Μήνυμα ότι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ συνιστά κίνδυνο για την ειρήνη και πισωγύρισμα στο βιοτικό επίπεδο των λαών, έστειλε εκ νέου χθες το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Κουκουμά, σε σχέση με την απόφαση των ηγετών της ΕΕ να αφαιρέσουν από το Ταμείο Συνοχής και να διοχετεύσουν 800 δισ. ευρώ στις πολεμικές βιομηχανίες.
Σχολιάζοντας, επίσης, τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει δοθεί από την Κομισιόν στην Τουρκία, καθώς και το κείμενο το οποίο έχει εγκριθεί σε σχέση με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Κουκουμάς υπέδειξε ότι: «Αν δεν το έχουν πάρει χαμπάρι στο Προεδρικό, η ηγεσία της ΕΕ μόλις πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Ερντογάν και τους ηγέτες άλλων τεσσάρων ΝΑΤΟϊκών κρατών για να τους ενημερώσει για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την άμυνα. Μάλιστα, η ΕΕ εντάσσει την Τουρκία στα “ομονοούντα κράτη” με τα οποία θα συνεργαστεί για την “ενίσχυση της άμυνάς της” και την “υποστήριξη της Ουκρανίας”». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι: «Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι ικανοποιημένος από αυτή τη στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας έναντι της Τουρκίας –την ώρα μάλιστα που αυτή δεν μετακινήθηκε ούτε ένα χιλιοστό στο Κυπριακό– ας το πει στο λαό».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι μέρος της αδιέξοδης και επικίνδυνης πορείας η οποία ακολουθείται, αφού στηρίζει τις αποφάσεις που μεταφέρουν κονδύλια από τις κοινωνικές πολιτικές στις πολεμικές βιομηχανίες, συναινεί για βαθύτερη σύζευξη ΕΕ-ΝΑΤΟ και στηρίζει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας προκειμένου να διαιωνίζεται ο πόλεμος.
Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας την προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ο Γ. Κουκουμάς υπέδειξε ότι «η πραγματικότητα είναι μία: Η ΕΕ προσφέρει τα πάντα στην Τουρκία και ο Νίκος Χριστοδουλίδης έμεινε να τραβά από τα μαλλιά τα κείμενα των ευρωπαϊκών αποφάσεων για να πιαστεί από κάπου. Βέβαια, αν οι πολίτες της Κύπρου διαβάσουν τα προχθεσινά και τα περασμένα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα δουν ότι σχεδόν τίποτα από όσα διαφημίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν υπάρχει στο χαρτί».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ υπέδειξε, επίσης, ότι «όπως τότε που ως Υπ. Εξωτερικών θα επέβαλλε κυρώσεις στην Τουρκία και θα θωράκιζε την κυπριακή ΑΟΖ, έτσι και τώρα, ως Πρόεδρος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έπλασε μια εικονική πραγματικότητα στην οποία δίνει και κερδίζει μάχες μόνος του. Οι ψευδαισθήσεις όμως πληρώνονται ακριβά από το λαό και την πατρίδα».
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να διοχετεύσουν 800 δισ. ευρώ στις πολεμικές βιομηχανίες, κάνοντας περικοπές από το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι «ανακάλυψαν» εν μία νυκτί ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να κάμπτονται όταν πρόκειται για πολεμικούς εξοπλισμούς, την ίδια ώρα που για τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες των κρατών ισχύουν οι δρακόντειοι νόμοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας.