματοποι­ήθηκε από την Ipsos, μεταξύ 25 Σεπτεμ­βρίου και 3 Οκτωβρίου 2024 και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, με συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου. Συνολικά πραγματοποιήθη­καν 25.863 συνεντεύξεις με νέους ηλικίας 16-30 ετών, 514 εκ των οποίων στην Κύ­προ. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανά­λογα με το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Αναδεικνύονται σημαντικές προκλήσεις της κυπριακής νεολαίας

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου αναδεικνύουν σημαντικές προκλήσεις για τη νεολαία της Κύπρου, επεσήμανε στη «Χ» η πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαί­ας Κύπρου, Κωνσταντίνα Αχιλλέως, σχολι­άζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

«Η κοινωνική προστασία, η πρόσβα­ση στην υγειονομική περίθαλψη και το κόστος ζωής είναι βασικά ζητήματα που απαιτούν στοχευμένες πολιτικές», δήλω­σε. Παράλληλα, συνέχισε, η χαμηλή εμπι­στοσύνη στους θεσμούς και η έκθεση στην παραπληροφόρηση καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσα από προγράμματα πολιτικής παιδείας και δημοκρατικού διαλόγου.

«Ο ΟΝΕΚ παραμένει αφοσιωμένος στην παροχή τέτοιων ποιοτικών υπηρε­σιών με στόχο την ενημέρωσή τους σε όλα τα θέματα που τους αφορούν και τους επηρεάζουν. Την ίδια στιγμή, συνεχίζου­με δυναμικά την ενημέρωση των νέων για όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ και μπορούν οι νέοι να αξιοποιήσουν, ώστε να ενισχύσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους», πρόσθεσε. Η ανάπτυξη της νέας γενιάς του τόπου μας είναι ένα θέμα που αφορά όλους και απαιτεί συνεργασία πρώτιστα με τους ίδιους τους νέους, οι φωνές των οποίων πρέπει πάντα να βρί­σκονται στο επίκεντρο της όποιας δράσης και απόφασης, κατέληξε.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς των νέων

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνουν επί της ουσίας την εικό­να που βλέπουμε και προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από την επαφή μας με νέες και νέους, όλων των ηλικιών, δήλωσε στη «Χ» ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, προσθέτοντας πως «η εικόνα που πλασάρεται συνεχώς για την “αναβαθμισμένη κυπριακή οικονομία”, τη συνεχή ανάπτυξη και την “καλή πορεία” της Κύπρου δεν συνοδεύεται από την πιο βασική, την πιο κύρια ερώτηση: Ανάπτυξη για ποιους;»

Με τη νεολαία της Κύπρου να προτε­ραιοποιεί την ανάγκη για κοινωνική προ­στασία και πρόνοια, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανόδου των τιμών, αλλά και την ανάγκη ποιοτικών θέσεων εργασί­ας, γίνεται ξεκάθαρο πως είναι άμεση και απαραίτητη ανάγκη να αναπτυχθούν πο­λιτικές στήριξης της νεολαίας και των ερ­γαζομένων, τόνισε. «Πολιτικές που η Αρι­στερά στην Κύπρο έχει καταθέσει εδώ και καιρό, βρίσκοντας τη σθεναρή αντίσταση του πολιτικού μπλοκ του κεφαλαίου και των τραπεζών. Προτάσεις όπως η φορολό­γηση των υπερκερδών των τραπεζών για στήριξη των πιο ευάλωτων, η επέκταση και καθιέρωση της ΑΤΑ για τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού ολιστικού πλάνου για το στεγαστικό ζήτη­μα, για ενίσχυση και αύξηση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας», σημείωσε.

Το ασταθές πολιτικό σκηνικό εντείνει την αβεβαιότητα των νέων

Από την πλευρά της η οργάνωση νε­ολαίας του ΔΗΚΟ εκφράζει την ανησυχία της για τις αυξανόμενες τιμές που πλήτ­τουν ιδιαίτερα τους νέους, όπως ανέφερε στη «Χ» η πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, Αντωνία Φράγκου.

«Το υψηλό κόστος ζωής, σε συνδυασμό με το στεγαστικό ζήτημα και τους μισθούς που παραμένουν σταθεροί, δημιουργούν προκλήσεις στην οικονομική ανεξαρτη­σία των νέων, ειδικά σε αυτούς που τώρα ενεργοποιούνται στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, το ασταθές πολιτικό σκη­νικό και οι διεθνείς εξελίξεις εντείνουν την αβεβαιότητα, ενώ η περιβαλλοντική προστασία παραμένει κρίσιμη», σημείωσε προσθέτοντας πως εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της παραπληροφόρησης, κα­θώς οι νέοι εκτίθενται διαρκώς σε ψευδείς ειδήσεις, ειδικά στα ΜΚΔ.

«Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μηδε­νική φορολόγηση σε βασικά αγαθά, την ανακοίνωση νέων σχεδίων επιδότησης για νέα ζευγάρια και την εφαρμογή του e-kalathi που αποτελούν θετικά βήματα προς την ανακούφιση των καταναλω­τών», ανέφερε.

Η πρόεδρος της οργάνωσης κατέληξε πως «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παράγουμε πολιτικές για ένα βιώσιμο μέλλον, με προσιτή στέγαση, οικονομική σταθερότητα και αξιόπιστη ενημέρωση, ούτως ώστε να ενισχύσουμε τις προοπτικές της νέας γενιάς».

Αυταπόδεικτη η ανάγκη για οργάνωση των νέων εργαζομένων

Τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβα­ρόμετρου, τα οποία καταγράφουν ότι η ακρίβεια, το υψηλό κόστος διαβίωσης και το ζήτημα της στέγασης είναι οι βασικότε­ρες ανησυχίες των νέων της Κύπρου και ολόκληρης της Ευρώπης, επιβεβαιώνουν μια σειρά από δεδομένα τα οποία εδώ και χρόνια υπογραμμίζουμε, δήλωσε στη «Χ» ο Γραμματέας του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας ΠΕΟ, Σταύρος Αγαθού.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως επιβε­βαιώνεται και μέσω της συγκεκριμένης έρευνας η πραγματικότητα που βιώνει η νεολαία της Κύπρου: χαμηλοί μισθοί, ανα­σφάλεια, στέρηση του δικαιώματος στη στέγη, ακρίβεια, ανέχεια.

«Επιβεβαιώνεται, επίσης, το γεγονός ότι παρά τους διαφόρους δείκτες που παρου­σιάζει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει για την “ευημερία και την ανάπτυξη της οικονομίας”, ο πλούτος που παράγεται δεν αφορά τη νεολαία και την κοινωνία ευρύ­τερα, αλλά τους λίγους και εκλεκτούς», τό­νισε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη της οι­κονομίας δεν μεταφράζεται σε κοινωνική πολιτική, σε στεγαστική πολιτική, σε αύξη­ση μισθών. «Αντίθετα, αυτή η “ανάπτυξη” πηγάζει από τα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων», επεσήμανε.

Άλλη μια επιβεβαίωση, ως συμπέρασμα του Ευρωβαρόμετρου, είναι το ότι η σημε­ρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες της σύγχρονης κοινωνίας, γι’ αυτό και δεν έχει στις προτεραιότητές της την παρα­γωγή ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε πως τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου επιδεικνύουν και επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για συλλογική οργάνωση και δι­εκδίκηση των νέων εργαζομένων της Κύ­πρου και της Ευρώπης.

«Μόνο έτσι η νεολαία μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σε μεί­ωση της ακρίβειας, σε καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και σε ουσιαστική κρατική στήριξη», κατέληξε.



Share This Article