ΠΟΓΟ και ΠΕΟ τίμησαν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (Βίντεο και Φωτογραφίες από τη Λευκωσία)

21 Min Read


Ισότητα στην πράξη και λύση του Κυπριακού ζήτησαν ΠΕΟ και ΠΟΓΟ στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το απόγευμα του Σαββάτου, στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι «η ζωή των γυναικών υπονομεύεται στις μέρες από πολέμους που οδηγούν σε θανάτους, βιασμούς, προσφυγιά», προσθέτοντας ότι «υπονομεύονται οι ζωές και τα δικαιώματα των γυναικών όταν η επικεφαλής της Ε.Ε. καλεί σε ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες που σημαίνει λιγότερους πόρους για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια».

«Η ζωή με αξιοπρέπεια υπονομεύεται κάθε φορά που μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού και βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τον βιαστή της, αλλά και με το σύστημα στερεοτύπων και σεξισμού που την αντιμετωπίζει αντί ως θύμα ως κοινό ποινικό εγκληματία», επεσήμανε. «Υπονομεύεται κάθε φορά που μπροστά στη γυναίκα, η μητρότητα ορθώνεται ως πρόβλημα, κάθε φορά που η εργαζόμενη βρίσκεται μπροστά στο δίπολο εργασία ή οικογένεια, κάθε φορά που η πληρωμή της γυναίκας υστερεί της πληρωμής του άντρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι ζωές και οι προοπτικές των γυναικών της Κύπρου υπονομεύονται από την κατοχή και τη διαίρεση του τόπου μας».

482244686 961343549505703 7794746258124050008 n

Γι’ αυτό και μαζί, Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, στέλνουμε μήνυμα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις επικείμενες συναντήσεις που συγκάλεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Γενεύη με στόχο να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και να οδηγηθούμε επιτέλους σε λύση που να επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα», υπογράμμισε η ΓΓ της ΠΕΟ.

«Οι αλλαγές που επήλθαν τις τελευταίες δεκαετίες στη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας δεν έχουν οδηγήσει σε ισότητα στην πράξη», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η εμβέλεια και η επίδρασή τους υπονομεύεται από ένα σύστημα που κυριαρχείται από άνισο καταμερισμό πλούτου από πολιτικές υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης, χαμηλούς μισθούς και προώθηση των ευελιξιών σε βάρος της μόνιμης με ρυθμισμένα δικαιώματα εργασίας».

«Η ισότητα στην πράξη είναι το ζητούμενο και στην Κύπρο», είπε η κ. Χαραλάμπους. «Δεν παραγνωρίζουμε τα όσα επιτεύχθηκαν. Εξάλλου είμαστε διαμορφωτές τους. Από τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, τη νομοθετική προστασία της μητρότητας, την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τον νόμο για την ίση αμοιβή, τις βελτιώσεις στις άδειες μητρότητας και στη γονική άδεια, η ΠΕΟ ήταν παρούσα σε κάθε αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν όμως σοβαρά ελλείμματα ισότητας που κάνουν ακόμα πιο έντονα και ευδιάκριτα τα κοινωνικά ελλείμματα, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Το 46,4% των γυναικών είχε εισόδημα κάτω από €1500 σε σύγκριση με 38,2% των ανδρών», ανέφερε.

«Για την ισότητα στην πράξη απαιτούνται συνεκτικές ολοκληρωμένες πολιτικές και αποφάσεις με ουσιαστικό και προοδευτικό περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι «υπήρξαν αποφάσεις σε σωστή κατεύθυνση όπως η αύξηση στην άδεια και επίδομα μητρότητας και στο βοήθημα τοκετού, όμως και στο κεφάλαιο της ισότητας επαναλήφθηκαν τα φαινόμενα εντυπωσιασμού». Όπως είπε, «εξαγγέλθηκαν μέτρα χωρίς διαβούλευση και μελέτη και όταν ξεκίνησε συζήτηση για υλοποίηση τους διαφάνηκε αδυναμία στην εφαρμογή τους, όπως έγινε με την εξαγγελία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών».

Ακόμη, η ΓΓ της ΠΕΟ έκανε λόγο για «μέτρα πρόχειρα, μακριά από τις σημερινές πραγματικότητες, που υποκρύπτουν και λανθασμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας, όπως η εξαγγελία για επίδομα στις γυναίκες που τεκνοποιούν πριν από τα 30 τους χρόνια».

