Το ΑΚΕΛ απαιτεί ανεξάρτητη έρευνα – Η κυβέρνηση διαψεύδει

9 Min Read


Είναι ανεπίτρεπτο να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν οι Κυβερνώντες.

Συγκεκριμένα σε κοινό ανακοινωθέν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (ΥΔΔΤ), το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας (ΥΜΔΠ), υποστηρίζουν πως δεν μπορεί, μέχρι στιγμής, να συνδεθεί το περιστατικό της Δευτέρας όταν βρέθηκαν οι 2 ναυαγοί και οι 7 σοροί, με το περιστατικό της Κυριακής, όταν η ΜΚΟ «Alarm Phone» ειδοποίησε το ΚΣΕΔ για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία για pushbacks – «Πυροβολούσαν τις βάρκες»: Βίντεο, φωτογραφίες και ερωτήματα για την σιωπή των Αρχών

Σημειώνουν πως υπήρξαν τρία περιστατικά έρευνας και διάσωσης τις τελευταίες ημέρες. «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν πυροβολισμοί ή ρίψη νερού ή επαναπροώθηση (pushback)» λένε για το τρίτο περιστατικό σε περιοχή που συνορεύει με τον Λίβανο, ενώ χαρακτηρίζουν «ανεπίτρεπτο» το να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές τεσσάρων από τους νεκρούς του ναυαγίου – Καταγγέλλει επαναπροωθήσεις η UNHCR

Υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση, μέσα από δημοσιεύσεις, αναρτήσεις και ανακοινώσεις διαφόρων οργανώσεων υποδεικνύοντας ότι «υπήρξαν, ουσιαστικά, τις τελευταίες μέρες, τρία διαφορετικά περιστατικά».

Στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το πρώτο περιστατικό, που είναι και το πιο πρόσφατο, είναι αυτό της Δευτέρας, 17 Μαρτίου 2025. Η Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία (ΛΝΑ), στο πλαίσιο περιπολίας και κατόπιν επιχείρησης υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΚΣΕΔ), διέσωσε δύο ναυαγούς και ανέσυρε εφτά σορούς. Κατά τις έρευνες, δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε βάρκα.

«Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν η τοποθεσία όπου βρέθηκαν οι 2 ναυαγοί και οι 7 σοροί είναι και η τοποθεσία του ίδιου του ναυαγίου. Το ΚΣΕΔ εξέδωσε χθες μια πρώτη σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μόλις έλαβε πληροφορία, ξεκίνησε έρευνα», σημειώνεται. Υπενθυμίζεται πως οι ναυαγοί εντοπίστηκαν από τη ΛΝΑ και περισυνελέγησαν. Σημειώνεται ακόμη πως συνεχίζονται οι έρευνες ενώ, μέχρι στιγμής, υπάρχει απόκλιση στις μαρτυρίες των ναυαγών και των συγγενών τους για το περιστατικό.

Το δεύτερο περιστατικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι αυτό της Κυριακής, 16 Μαρτίου 2025. Η ΜΚΟ με την επωνυμία «Alarm Phone» ειδοποίησε το ΚΣΕΔ για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα.

«Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται, το ΚΣΕΔ διερεύνησε την πληροφορία, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις. Έγιναν έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα σε έκταση περίπου 1000 νμ2, χωρίς να έχουν εντοπιστεί σκάφη ή άνθρωποι. Το περιστατικό της Κυριακής δεν μπορεί, μέχρι στιγμής, να συνδεθεί με το περιστατικό της Δευτέρας, κάτι που ανέφερε, άλλωστε, η ίδια ΜΚΟ σε μεταγενέστερες αναρτήσεις της. Ο χώρος, ο χρόνος και οι συνθήκες του ναυαγίου της Δευτέρας παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα», σημειώνεται.

Το τρίτο περιστατικό, όπως αναφέρεται, έλαβε χώρα στις 13-14 Μαρτίου και αφορά δύο βάρκες. Προστίθεται ότι κάποιες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν ανακριβή στοιχεία, καθώς και υλικό αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.

