Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (Türkiye İşçi Partisi) και βουλευτής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Erkan Baş (Ερκάν Μπας), φιλοξένησε τη «Χ» στα γραφεία του κόμματος στην περιοχή Kadıköy, στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 1η Μαρτίου 2025, παραχωρώντας μια αποκλειστική συνέντευξη.
Ο επικεφαλής του κόμματος μίλησε στη «Χ» για τις διεθνείς εξελίξεις και την προσπάθεια της Τουρκίας να βρει τη δική της θέση στη νέα τάξη πραγμάτων, όπως διαμορφώνεται και σχολίασε επικριτικά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης που φτωχοποιούν τους εργαζομένους της Τουρκίας. Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8η Μαρτίου), έστειλε το δικό του μήνυμα προς τις εργαζόμενες γυναίκες του κόσμου, της Τουρκίας και της Κύπρου
Συνέντευξη στον Καλλή Αντούνα
Τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Τραμπ, βιώνουμε ραγδαίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, όπου παρατηρείται μια έξαρση του ιμπεριαλισμού. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις αυτές;
Ο Τραμπ μπορεί να γίνει κατανοητός σαν σύμβολο της νέας εποχής και της νέας τάξης πραγμάτων, στην οποία η δεξιά, οι ρατσιστές και γενικότερα οι αντιδραστικές δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο. Ο ίδιος αντιπροσωπεύει αυτό το κύμα απόψεων. Αυτό συνδέεται και με τη γενικότερη αδυναμία του επαναστατικού κινήματος στον πλανήτη, η οποία επιτρέπει και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως κάποτε γινόταν με τα Βαλκάνια, πλέον το «καυτό σημείο» είναι η Μέση Ανατολή, όπου αυτό που βλέπουμε είναι πως οι δυνάμεις της αντίστασης έχουν χάσει έδαφος και προχωρούν οι ιμπεριαλιστές, αυξάνοντας την επιθετικότητά τους. Αυτό συμβαίνει παράλληλα με την άνοδο των «τραμπικών» κινημάτων, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Οπότε, ναι, οι ιμπεριαλιστές κέρδισαν ώθηση και απέκτησαν την ευκαιρία να επιτεθούν, χάρη στην ικανότητά τους να προσελκύσουν τον κόσμο, αλλά αυτό δεν μας οδηγεί σε πεσιμισμό. Οι λαοί του κόσμου θα παλέψουν απέναντι σε αυτό.
Οι ιμπεριαλιστές είναι πολύ καλοί στο να καταστρέφουν τον κόσμο και όχι στο να τον οικοδομούν, έτσι δεν εκπροσωπούν κάτι θετικό για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Μπορεί οι ιμπεριαλιστές να βρίσκονται σε ανοδική φάση, αλλά υπάρχουν όρια καθώς αυτό που κάνουν δεν καταστρέφει μόνο την ανθρωπότητα, αλλά και τον πλανήτη. Για αυτό οι προοδευτικοί άνθρωποι θα αντεπιτεθούν.
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις βλέπουμε την Τουρκία να προσπαθεί να είναι παρούσα και να αδράχνει τις ευκαιρίες. Τι πιστεύετε ότι προσπαθεί να κερδίσει και να πετύχει η Τουρκία;
Σε αυτές τις συνθήκες που περιγράψαμε και προηγουμένως, η Τουρκία δεν είναι πλέον αυτό που κάποτε ονομάζαμε ο «χωροφύλακας του ιμπεριαλισμού στην περιοχή», αλλά πλέον έχει τις δικές της φιλοδοξίες, στόχους και ικανότητες (capacities).
Η Τουρκία είναι μεν μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, υπό την αρχηγία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν ακολουθεί απλώς τις διαταγές των αρχηγείων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Έχει τη δική της ατζέντα.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία μπορεί να μην είναι ο «χωροφύλακας» και απλώς μια προέκταση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά της περιοχής και πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ωστόσο, (η κυβέρνηση) έχει πολύ ισχυρούς μηχανισμούς προπαγάνδας, χάρη στους οποίους η χώρα έχει την εικόνα της ισχυρής περιφερειακής δύναμης.
Στη δική μας αντίληψη, η Τουρκία προσπαθεί να αδράξει τις ευκαιρίες και αυτό ευθυγραμμίζεται με την τουρκική αστική τάξη και τη διεθνή οικονομική τάξη πραγμάτων.
