- Καταγράφονται και στην Κύπρο περιστατικά ρητορικής μίσους και υποκινούμενης βίας κατά ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Της Ελένης Κωνσταντίνου
Η αύξηση των επιθέσεων σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλη την Ευρώπη αντανακλά μια ανησυχητική τάση αυξανόμενης αποδοχής των διακρίσεων και πιο περιοριστικών νόμων, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ «ILGA-Europe» 2025, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και καταγράφει συμβάντα που αφορούν το έτος 2024.
Στην έκθεση αναφέρεται πως οι επιθέσεις κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ «ανοίγουν το δρόμο για υιοθέτηση νομων κατά της κοινότητας αυτής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Όπως επισημαίνεται, οι συνεχιζόμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης, καθώς και ο λόγος με ομοφοβικό και τρανσφοβικό περιεχόμενο έχουν θέσει τις βάσεις για νόμους που θεσμοθετούν τη λογοκρισία, στιγματίζουν άτομα και παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Σε επτά χώρες έχουν θεσπιστεί ή προταθεί νόμοι για τη λεγόμενη «προπαγάνδα των ΛΟΑΤ», οι οποίοι ποινικοποιούν την προβολή και περιορίζουν τη συζήτηση για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+. Παράλληλα, νόμοι περί «ξένων πρακτόρων» που στοχεύουν τις ΜΚΟ έχουν είτε προταθεί είτε θεσπιστεί στη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο.
Αυτοί οι νόμοι αξιοποιούνται όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση, περιορίζοντας ή εμποδίζοντας εντελώς την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων στα προγράμματα σπουδών και σε πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης. Προσπάθειες θέσπισης νομοθεσίας που να αποκλείει τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Σλοβακία.
Η ρητορική μίσους και η υποκινούμενη βία…
Τα εγκλήματα μίσους έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, τροφοδοτούμενα από την εξομάλυνση της ρητορικής μίσους από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Ταυτόχρονα, η κινδυνολογία χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τους περιορισμούς στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς σε χώρες όπως η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ακόμα ότι οι συστηματικές διακρίσεις στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες παραμένουν πρόβλημα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε όλη την Ευρώπη, ενώ περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην Ανδόρα, την Αρμενία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (ΒΕ), τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και την Ιταλία.
Σύμφωνα με το Rainbow map, η Κύπρος βρίσκεται στην 28η θέση με ποσοστό 31,36% την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ φθάνει το 50,6%. Για την Κύπρο καταγράφονται επιγραμματικά γεγονότα που αφορούν ρητορική μίσους ή υποκινούμενη βία, ωστόσο η καταγραφή σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματικότητα, αφού τέτοια περιστατικά είναι πολύ περισσότερα.
Σε ό,τι αφορά τη ρητορική μίσους, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, τον περασμένο Μάιο σε τηλεοπτική εκπομπή όπου, όπως αναφέρεται, ο υπαινιγμός ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, θα μπορούσε να συνεργαστεί με ΛΟΑΤΚΙ «κόμματα» είχε ως στόχο την απαξίωση του.
Αναφέρεται, επίσης, η καταγγελία από την Accept-LGBTI+ για την περίπτωση τρανς γυναίκας στην Αμμόχωστο, η οποία φέρεται να υπέστη σωματικές και λεκτικές επιθέσεις. Οι δράστες έγραψαν με σπρέι απειλητικά συνθήματα στους τοίχους του σπιτιού της στοχεύοντας την τρανς ταυτότητά της. Επισήμανση έγινε και για αναφορές αυξημένων περιστατικών μίσους με στόχο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως καταγγέλθηκαν από εκπροσώπους οργανώσεων σε συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η κοινή γνώμη
Σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση, γίνεται αναφορά στην απόσυρση παιδικού βιβλίου λόγω εικονογράφησης που παρουσίαζε δύο ζευγάρια ιδίου φύλου να κρατούν παιδιά. «Τον Φεβρουάριο, ένα παιδικό βιβλίο, το οποίο είχε δωρηθεί σε τοπικό νηπιαγωγείο από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου δέχθηκε κριτική επειδή ορισμένες εικονογραφήσεις παρουσίαζαν δύο γυναίκες να αγκαλιάζουν ένα παιδί και δύο άνδρες να κρατούν ένα άλλο παιδί. Οι αντιδράσεις οδήγησαν στην απόσυρση του εν λόγω βιβλίου. Εν μέσω επικρίσεων από οργανώσεις, το Υπουργείο Παιδείας αποστασιοποιήθηκε από την αφαίρεση του βιβλίου από τον κατάλογο του σχολείου λέγοντας ότι αυτό ήταν απόφαση του Συνδέσμου Γονέων».