Αναφέρεται ότι το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα πολλά τα οποία διαχειρίζεται το ΚΣΕΔ και έλαβε χώρα σε σημείο της περιοχής έρευνας-διάσωσης της ΚΔ που συνορεύει με τον Λίβανο, εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα. Σε αυτό το σημείο, εντοπίστηκαν 2 σκάφη. Ζητήθηκε η συνδρομή του Λιβάνου, μέσω του ΚΣΕΔ, όπου έγινε διαχείριση του περιστατικού διάσωσης. «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν πυροβολισμοί ή ρίψη νερού ή επαναπροώθηση (pushback), όπως αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα», σημειώνεται.

«Εκφράζουμε τη θλίψη και τον συγκλονισμό μας για την άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών. Είναι θεμελιώδης υποχρέωσή όλων μας, συλλογικά, να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών ανθρώπινων ψυχών που στον βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θέσουν ζωές σε κίνδυνο, επιβιβάζοντάς ανθρώπους σε μη αξιόπλοα σκάφη, διεξάγοντας ουσιαστικά ένα διεθνές έγκλημα», αναφέρεται και προστίθεται ότι «η κριτική, δυστυχώς, δεν κατευθύνεται κατά αυτών των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος».

Στο Κοινό Ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι είναι ανεπίτρεπτο να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπενθυμίζοντας πως «είναι αυτό το κράτος, που σήμερα κατηγορείται, που έδωσε καθεστώς διεθνούς προστασίας σε περίπου 18.000 αλλοδαπούς τα τελευταία δέκα χρόνια και λαμβάνει εύσημα διεθνώς για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) Πουρνάρα και το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνούς Προστασία (ΚΥΦΑΔΠ) Κοφίνου».

Τέλος, αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε έχει αγνοήσει κλήση για βοήθεια ή μήνυμα που να αφορά περιστατικό έρευνας και διάσωσης και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Pushbacks: Ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή ζητά το ΑΚΕΛ

Ο Γενικός Εισαγγελέας να προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ σημειώνει τα εξής:

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες ότι τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία επαναπροώθησε στη Συρία βάρκες με άντρες, γυναίκες και παιδιά. Οι μαρτυρίες υπέβαλαν ότι αυτό έγινε και με την απειλή όπλου. Αυτό σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδιναν οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Υφυπουργός τις προηγούμενες μέρες, οι οποίοι επανέλαβαν σε όλους τους τόνους ότι δε γίνονται επαναπροωθήσεις. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι πότε πρόλαβαν οι αρμόδιοι να ερευνήσουν τις καταγγελίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε επαναπροώθηση.

Υπενθυμίζουμε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μέχρι που το ΕΔΑΔ καταδίκασε με σοβαρά προστίματα την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί όντως έκανε επαναπροωθήσεις.

Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να ερευνήσει σε βάθος το περιστατικό που κατέληξε σε τραγωδία με απώλεια ζωών.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της μη-επαναπροώθησης είναι νομική αρχή του διεθνούς δικαίου, στη βάση της οποίας απαγορεύεται σε όλα τα κράτη να ενεργούν με τρόπο που να εκθέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που επιχειρούν ν’ απομακρυνθούν από χώρες όπου απειλούνται με διώξεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χωρίς αποτέλεσμα και την Τετάρτη οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων από ναυάγιο

Χωρίς αποτέλεσμα απέβησαν και οι σημερινές έρευνες που διεξήχθησαν υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΕΔ) Λάρνακας για εντοπισμό αγνοουμένων που επέβαιναν σε σκάφος που ανατράπηκε την Δευτέρα 17 Μαρτίου σε απόσταση 25 ναυτικά μίλια από το Κάβο Γκρέκο, σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ αναφέρεται ότι «η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, η οποία διεξάγεται από τις 17 Μαρτίου 2025, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο συνεχίζεται, χωρίς νεότερα ευρήματα».

Οι έρευνες, προστίθεται στην ανακοίνωση του Κέντρου «θα συνεχιστούν και απόψε».



Share This Article