Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι η έρευνα διεξήχθη από τους καθηγητές Σερτάτς Ονάν και Ομέρ Γκιοκτσέκους με συμμετοχή 352 επιχειρηματιών και ειδικών.
Στην εξάπλωση της διαφθοράς στα κατεχόμενα αναφέρεται η «έκθεση της αντίληψης περί διαφθοράς» για το 2024 που ετοιμάστηκε σύμφωνα με τα κριτήρια της Transparency International και δημοσιεύουν σήμερα αρκετές τ/κ εφημερίδες πρωτοσέλιδα.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το σκορ του ψευδοκράτους είναι 26 στα 100, με το μηδέν να σημαίνει πως η διαφθορά βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο και το 100 πως δεν υπάρχει καθόλου. Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει το ψευδοκράτος στην «140η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες», προστίθεται.
Το 75% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα στα κατεχόμενα θεωρούν ότι το ρουσφέτι και η διαφθορά είναι «πολύ διαδεδομένα» εκεί. Το 74% πιστεύει ότι η διαφθορά είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ένας στους τρεις μάλιστα θεωρούν ότι η διαφθορά αυξήθηκε στα κατεχόμενα εντός του 2024, ενώ μόνο το 4% θεωρεί ότι μειώθηκε.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέταξαν ως εξής τις τρεις πράξεις στις οποίες λένε πως καταβάλλεται συχνότερα «ρουσφέτι ή χρήματα κάτω από το τραπέζι»: «Δημόσιοι» διαγωνισμοί/άδειες 64%, παραχώρηση και ενοικίαση γης και κτηρίων που ανήκουν στο «δημόσιο» 60% και «κρατικές» ενισχύσεις 54%.
Το 60% εξέφρασε την άποψη ότι η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» και το 55% ανέφερε το ίδιο για τους υψηλόβαθμους «δημόσιους υπάλληλους».
Σημειώνεται επίσης ότι το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι γίνεται πληρωμή χρημάτων ή δίδονται υποσχέσεις για ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων με σκοπό να ψηφίσουν κάποιοι με συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια «εκλογών», ενώ το 34% θεωρεί ότι συχνά υπάρχουν απειλές για τιμωρία σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι δεν ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο.
Εξάλλου, το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι έδωσε ρουσφέτι τον τελευταίο ένα χρόνο για να λάβει συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ το 10% προτίμησε να μην απαντήσει αυτή την ερώτηση.