Η απόφαση της ΕΕ για επανεξοπλισμό φέρνει κοντά τον εφιάλτη ενός παγκόσμιου πολέμου

4 Min Read


Σε ολοκληρωτική στρατιωτικοποίηση της Κύπρου με πρόφαση τη θωράκιση της χώρας προχωρεί η κυβέρνηση και απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τον «επανεξοπλισμό» της Ευρώπης με θεωρητικολογίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Χθες το ΑΚΕΛ τόνισε ότι «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισφράγισαν την επικίνδυνη πορεία μιλιταρισμού της ΕΕ που στην ουσία αποτελεί προετοιμασία πολέμου» και επεσήμαινε ότι ο «επανεξοπλισμός της Ευρώπης» και η «οικονομία πολέμου» που αποφάσισε η ΕΕ, από τη μια, φέρνει πιο κοντά τον εφιάλτη ενός παγκόσμιου πολέμου και από την άλλη οδηγεί σε ένα νέο ιστορικό πισωγύρισμα στο βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης, που «εν μια νυκτί ανακάλυψαν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να κάμπτονται όταν πρόκειται για πολεμικούς εξοπλισμούς», την ίδια ώρα που για τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες των κρατών ισχύουν οι δρακόντειοι νόμοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι μέρος αυτής της αδιέξοδης κι επικίνδυνης πορείας στηρίζοντας τις αποφάσεις που μεταφέρουν κονδύλια από τις κοινωνικές πολιτικές στις πολεμικές βιομηχανίες, συναινώντας για βαθύτερη σύζευξη ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Επισημαίνουμε, δε, ότι η εμπλοκή της Τουρκίας -μιας κατοχικής, επιθετικής δύναμης- στο Ουκρανικό είναι διακαής επιθυμία της ίδιας της κυβέρνησης Ζελένσκι, την οποία στηρίζει αναφανδόν η κυπριακή κυβέρνηση». Στην ανακοίνωση απάντησε ο κυβ. εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας ένα στιβαρό αμυντικό αποτύπωμα που θα διασφαλίζει την προστασία του λαού μας και τη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας». Προφανώς, ανέφερε, υπάρχει διαφωνία με το ΑΚΕΛ και τον τρόπο που το κόμμα «αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής και της στρατηγικής που ομόφωνα επιλέγει η ΕΕ, καθώς και με το πώς ιεραρχεί την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας».

Ο κ. Λετυμπιώτης κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς, αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν οποιεσδήποτε ιδεοληψίες ή δογματικές προσεγγίσεις να περιθωριοποιούν αυτή την αδήριτη ανάγκη, ιδίως όσο η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή».

Πίστεψε στα ψέματά της

Η κυβέρνηση μάλλον πίστεψε στα ψέματα που η ίδια διοχετεύει στα ΜΜΕ. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι έφτασε να θεωρεί ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ αφορούν -πόσω δε μάλλον θωρακίζουν- την Κύπρο, ανταπάντησε ο εκπρ. Τύπου του ΑΚΕΛ.

Ο Γ. Κουκουμάς σημείωσε ότι «στα Συμπεράσματα του Ευρ. Συμβουλίου -που έχουν και την υπογραφή του κ. Χριστοδουλίδη- δεν υπάρχει καμιά αναφορά ούτε για την Αν. Μεσόγειο ούτε για την Τουρκία. Αντίθετα, η Τουρκία προσκαλείται από Γαλλία και Βρετανία στις συνόδους για την Ουκρανία -όπου δεν παίρνει καν πρόσκληση ο κ. Χριστοδουλίδης- και αναγορεύεται σε «εγγυητή της ειρήνης» από τον Ζελένσκι.

«Όλα αυτά θυμίζουν τότε που ο κ. Χριστοδουλίδης, ως υπουργός του Αναστασιάδη, έβλεπε -μόνος του, πάνταεπιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και θωράκιζε την κυπριακή ΑΟΖ. Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι αυτά δεν συνέβησαν ποτέ», κατέληξε.



Share This Article