Στην έκθεση αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Αντωνίου, πως «τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριλαμβανομένου του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και υιοθεσίας, δεν έχουν επί του παρόντος προτεραιότητα ούτε στην πολιτική ούτε στην κοινωνική σφαίρα στην Κύπρο». Ο κ. Αντωνίου αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις στο μέλλον σημειώνοντας την πολυπλοκότητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.
Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ότι «οι γάμοι ΛΟΑΤΚΙ παραβιάζουν τα προνόμια του Θεού, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την Εκκλησία της Ελλάδος για την αντίθεση στο γάμο και την τεκνοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ».
Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει και την άποψη της κοινής γνώμης για τα θέματα όπως αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών GPO, η οποία αναφέρει ότι η πλειοψηφία των Κύπριων πολιτών αντιτίθεται τόσο στο γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, όσο και στα δικαιώματα τεκνοθεσίας μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 32,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν σθεναρά το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ το 16,9% είναι πιθανότατα υπέρ, το 5,4% πιθανόν κατά και το 42,9% είναι σταθερά αντίθετο.
Όσον αφορά την τεκνοθεσία από το ίδιο φύλο, μόνο το 16,3% είναι σταθερά υπέρ, το 11,9% είναι πιθανόν υπέρ, το 9,5% πιθανόν κατά και ένα σημαντικό 60,2% είναι σθεναρά αντίθετο.
Τα ΜΚΔ «γεμάτα» με ρητορική μίσους προς πολλές κατευθύνσεις
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία ερευνών για την παρουσία της ρητορικής μίσους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) στην Κύπρο. Όπως ανέφερε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Ψηφιακών Μέσων, Βενετία Παπά, παρατηρείται κανονικοποίηση της ρητορικής μίσους, ακόμα και μέσω εικόνας, σάτιρας και χιούμορ, η οποία συνοδεύεται από ετήσια αύξηση εγκλημάτων μίσους.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε το θέμα, σε συνάρτηση με την ευθύνη του κράτους και ιδιωτικών φορέων, έπειτα από εισήγηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και της ανεξάρτητης βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου.
Παραθέτοντας στοιχεία από την έρευνα που διεξάγει το Διεθνές Δίκτυο ενάντια στη Ρητορική Μίσους στο Διαδίκτυο, πρόγραμμα που παρακολουθεί υλικό στα ΜΚΔ σε 21 χώρες της ΕΕ (Safenet for all), η κα Παπά ανέφερε ότι εντοπίστηκαν σε ελληνόφωνο περιεχόμενο σε διάστημα 24 ωρών περισσότερες από 1.000 αναφορές με ρητορική μίσους.
Το 48% των αναφορών ρητορικής μίσους είχε σχέση με Ναζί, το 21% με άρνηση και διαστρέβλωση του ολοκαυτώματος, το 11% με ρητορική εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το 5% εναντίον των προσφύγων, το 4% εναντίον μουσουλμάνων, ακόμα 4% εναντίον εθνοτήτων, 3% ήταν ξενοφοβικές κ.α.
Ποια είναι η εικόνα στα κατεχόμενα
Σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα, η έκθεση καταγράφει ότι έχει καταγγελθεί από ζευγάρια ιδίου φύλου δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες. Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα όταν ένα από τα δύο άτομα είναι αλλοδαπός, αφού οι «υπηρεσίες» τους ζητούν έγγραφα που σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι απαιτούμενα.
Ελλιπής είναι και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ αναφορά γίνεται και σε παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τις ίδιες τις οικογένειές τους. Καταγγελίες υπάρχουν και για ρητορική μίσους και επιθέσεις ακόμη και από μέλη των οικογενειών τους.
Αξιοσημείωτη είναι πάντως η περίπτωση τρανς άνδρα, ο οποίος όπως αναφέρει η έκθεση έχει προχωρήσει και σε αλλαγή επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, στα κατεχόμενα οι «αρχές» δεν αναγνωρίζουν τα έγγραφα αυτά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα.