Η Λάρνακα είναι η δεύτερη πόλη της Κύπρου μετά τη Λευκωσία που θα φιλοξενήσει παράρτημα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η απόφαση του ΕΚΠΑ διαβιβάστηκε στον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα προσωπικά από τον πρύτανη του διάσημου πανεπιστημίου της Ελλάδας έπειτα από πολύ πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Καποδιστριακού στη Λάρνακα. Η 15μελής αντιπροσωπεία βρέθηκε στην πόλη του Ζήνωνα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και παρακάθισε και σε δείπνο με τον δήμαρχο, βουλευτές και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του ιστορικού ελληνικού πανεπιστημίου. Όπως αναφέρθηκε, εκτός από τις πέντε σχολές που πάνε Λευκωσία, η πρυτανεία έχει αποφασίσει ότι θα ιδρύσει τρεις σχολές στη Λάρνακα.
Η αντιπροσωπεία του ΕΚΠΑ, μάλιστα, ξεναγήθηκε στους δύο χώρους που έχει ξεχωρίσει ο Δήμος Λάρνακας, όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν οι ανώτατες σχολές που είναι το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης και ο Πολυδύναμος Χώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας (το πρώην Κοινοτικό Κέντρο) και έμεινε ικανοποιημένη από όσα είδε. Πρόθεση του Καποδιστριακού είναι να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες και αν είναι εφικτό, τα επόμενα δύο χρόνια να λειτουργούν οι τρεις σχολές του στη Λάρνακα, ένα σενάριο που δημιουργεί κλίμα μεγάλης ικανοποίησης στην πόλη.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Λάρνακας είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και με το άλλο μεγάλο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει συμφωνήσει με την Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για δημιουργία σχολών στο Δήμο. Παρόλα αυτά, με τις τελευταίες εξελίξεις ενδεχομένως να παίρνει προβάδισμα το Καποδιστριακό, όπου φαίνεται ότι τρέχει πιο γρήγορα ο προγραμματισμός για παράρτημα στην Κύπρο σε σύγκριση με το Μετσόβιο, το οποίο, όπως ξεκαθάρισε με δήλωσή του στη «Χ» ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, είναι στο κάδρο των συζητήσεων χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Στο παρόν στάδιο, όμως, δεν υπάρχει κάτι νεότερο εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης σε σχέση με το ποιες περιοχές και πόλεις θα φιλοξενήσουν τις σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε δημόσια ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σίγουρα στην παραχώρηση τουλάχιστον μιας τριτοβάθμιας σχολής στην περιοχή και πολύ πιθανόν και δύο. Με δεδομένο ότι ήδη έχει αποκαλυφθεί ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης για την ελεύθερη Αμμόχωστο είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μένει να φανεί πού ακριβώς βρίσκεται η Λάρνακα σ’ αυτή την εξίσωση, δεδομένου, όπως ήδη έχουμε γράψει, ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της πρυτανείας του ΕΜΠ για ίδρυση σχολών στη Λάρνακα.
Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση από το ΕΚΠΑ για απόφαση δημιουργίας τριών σχολών στη Λάρνακα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους τοπικούς παράγοντες που συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου πριν 9 μέρες. Το ΕΚΠΑ είναι σπουδαίο και ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα και θα δώσει τεράστια ώθηση στο στόχο της πόλης να μετατραπεί σε φοιτητούπολη. Ένας στόχος προς τον οποίο έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα με την απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για ίδρυση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην πόλη του Ζήνωνα.
Ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται στην αναμονή για ορισμό ημερομηνίας επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη όπου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η Σχολή του ΤΕΠΑΚ (δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία) και να κλείσει αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, έχει γίνει γνωστό ότι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου αποφάσισε να δημιουργήσει πανεπιστημιακή Δραματική Σχολή στη Λάρνακα, η οποία μετά το ΤΕΠΑΚ, το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της προσπάθειας της Λάρνακας να γίνει μια σύγχρονη φοιτητούπολη.
Τάσος Περδίος