«Η ισότητα στην πράξη προϋποθέτει εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Απαιτεί αποφάσεις που να στηρίζουν το πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζομένων», επεσήμανε η κ. Χαραλάμπους. «Αξιοπρεπή και επαρκή κατώτατο μισθό που να ανταποκρίνεται στο κόστος διαβίωσης, ωριαία απόδοσή του, κατοχυρωμένα ελάχιστα δικαιώματα, ΑΤΑ, 13ο μισθό, υπερωριακή αποζημίωση. Θεσμικά μέτρα που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αποτελεσματικούς και επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου για τη συμμόρφωση των εργοδοτών με τις νομοθεσίες», συμπλήρωσε.

«Η εργασία με δικαιώματα προϋποθέτει μέτρα στήριξης του πολλαπλού ρόλου της γυναίκας», επεσήμανε η ΓΓ της ΠΕΟ. «Επαρκές δίκτυο δημοσίων κοινωνικών υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Περαιτέρω στήριξη της μητρότητας, πλήρη κάλυψη της περιόδου γονικής άδειας, οικογενειακά επιδόματα που να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα», υπογράμμισε.

«Ισότητα στην πράξη σημαίνει και αξιοπρεπείς συντάξεις για άνδρες και γυναίκες. Σημαίνει μέτρα για μείωση του μεγάλου χάσματος συντάξεων με ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που να καλύπτουν τα κενά ασφάλισης που παρατηρούνται τις γυναίκες λόγω απασχόλησής τους σε εποχικά επαγγέλματα και οικογενειακών ευθυνών», τόνισε.

«Η ισότητα στην πράξη, η εργασία με δικαιώματα είναι οι στόχοι που συνδέουν άρρηκτα τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών με τους καθημερινούς αγώνες της ΠΕΟ. Στους χώρους δουλειάς, εκεί που άντρες και γυναίκες παλεύουν δίπλα-δίπλα για το μεροκάματο, για καλύτερους μισθούς, οφείλουμε να δίνουμε τις μάχες για ανατροπή των στερεότυπων, να είμαστε πολέμιοι των διακρίσεων, να είμαστε απέναντι σε κάθε τι σεξιστικό που μειώνει και υποβαθμίζει τη γυναίκα», επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, σημείωσε ότι «η φετινή 8η του Μάρτη μάς βρίσκει ξανά μπροστά στη φρίκη του πολέμου που βιώνουν οι λαοί σε διάφορες γωνιές της γης», τονίζοντας ότι η ειρήνη είναι προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας και για την πρόοδο της κοινωνίας, καθώς και προαπαιτούμενο για την έμφυλη ισότητα.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών ανά το παγκόσμιο απειλούνται σοβαρά από την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία φέρει μαζί της τις σκοταδιστικές αντιλήψεις του φασισμού για τις γυναίκες και τη θέση τους στην κοινωνία».

«Παρά τα όποια βήματα γίνονται προς τα μπρος, δυστυχώς ένα αιώνα μετά την καθιέρωση της ημέρας της γυναίκας, οι αγώνες για ισότητα των φύλων είναι και σύγχρονοι και αναγκαίοι. Είναι αγώνες οι οποίοι αποτελούν μέρος της ευρύτερης διαδικασίας για κοινωνική αλλαγή», ανέφερε η κ. Κουκουμά.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 245 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας τη χρονιά που πέρασε. Το χάσμα αμοιβών παραμένει στο 20%, ενώ το 70% των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι γυναίκες», είπε η ΓΓ της ΠΟΓΟ. «Οι γυναίκες εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των παιδιών και του νοικοκυριού, να υποεκπροσωπούνται στην κοινωνική και πολιτική ζωή, με το ποσοστό των κοινοβουλευτικών εδρών που κατέχουν γυναίκες παγκοσμίως να μην ξεπερνά στο 26%», συμπλήρωσε.

«Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2024, η Κύπρος κατατάσσεται 20ή ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ», ανέφερε. «Στον τομέα της κατανομής ευθυνών για τη φροντίδα παιδιών και νοικοκυριού, η Κύπρος είναι τρίτη από το τέλος, καθώς το 70% των γυναικών αναλαμβάνει αποκλειστικά αυτές τις υποχρεώσεις. Στον τομέα της Ισχύος, που αφορά τη συμμετοχή στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, βρισκόμαστε στην 8η θέση από το τέλος», επεσήμανε η κ. Κουκουμά, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά έτσι ώστε η ισότητα να μην παραμένει στα λόγια και στα χαρτιά».

«Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Κύπρο οι γυναίκες αμείβονται 10% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία, κυρίως απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και επισφαλείς συνθήκες», είπε η Σκεύη Κουκουμά, προσθέτοντας ότι «η ακρίβεια, το ζήτημα της στέγης, η ενεργειακή φτώχεια πλήττουν πρώτα τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα τις μονογονιούς και τις χαμηλοσυνταξιούχες που παλεύουν για να βγει ο μήνας».

Αναφερόμενη στην έμφυλη βία στην Κύπρο, η ΓΓ της ΠΟΓΟ σημείωσε ότι οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 3500 ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, 39,9% των γυναικών στην Κύπρο δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, ενώ 44,5% έχουν υποστεί απειλές, ψυχολογική, φυσική, σεξουαλική βία από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους.

«Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο η ισότητα των φύλων στους περισσότερους τομείς κατοχυρώνεται με ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις η μη εφαρμογή της νομοθεσίας, οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί και η έλλειψη πολιτικής βούλησης διαιωνίζουν τις ανισότητες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες», τόνισε.

«Είναι απαξιωτικό και αποκαρδιωτικό να ακούμε εξαγγελίες για Πλάνα και Σχέδια Δράσης. Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία για την ίση αμοιβή στην εργασία; Γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί ελεγκτικοί μηχανισμοί; Γιατί δεν δαπανά επαρκείς προϋπολογισμούς για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας;», διερωτήθηκε η κ. Κουκουμά.

Αναφερόμενη στην εξαγγελία της Κυβέρνησης για τη στράτευση των γυναικών, η ΓΓ της ΠΟΓΟ είπε ότι οι κυβερνώντες «υπόσχονται κίνητρα και διευκολύνσεις στις γυναίκες που θα καταταγούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν ότι θα δημιουργήσουν νέες διακρίσεις αφού στους άντρες δεν δίνονται οποιαδήποτε κίνητρα και ωφελήματα».

«Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ τασσόμαστε ενάντια στη ΝΑΤΟποίηση του νησιού μας και απαιτούμε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ενωμένη και αποστρατιωτικοποιημένη, γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε η Σκεύη Κουκουμά.

«Απαιτούμε τον τερματισμό της επικίνδυνης στασιμότητας που βρίσκεται το Κυπριακό από το 2017 και επαναβεβαιώνουμε την πάγια θέση μας για λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση αρχών το συντομότερο δυνατό, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενότητα των αγώνων όλων των γυναικών της Κύπρου που στόχο έχουν την κατάκτηση της ισοτιμίας των φύλων», υπογράμμισε.

«Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να υποβοηθήσουν τη δημιουργία κουλτούρας υπέρ της συμφωνημένης λύσης, να προωθήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, τη συμπερίληψη των ζητημάτων ισότητας στις δομές και πολιτικές που συζητούνται για την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία και στην κατοχύρωση της αρχής της ισότητας των φύλων ανάμεσα στις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες στο Σύνταγμα της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε.

«Η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται ουσιαστική πολιτική βούληση και δράση έτσι ώστε οι κυβερνώντες να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις», επεσήμανε.

«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δυναμώσουμε τη συλλογική μας δράση. Να αγωνιστούμε μαζί για την ειρήνη, για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας, για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας, τη χειραφέτηση, την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας», συμπλήρωσε.

«Ο δρόμος είναι μακρύς. Απαιτεί αγώνα, επιμονή και αφύπνιση συνειδήσεων ανεξαρτήτως φύλου. Είναι αγώνας ταξικός και κοινωνικός, ενάντια σε ένα σύστημα που τρέφει τις ανισότητες», κατέληξε.

Το ΑΚΕΛ διαχρονικά στο πλευρό του γυναικείου κινήματος, τονίζει ο Στέφανος Στεφάνου

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό του γυναικείου κινήματος, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΠΟΓΟ και ΠΕΟ για τη Μέρα της Γυναίκας, το απόγευμα του Σαββάτου, στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.

«Τιμούμε τη Μέρα της Γυναίκας στο πρόσωπο κάθε γυναίκας που αγωνίζεται στη ζωή και στην κοινωνία. Τιμούμε τις πρωτοπόρες γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στους ταξικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και άνοιξαν δρόμους για τη σύγχρονη γυναίκα», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Η ιστορία του Γυναικείου Κινήματος είναι γεμάτη με κατακτήσεις, μικρές και μεγάλες νίκες που έσπασαν δεσμά, νίκησαν προκαταλήψεις και βελτίωσαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «όντως σήμερα οι γυναίκες βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση απ’ ό,τι οι γυναίκες τον περασμένο αιώνα, τουλάχιστον στον αναπτυγμένο κόσμο».

«Είμαστε όμως σε θέση σήμερα να ισχυριστούμε ότι υπάρχει πραγματική ισότητα και ισοτιμία; Η απάντηση είναι όχι», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι «οι γυναίκες σήμερα έχουν μεν το δικαίωμα να ψηφίζουν, να μορφώνονται, να επιλέγουν ποιον θα παντρευτούν, να κάνουν επαγγελματική καριέρα». Όμως, τόσες δεκαετίες μετά, σημείωσε, «ακόμα δεν είναι αυτονόητο ότι οι γυναίκες μπορούν ν’ αποφασίζουν για το σώμα τους, ότι πρέπει να αμείβονται εξίσου με τους άντρες, ότι το νοικοκυριό δεν είναι μόνο δική τους υποχρέωση».

Ακόμα, ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε πως δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες στον χώρο εργασίας. «Ένας άντρας θα προσληφθεί πιο εύκολα, θα προαχθεί πιο εύκολα, θ’ απολυθεί πιο δύσκολα. Για κάποιους εργοδότες η ιδιότητα της πατρότητας δεν είναι εμπόδιο, σε αντίθεση με την ιδιότητα της μητρότητας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έτσι βρίσκονται οι γυναίκες αντιμέτωπες με περισσότερα εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη, διπλές προκλήσεις για ν’ ανταποκριθούν, για ν’ αποδείξουν ότι αξίζουν».

Ακόμα χειρότερα, τόνισε, «οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες σε αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις, σε πολύωρες βάρδιες που ισοπεδώνουν κάθε έννοια εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής». «Γυναίκες που έχουν ανάγκη τον μισθό και υπομένουν σιωπηλά τις δυσκολίες στη δουλειά και τις δυσκολίες στο σπίτι, για να μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά, να πληρώσουν λογαριασμούς και υποχρεώσεις, να μπορέσουν με δύο λόγια, να ζήσουν», συμπλήρωσε.

«Σε αρκετές περιπτώσεις όμως ούτε αυτό δεν είναι αυτονόητο για τα θύματα της έμφυλης βίας. Για όλες αυτές που όταν κλείνει η πόρτα πίσω τους και μπαίνουν στο σπίτι μπαίνουν στο καθεστώς του φόβου», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία στην Κύπρο του σήμερα, καταγράφηκαν 1000 περιστατικά έμφυλης βίας μόνο σ’ ένα χρόνο.

Η 8η του Μάρτη, συνέχισε, είναι η μέρα που τιμούμε τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και που αγωνίζονται και σήμερα για την ισότητα, την ισομισθία, την ισοτιμία, την απαλλαγή της γυναίκας από τη διπλή εκμετάλλευση, καθώς και για την ενίσχυση της φωνής του γυναικείου κινήματος.

«Το ΑΚΕΛ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό του γυναικείου κινήματος. Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των γυναικών, είναι διεκδικήσεις και αιτήματα και του ΑΚΕΛ», είπε ο ΓΓ του κόμματος. «Για μέτρα και πολιτικές που να προωθούν την ισότητα. Να προνοούν κοινωνικές δομές φροντίδας και φύλαξης. Να περιλαμβάνουν τα αιτήματα της σύγχρονης γυναίκας. Πολιτικές που να διασφαλίζουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να εφαρμόζουν μέτρα που σπάζουν τις προκαταλήψεις και καταργούν τις διακρίσεις», πρόσθεσε.

«Τιμώντας τη Μέρα της Γυναίκας τιμούμε αυτές που θαρραλέα βγήκαν στο προσκήνιο, εργάτριες της γης και των χεριών, σε εποχές που ήταν σκανδαλώδες να βγει από την κουζίνα της μια γυναίκα», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. «Τιμούμε τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, που διεκδίκησαν ωφελήματα, δικαιώματα, αξιοπρέπεια, ζωή. Τιμούμε τις γυναίκες της Κύπρου που έμειναν όρθιες απέναντι στις θύελλες της Ιστορίας που τους προκάλεσαν πόνο ανείπωτο κι όμως άντεξαν και αγωνίζονται για την ειρήνη και την επανένωση του τόπου και του λαού μας», επεσήμανε.

«Τιμούμε τις γυναίκες της Κύπρου και του κόσμου. Εργαζόμενες, μητέρες, προσφύγισσες, μετανάστριες, μονογονιούς, θύματα βίας, εμπορίας, πολέμων, φτώχειας», τόνισε.

«Και προχωρούμε μαζί τους. Αγωνιζόμαστε μαζί τους. Για όσα δικαιούνται. Για όσα αξίζουν. Για όσα μαζί ονειρευόμαστε. Και προπαντός ονειρευόμαστε ειρήνη που είναι, όπως πολύ συγκινητικά και εύστοχα σημειώνει ο Ρίτσος στο ομώνυμο ποίημά του, είναι το όνειρο του παιδιού και της μάνας», κατέληξε.



Share This Article