Μειωμένες οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα στην πολυμερή του Μαρτίου

5 Min Read


Σε αναμονή για το τι τελικά θα γίνει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι, αναμένοντας ιδιαίτερα τη στάση που θα τηρήσει τόσο η Τουρκία, όσο και ο Ερσίν Τατάρ.

Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στη «Χαραυγή» ότι μέχρι στιγμής από τ/κ πλευράς δεν «υπάρχει αρκετή όρεξη» να προχωρήσουν συμβάλλοντας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το μέχρι τώρα κεκτημένο και τη βάση λύσης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

image 104

Οι συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων επίσης παραμένουν στάσιμες, αφού η τ/κ πλευρά επιμένει μόνο στις δικές της απαιτήσεις και απορρίπτει τα αιτήματα της ε/κ πλευράς για τη διάνοιξη διόδων σε Κόκκινα και Πυρόι.

Σε ό,τι αφορά την άτυπη πενταμερή εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει να «κτυπήσει το κεφάλι της στον τοίχο» και ίσως παρουσιαστεί πιο διαλλακτική, χωρίς και πάλι να είναι δεδομένο το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.

Εκτιμάται, επίσης, ότι ενδέχεται να μοιραστούν οι ρόλοι, για λόγους τακτικής και οι δύο αντιπροσωπείες να παίξουν το παιχνίδι του καλού και κακού αστυνομικού.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι στο χρόνο που απομένει μέχρι τις 17 Μαρτίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη διάσκεψη, να υπάρξουν κάποιες μετακινήσεις της τουρκικής πλευράς από τις θέσεις της.

Αρνητικό σημείο αποτελεί και η διεθνής αστάθεια, η οποία επιτρέπει ανατροπές δεδομένων, κάτι που πιθανόν να αξιοποιήσει η τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε αναμονή ενημέρωσης από την αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για το αποτέλεσμα των συναντήσεών της στην Τουρκία, παρότι η εκτίμηση είναι πως δεν έχει αλλάξει κάτι στη διακηρυγμένη θέση της Άγκυρας.

Όσον αφορά την ίδια την άτυπη διάσκεψη, αναμένεται ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία θα καθοριστεί από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Οι πηγές τόνισαν ότι ο ΓΓ προφανώς θα καθορίσει την ατζέντα στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν τώρα και σε μια προσπάθεια να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο ίδιος ο ΓΓ, με την άτυπη διάσκεψη, να πει ότι προσπάθησε αρκετά, αλλά δεν μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα λόγω της μη ύπαρξης πολιτικής βούλησης από τις πλευρές.

Το πλαίσιο Γκουτέρες φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες, φαίνεται ότι αυτό έχει εγκαταλειφθεί και από τον ίδιο τον ΓΓ όταν στη Γενεύη το 2021 η συνάντηση που έγινε δεν ήταν στη βάση του πλαισίου του Κραν Μοντανά και διαφύλαξης του κεκτημένου.

Η ε/κ πλευρά πάντως δεν το έχει εγκαταλείψει, παρά το ότι θέλει να το διαπραγματευτεί, αλλά η πιθανότητα να υπάρξει επαναβεβαίωσή του είναι πολύ μικρή, αφού η τουρκική πλευρά δεν το αποδέχεται. Συνεπώς, ο ΓΓ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιδιώξει επαναβεβαίωσή του.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι ρόλο θα διαδραματίσουν και οι εκλογές που θα γίνουν στα κατεχόμενα και τι θα κάνει η αντιπολίτευση στην περίπτωση που βρεθεί στην εξουσία των κατεχομένων. Επισημάνθηκε, επίσης, το τι θα κάνει η ε/κ πλευρά στην περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση και προωθήσει τις θέσεις που έχει τώρα και είναι προς τη θετική κατάσταση.

Μιχάλης Μιχαήλ



Share This Article