Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των Επαρχιακών Οργανισμών και των Μελετητών, η απλοποίηση των οικοδομικών αδειών, η υλοποίηση των μέτρων και σχεδίων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που έγινε σήμερα στη Λευκωσία.
Η συζήτηση είχε θέμα «Το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και η αντιμετώπιση των προκλήσεων», και διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΣΕΟΚ) με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και του Προέδρου του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μετά το τέλος της συζήτησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συζήτηση ήταν εξαιρετικά καλή και εποικοδομητική στο πλαίσιο της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις, παρατέθηκαν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κατατέθηκαν διάφορες εισηγήσεις.
Ευχήθηκε το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα, που αναφέρθηκαν και τόνισε ότι ο ΕΟΑ Λευκωσίας δεσμεύτηκε να διερευνήσει και να προσπαθήσει να αυξήσει την απόδοση των υπηρεσιών του και την έκδοση αδειών και ότι θα προωθήσει στα αρμόδια κρατικά τμήματα, τα όποια θέματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΑ Λευκωσίας.
«Θεωρούμε υποχρέωση μας να παρευρισκόμαστε σε τέτοιου είδους συναντήσεις, επειδή στο τέλος της ημέρας στόχος του Οργανισμού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αδειοδότησης είναι να ικανοποιεί τα αιτήματα της βιομηχανίας με απώτερο στόχο την αύξηση και της δικής της απόδοσης», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τα θέματα που τέθηκαν και χρήζουν παρέμβασης, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι το ένα θέμα που τέθηκε είναι η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των Επαρχιακών Οργανισμών και των Μελετητών, η απλοποίηση των οικοδομικών αδειών, η υλοποίηση των πολύ καλών μέτρων και σχεδίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε 20 ημέρες και 40 ημέρες για χαμηλού και μεσαίου ρίσκου αναπτύξεις.
Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ σε παρουσίαση των παρόντων δεδομένων που άπτονται των αδειοδοτήσεων, μεταξύ άλλων σκιαγράφησε την ταχεία αδειοδότηση χαμηλού και μεσαίου ρίσκου οικοδομών, αναφέροντας ότι αναμένεται στο τέλος του μήνα να εκδοθεί διάταγμα που θα αφορά αιτήσεις για άδεια οικοδομής και για άλλες οικιστικές αναπτύξεις (3-4 μονάδες κατοικίας, 12 κατοικίες εν σειρά, μικρές πολυκατοικίες) και που θα εισάγει τον επιτόπιο έλεγχο στα εργοτάξια από την αρμόδια αρχή, σε δειγματοληπτική βάση σε δύο στάδια (με την ολοκλήρωση του ξυλότυπου θεμελίωσης και με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού) .
Πρόσθεσε πως αυτή θα περιλαμβάνει υποχρεωτική εκπαίδευση μελετητών και κατοχή Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης.
Σημείωσε ακόμα πως εντάχθηκε απαίτηση στα πρόσφατα διατάγματα που διέπουν τη διαδικασία αδειοδότησης για χαμηλού και μεσαίου ρίσκου οικοδομές για εκπαίδευση των μελετητών σε πρόνοιες της νομοθεσίας που διέπουν την αδειοδότηση αναπτύξεων.
Σε σχέση με την απλοποίηση των απαιτήσεων, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική αλλά όχι πλήρης ευθυγράμμιση της Δήλωσης Πολιτικής με την Εντολή 4/2024.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Κωνσταντή, τροχιοδρομείται εγχειρίδιο για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα (εντός του μήνα) αφού τύχει της αποδοχής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε πως προωθείται έργο για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Οδηγού Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
Αναφορικά με το πλάνο ΕΟΑ για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, που εκκρεμούν, η αρμοδιότητα της εξέτασης των οποίων μεταφέρθηκε στους ΕΟΑ στις 01.07.2025, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή το ΕΤΕΚ υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις και προχώρησε στον καταρτισμό ειδικού καταλόγου ιδιωτών μελετητών που πληρούν ελάχιστα κριτήρια, ώστε να δύναται να αξιοποιηθούν από τους ΕΟΑ για την εξέταση εκκρεμών αιτήσεων. Σημείωσε επίσης ότι εκδόθηκε διάταγμα από τον Υπουργό (ΚΔΠ 411/2024) που δίδει τη δυνατότητα επίσπευσης εξέτασης εκκρεμούσας αίτησης.
Σε ό,τι αφορά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, παρατήρησε ότι αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν έχουν επιλυθεί και για αρκετά τροχιοδρομείται η επίλυσή τους. Πρόσθεσε πως κάποια θέματα συνεχίζουν να εκκρεμούν και το ΕΤΕΚ είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου Στέλιος Γαβριήλ είπε ότι η εκδήλωση της Δευτέρας, αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάδειξη και προώθηση κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν την κατασκευαστική βιομηχανία και τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, την οικονομία του τόπου και το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι ο ξεκάθαρος στόχος του Συνδέσμου είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους επαγγελματίες του κλάδου και τους αρμόδιους φορείς λήψης αποφάσεων, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Επίσης στόχος είναι προωθηθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα ενός κλάδου, που αποτελεί πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε.
Ο κ. Γαβριήλ είπε πως η επέκταση της ταχείας διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου, που προώθησε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, παρατήρησε, είναι σαφές ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστούν πραγματικά γρήγορες, εκσυγχρονισμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες.
Ανέφερε περαιτέρω ότι στις 27 Μαρτίου, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, ο Σύνδεσμος θα ανοίξει τον διάλογο για τις Δημόσιες Συμβάσεις, ενώ στις 3 Απριλίου θα συζητήσει για τα συμβόλαια ΜΕΔΣΚ.