Πολλοί γονείς παιδιών σε προσχολική και σχολική ηλικία αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για να πάνε στα σχολεία για τις μετρήσεις του σακχάρου των παιδιών τους, αφού είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση και η χορήγηση της ινσουλίνης.
Της Ελένης Κωνσταντίνου
Συνοδοί χωρίς καμία γνώση ή εκπαίδευση για θέματα διαβήτη, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που δεν συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα αφού την ώρα που σε άλλες χώρες επιλέγονται αξιόπιστες λύσεις, στην Κύπρο είτε προσφέρονται λύσεις που δεν δουλεύουν, είτε δεν προσφέρονται καθόλου με αποτέλεσμα οικογένειες να επιβαρύνονται μέχρι και με χίλια ευρώ το μήνα για να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό για την υγεία και την ασφάλειά τους.
Δυστυχώς, αρκετά είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Είναι μεγάλος ο Γολγοθάς που καλούνται να διανύσουν, αφού τα θέματα αυτά έχουν τεθεί πολλάκις, χωρίς όμως να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις.
Οι φωνές των γονιών μένουν χωρίς ανταπόκριση
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται τα παιδιά κατά την προσχολική και σχολική τους φοίτηση. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις εργασίες τους για να πάνε στα σχολεία για τις μετρήσεις του σακχάρου των παιδιών τους, αφού είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση και η χορήγηση της ινσουλίνης.
Παιδιά με διαβήτη τύπου 1 κινδυνεύουν με σοβαρές επιπλοκές εάν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Συνεπώς, το ρόλο αυτό δεν μπορούν να τον αναλάβουν συνοδοί που δεν είναι καταρτισμένοι. Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι νοσηλευτές, αφού όταν συμβεί οτιδήποτε αν δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα πέντε λεπτά, θα υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες όπως μόνιμες νευρολογικές βλάβες, φυσική κατάσταση, θάνατος.
Μάλιστα, όπως μας καταγγέλθηκε από γονείς οι απαντήσεις που λαμβάνουν από αρμόδιους είναι «Τι μπορεί να συμβεί; Μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι» και αυτό γιατί τα παιδιά των προαναφερόμενων ηλικιών μένουν στην ουσία αρρύθμιστα με υψηλή γλυκόζη για να μην παθαίνουν υπογλυκαιμία. Αυτό δεν είναι αόριστος ισχυρισμός των γονιών, αφού καταδεικνύεται και μέσα από αιματολογικές αναλύσεις. Ως συνέπεια, τα παιδιά αυτά θα βρεθούν, αργά αλλά σταθερά, αντιμέτωπα με σοβαρές επιπλοκές, κακή ποιότητα ζωής και ακολούθως τον πρόωρο θάνατο.
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διορίζονται νοσηλευτές, που μάλιστα έχουν εκπαιδευτεί σε παιδοενδοκρινολογική κλινική. Επιπλέον, σε άλλες χώρες οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας και τα συναφή ωφελήματα όπως προβλέπει ο νόμος.
Οι γονείς ζητούν να θεσμοθετηθεί η παραχώρηση συνοδών-νοσηλευτών· δεν έχουν πάρει, όμως, καμίαν απάντηση που να διασκεδάζει έστω και στο ελάχιστο τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους.
Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν είναι και οι περισσότερες επιλογές σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα για αντιμετώπιση του διαβήτη όπως αντλίες ινσουλίνης χωρίς σωλήνωση και αισθητήρες συνεχούς μέτρησης γλυκόζης.
Καθησυχάζει ατεκμηρίωτα το Υπουργείο Υγείας
Το όλο θέμα απασχόλησε ακόμη μια φορά πρόσφατα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής όπου ακούστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαβητικά παιδιά και όχι μόνο.
Σημειώνεται ότι παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη, η οποία και επείγει αφού ο διαβήτης είναι πλέον είναι μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Στοιχεία από το International Diabetes Federation αναφέρουν ότι παγκοσμίως ένας στους 10 ενήλικες ζει με διαβήτη, ενώ στην Κύπρο το 12,7% του πληθυσμού μας έχει διαγνωστεί με διαβήτη. Από το 2000 ο διαβήτης έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς από το 4,6% επί του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού έφθασε σήμερα στο 10,5%. Χωρίς επαρκή δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί στο 11,3%.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αναμένεται το κείμενο της επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής, το οποίο θα σταλεί για διαβούλευση το προσεχές διάστημα.
