«Μόνο με συνεργασία δύο κρατών η λύση»

3 Min Read


Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Δημήτρη Αυγελή

Στις 17-18 Μαρτίου, η Γενεύη θα φιλοξενήσει την άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ. Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Νικος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ωστόσο, η Τούρκοι επιμένουν στην πάγια προσέγγιση τους.

Ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στις συνομιλίες υποστηρίζοντας ένα μοντέλο συνεργασίας δύο ανεξάρτητων κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία για το Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, απορρίπτοντας το ομοσπονδιακό μοντέλο που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τατάρ: «Η ειρήνη διατηρείται από το 1974»

Ο Τατάρ μίλησε στο «Διεθνές Συμπόσιο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ και η Φωνή του Λαού» στην Άγκυρα, όπου επανέλαβε τις θέσεις του για το Κυπριακό. Όπως δήλωσε, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που επικρατούν στην Κύπρο από το 1974, μια νέα συμφωνία μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών».

Ο ίδιος τόνισε ότι το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της Κύπρου, καθώς «έχει δοκιμαστεί για δεκαετίες χωρίς αποτέλεσμα». Αντιθέτως, πρότεινε τη θεσμοθέτηση μιας συμφωνίας που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών και ισότιμων κρατών στο νησί, κάτι που η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ρεαλιστική λύση.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Τατάρ επεσήμανε ότι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την παρουσία της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Όπως είπε, η τουκρική εισβολή του 1974 «έφερε την πραγματική ειρήνη στο νησί», και για αυτό τον λόγο η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να τεθεί καν ως θέμα διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των συμφωνιών του 1960, που καθόρισαν το καθεστώς της Κύπρου και κατοχύρωσαν τους Τουρκοκυπρίους ως ισότιμη κοινότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματά της, παρά τις προσπάθειες αποκλεισμού της από τη διεθνή κοινότητα.



Share This Article