Βιώνουμε, επίσης, μια ιστορική στιγμή σε σχέση με το Κουρδικό. Χθες, ο Οτσαλάν κάλεσε το PKK να καταθέσει τα όπλα και σήμερα διαβάζουμε πως η οργάνωση ανταποκρίθηκε. Ποιες οι ανησυχίες σας σε σχέση με το μέλλον του ζητήματος;
Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε πως η Τουρκία έχει ένα μακραίωνο ζήτημα με το Κουρδικό και είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να «επιλύσουν» αυτό το πρόβλημα, μέσω εξάσκησης πίεσης, εξαναγκασμού και πολιτικές πολέμου. Αλλά δεν υπήρχε διαφυγή από αυτή την πολιτική, που να οδηγούσε σε κάποια επιτυχία. Απλά προκαλούσε αντιδράσεις, διότι συνδέεται με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η κυβέρνηση τελικά συνειδητοποίησε πως με αυτή την προσέγγιση δεν έχει τέλος το Κουρδικό. Επίσης, λόγω των διεθνών εξελίξεων η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα ως εργαλείο για τους περιφερειακούς της στόχους.
Στη δική μας αντίληψη, διαχρονικά στηρίζαμε την ειρηνική και πολιτική διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, οπότε ασχέτως αν θα το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για τους δικούς της στόχους δεν θα ταχθούμε εναντίον σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία.
Προς το παρόν θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα μέσα για την πραγματοποίηση αυτής της ειρήνης.
Πιστεύουμε πως είναι προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης της χώρας, της οποίας το Κουρδικό αποτελεί μέρος. Οπότε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας θα απαιτήσουμε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την επαναπρόσληψη του πανεπιστημιακού προσωπικού που έχασε τη δουλειά του λόγω των πολιτικών του θέσεων και, το σημαντικότερο, θα υπερασπιστούμε τη διαφάνεια της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας, έτσι ώστε ολόκληρη η κοινωνία να μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία.
Η ειρήνη είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ωστόσο η πραγμάτωσή της εξαρτάται από την κοινωνική πραγματικότητα. Όλα τα μέρη της κοινωνίας πρέπει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.
Ποια είναι τα κύρια κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στην Τουρκία;
Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) είναι ένα καθαρά αστικό κόμμα. Για αυτόν το λόγο έχει πετύχει 22 χρόνια διακυβέρνησης, διότι έχει τη στήριξη της αστικής τάξης. Το κυβερνών κόμμα έχει δώσει την υπόσχεση για οξυμένη εκμετάλλευση και αυτό έχει κάνει μέχρι τώρα.
Στα 22 χρόνια διακυβέρνησης 34.000 εργάτες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, λόγω μη ελέγχου των μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας από τις Αρχές. Επίσης, οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί, όπως και το όριο εργάσιμης ηλικίας. Την ίδια στιγμή, το 99% του πληθυσμού έχει δει μείωση στο μισθό του, ενώ ένας στους χίλιους πολίτες έχει γίνει εκατομμυριούχος σε δολάρια. Μάλιστα, η Τουρκία κατέχει την πρωτιά παγκοσμίως όσον αφορά την ανοδική πορεία απόκτησης πλούτου της αστικής τάξης. Το μεγαλύτερο επίτευγμα, όμως, του ΚΔΑ είναι η αποδιοργάνωση των μαζών και των εργαζομένων.
Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι κατώτερος του ορίου πείνας και το 60% των εργαζομένων αμείβονται με κατώτατο μισθό.
Πριν δύο χρόνια, ένας φονικός σεισμός χτύπησε την Τουρκία, αποκαλύπτοντας για ακόμη μία φορά την αμέλεια των εργοληπτών στην τήρηση των αντισεισμικών προνοιών. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος σε αυτόν τον τομέα;
Το χειρότερο είναι ότι είχαμε έναν ακόμα φονικό σεισμό πριν 25 χρόνια στην περιοχή Μαρμαρά και δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος ακόμα και από τότε.
Στην Τουρκία το Κόμμα του Ερντογάν είναι γνωστό και ως το «Κόμμα των εργολάβων», οι οποίοι επωφελούνται ακόμα και από τέτοιες καταστροφές.
Αμέσως μετά το σεισμό (οι κυβερνώντες) υποσχέθηκαν την ανέγερση σπιτιών για τους σεισμόπληκτους εντός ενός έτους. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμη το 30% των σεισμόπληκτων μένουν σε κοντέινερ.
Με αφορμή την 8η Μαρτίου και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ποιο το μήνυμά σας στις εργαζόμενες γυναίκες του κόσμου;
Στα χρόνια του καθεστώτος του Ερντογάν το πιο αντιστασιακό κομμάτι της κοινωνίας ήταν πάντα οι γυναίκες και το γυναικείο κίνημα, το οποίο είναι η ραχοκοκαλιά της αντιπολίτευσης και έχει αναδιαμορφώσει και το κίνημά μας.
Έχουμε μάθει πολλά από το γυναικείο κίνημα, στεκόμαστε δίπλα του και χαιρετίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως και τις εργαζόμενες γυναίκες της Κύπρου.