Όσον αφορά το ζήτημα των σχολικών συνοδών, είπε ότι υπάρχουν διαδικασίες διαχείρισης έκτακτων περιστατικών στα σχολεία. Σημείωσε ότι σε όλα τα σχολεία υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μπορούν να χειριστούν τα περιστατικά. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πάντοτε, αφού όπως καταγγέλθηκε μαθητές/τριες λυκείων αναγκάζονται να λαμβάνουν την ινσουλίνη τους στις τουαλέτες όπου τους στέλνουν εκπαιδευτικοί λόγω άγνοιας.
ΟΑΥ: Διαδικαστικές επιπλοκές στερούν τα παιδιά από σύγχρονο εξοπλισμό
Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου και σχετικά με το διαγωνισμό του ΟΑΥ για αντλίες ινσουλίνης με καλώδια, χωρίς καλώδια και συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, είπε ότι ενώ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, υπήρξε προσφυγή από εταιρεία στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία εξέδωσε απόφαση υπέρ του ΟΑΥ, με την εταιρεία να καταφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και το τελευταίο να στέλνει στον ΟΑΥ διάταγμα αναστολής.
Σημείωσε ότι ακόμα και αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, υπάρχουν εναλλακτικές. Αναφέρθηκε σε μία αντλία χωρίς καλώδια, η οποία προτιμάται για χρήση σε παιδιά, σημειώνοντας ότι αυτή δίνεται από το Μακάρειο και πληρώνεται από τον ΟΑΥ. Ωστόσο, γονείς που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας ανέφεραν ότι δεν παρέχεται η ασύρματη αντλία, αφού αυτή που δινόταν είχε εισαχθεί από τρίτη χώρα και δεν δούλευε.
Δρ Αβραάμ Μιχαήλ: Χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις
Κληθείς από τη «Χαραυγή» να μας εξηγήσει τις συνέπειες στα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 από τη μη παραχώρηση νοσηλευτικού συνοδού, ο Δρ Αβραάμ Μιχαήλ, παιδοεντατικολόγος, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι συνοδοί να έχουν γνώσεις από το τι είναι ο υδατάνθρακας μέχρι την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. «Εάν πάθει υπογλυκαιμία ένα παιδί, θα πρέπει ο συνοδός να την αντιμετωπίσει. Χρειάζεται να έχουν γνώσεις ΚΑΡΠΑ, να μπορούν να χορηγούν ενέσιμα σκευάσματα. Ο συνοδός πρέπει να έχει γνώσεις επείγουσας υποστήριξης της ζωής».
«Είναι σημαντικό επίσης να έχουν το παιδί ρυθμισμένο, δηλαδή σε ένα φυσιολογικό εύρος γλυκόζης». Όπως μας εξήγησε, εάν είναι υψηλή η γλυκόζη, ο ασθενής δεν θα κάνει υπογλυκαιμία. Αυτό όμως συνεπάγεται με αργό θάνατο. «Δεν θα έχει τώρα πρόβλημα, όμως με την ενηλικίωσή του θα αρχίσουν οι επιπλοκές». Πρόσθεσε δε ότι σε άλλες χώρες η πρακτική που ακολουθείται είναι να εκπαιδεύονται νοσηλευτές, ενώ την ίδια ώρα είναι και κάτοχοι του πιστοποιητικού παροχής βασικής υποστήριξης της ζωής (BLS) ή και της εξειδικευμένης παιδιατρικής υποστήριξης της ζωής (APLS). Συνεπώς, διασφαλίζεται η συνεχής ασφάλεια των παιδιών και κατά τις σχολικές ώρες.
Αυτή λοιπόν είναι η ευρωπαϊκή Κύπρος του 2025. Μια Κύπρος που στερεί από τον διαβητικό ασθενή υπηρεσίες και αναλώσιμα, γνωρίζοντας ότι μειώνεται το προσδόκιμο της ζωής του και επηρεάζεται η ψυχική και σωματική υγεία του; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων;