Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου
Μικρό καλάθι κρατάνε οι νέοι απέναντι στις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Και όχι άδικα αφού σχεδόν όλα τα θέματα τα οποία τους απασχολούν παραμένουν σε στασιμότητα εδώ και μήνες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Τα πιο πάνω προκύπτουν από τις απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από 514 νέους από την Κύπρο (ηλικίας 16-30 ετών), σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από ένας στους τρεις νέους από την Κύπρο παρουσιάστηκαν στην έρευνα ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα ακόλουθα δύο ζητήματα: το σύστημα το οποίο αφορά την κοινωνική προστασία και πρόνοια και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (37%), καθώς επίσης για την άνοδο των τιμών και τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους διαβίωσης (35%).
Επίσης, άλλα θέματα για τα οποία οι νέοι από την Κύπρο εξέφρασαν ανησυχίες και δήλωσαν ότι πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την ΕΕ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια είναι η οικονομική κατάσταση και η δημιουργία θέσεων εργασίας (31%), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (24%) και ο τομέας της εκπαίδευσης και κατάρτισης (18%).
Οι απαντήσεις των νέων στην έρευνα μαρτυρούν ποια είναι τα ζητήματα, τα οποία τους απασχολούν σε μεγαλύτερο βαθμό. Μαρτυρούν, επίσης, ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας έχει πάψει να ελπίζει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αποδεικνύονται πάντα κούφιες και εναποθέτει τις προσδοκίες του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σε άλλη ερώτηση η μεγάλη πλειοψηφία των νέων από την Κύπρο δήλωσαν ότι είναι «υπέ ρ της ΕΕ, αλλά όχι του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή» (61% έναντι 32% όσων έδωσαν την ίδια απάντηση στο σύνολο της ΕΕ). Ακόμη, 15% έδωσαν λευκή επιταγή στην ΕΕ καθώς δήλωσαν ότι είναι υπέ ρ του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή, ενώ 19% δήλωσαν ότι αντικρίζουν με δυσπιστία την ΕΕ.
Μόνο 19% ψήφισαν έστω μία φορά
Σημειώνεται ότι η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο να εξετάσει τις απόψεις των νέων (ηλικίας 16-30), εστιάζοντας στις πολιτικές προτεραιότητές τους, τη στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πηγές από την οποίες αντλούν πληροφορίες, την έκθεσή τους στην παραπληροφόρηση, την εμπλοκή τους στην πολιτική και τη συμπεριφορά τους στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους Κύπριους νέους, μόνο το 19% ψήφισαν έστω μία φορά είτε σε τοπικές εκλογές, είτε σε εθνικές εκλογές, είτε στις ευρωεκλογές. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο μέσος όρος όσων έχουν δώσει την ίδια απάντηση στο σύνολο της ΕΕ είναι 39%. Δηλαδή, οι περισσότεροι νέοι από την Κύπρο δεν ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Αντίθετα, στο ερώτημα κατά πόσο συμμετείχαν εθελοντικά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή εκστρατεία, το ποσοστό των νέων που απάντησαν θετικά είναι πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ (32% έναντι 20%).
Ακόμη, στο ερώτημα κατά πόσον έχουν δημιουργήσει ή υπογράψει ένα αίτημα συλλογής υπογραφών (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), το ποσοστό των νέων από την Κύπρο που απάντησαν θετικά ανήλθε στο 16% έναντι 26% στην ΕΕ.
Σε ερώτηση προς όσους έχουν δηλώσει ότι έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι περισσότεροι νέοι από την Κύπρο είπαν ότι το έπραξαν επειδή πιστεύουν ότι το κόμμα και ο υποψήφιος που έχουν επιλέξει μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα (28%), ενώ ακολουθούν όσοι έχουν δηλώσει ότι το έπραξαν επειδή έχουν διαβάσει ή/και έχουν ακούσει θετικά σχόλια για το κόμμα και τον υποψήφιο που έχουν επιλέξει (26%), όσοι έχουν δηλώσει ότι είναι πεπεισμένοι πως οι ιδέες αυτού που ψήφισαν ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους (23%), και τέλος όσοι έχουν δηλώσει ότι έχουν ψηφίσει με στρατηγικό τρόπο ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές συγκεκριμένο κόμμα (21%).
Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση προς όσους έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι περισσότεροι νέοι από την Κύπρο είπαν ότι έχουν ενεργήσει με τον πιο πάνω τρόπο επειδή δεν είχαν αρκετές πληροφορίες στη διάθεσή τους προκειμένου να κάνουν τις επιλογές τους (24%), ενώ ακολουθούν όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν βρήκαν κάποιον υποψήφιο ή κάποιο πολιτικό κόμμα που να αντιπροσωπεύει τις απόψεις τους (20%), όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπόρεσαν λόγω άλλων υποχρεώσεων (13%) και τέλος όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς ή/και είναι γενικά δυσαρεστημένοι από την πολιτική (12%).
Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω θα έλεγε κάποιος ότι είναι αντιφατική η αντίδραση της ΕΕ στα αποτελέσματα πολλών ερευνών που επιβεβαιώνουν την αγωνία που ζουν οι νέοι ζουν στην καθημερινότητά τους. Μπορεί η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να παραδέχεται ότι «κινδυνεύουμε να υπερισχύσει η απογοήτευση και να χάσουμε μια γενιά» δεν φαίνεται, όμως, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές τους οι οποίες απογοητεύουν τους νέους.
Οι μισοί νέοι δηλώνουν θύματα παραπληροφόρησης
Οι περισσότεροι νέοι στην Κύπρο δηλώνουν θύματα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων!
Σε ερώτηση από ποιες πηγές ενημερώνονται σε σχέση με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, οι περισσότεροι νέοι από την Κύπρο απάντησαν από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (44%), ενώ ακολούθησαν η τηλεόραση (27%) και οι ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές και/ή ειδησεογραφικές πλατφόρμες (24%).
Σημειώνεται, επίσης, ότι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων στην Κύπρο, από την οποία ενημερώνονται σε σχέση με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, είναι το Facebook (52%), ενώ ακολουθούν το YouTube (43%), το Instagram (31%), το TikTok (24%) και το Χ – Twitter (20%).
Επισημαίνεται ότι στο σύνολο της ΕΕ η πιο δημοφιλής πλατφόρμα από την οποία οι νέοι ενημερώνονται σε σχέση με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα είναι το Instagram (47%), το TikTok (39%), το YouTube (37%), το Facebook (27%) και το Χ – Twitter (21%).
Στην ερώτηση που υποβλήθηκε μέσα από την έρευνα προς τους ερωτηθέντες για το πόσο συχνά πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί προσωπικά σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις τις τελευταίες επτά μέρες, το ποσοστό στην Κύπρο ανήλθε στο 53% (33% συχνά και 20% πολύ συχνά) ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (44%).
Από την άλλη πλευρά, ποσοστό 30% εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μόνο μερικές φορές έχουν εκτεθεί προσωπικά σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις, 14% ότι είναι σπάνιο το φαινόμενο και 1% ότι δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντιμέτωποι με τέτοιο φαινόμενο.