Ιδιαίτερα σηµαντική για τα λαϊκά νοικοκυριά ήταν η συζήτηση που αφορούσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο+ µετά το 2027.
Το Ταµείο έχει ως βασικούς σκοπούς το να «στηρίζει, συµπληρώνει και ενισχύει τις πολιτικές των κρατών µελών, προκειµένου να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δίκαιες και υψηλής ποιότητας συνθήκες εργασίας, κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη». Τονίζεται, µάλιστα, ότι το Ταµείο θα πρέπει να εστιάζει στα πλέον µειονεκτούντα άτοµα ανεξάρτητα από το «βιολογικό φύλο, το κοινωνικό φύλο, τον γενετήσιο προσανατολισµό, την ηλικία, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, ή τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή τους -ιδίως περιθωριοποιηµένες κοινότητες όπως οι Ροµά, τα άτοµα µε αναπηρία ή χρόνια νοσήµατα, οι άστεγοι, τα παιδιά και οι ηλικιωµένοι». Σηµαντική είναι η αναφορά για την κοινωνικοοικονοµική ένταξη των µεταναστών, των γυναικών που είναι θύµατα έµφυλης βίας, των ηλικιωµένων, των ατόµων µε αναπηρία, των µονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών µε περισσότερους από δύο γονείς και των οικογενειών «ουράνιο τόξο».
Για να µπορέσει, όµως, το Ταµείο να διαδραµατίσει αυτόν τον ρόλο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αυτονοµία του µέσα από σηµαντική αύξηση της δηµόσιας στήριξης. Γι’ αυτό και προτάθηκε ο διπλασιασµός της χρηµατοδότησης για το ΕΚΤ+ µετά το 2027.
Υποστηρίζει επίσης τη συµµετοχή των κοινωνικών εταίρων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των εκπροσώπων των οµάδων-στόχων σε όλα τα στάδια σχεδιασµού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του ΕΚΤ+. Γι’ αυτό, υποστηρίζει, χρειάζεται συνεκτική χρηµατοδότηση µε στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων, µε στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο στους τοµείς αρµοδιότητάς τους, να ενισχυθεί η ικανότητά τους να συµµετέχουν στον κοινωνικό διάλογο τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο και να ενισχυθούν οι δράσεις των κοινωνικών εταίρων µε ένα κατάλληλο ελάχιστο ποσοστό επενδυτικής υποχρέωσης για τα κράτη-µέλη.
∆υστυχώς, τελικά οι επιδιώξεις υποβαθµίστηκαν σηµαντικά. Η οµάδα του ΕΛΚ και η ακροδεξιά ένωσαν τις δυνάµεις τους και αντί της συγκεκριµένης αναφοράς για διπλασιασµό του προϋπολογισµού του ταµείου, έµεινε µια αόριστη αναφορά για σηµαντική αύξηση, ενώ διαγράφηκε η αύξηση σε ποσοστό 10% για την Εγγύηση για τα Παιδιά και η αναφορά για επένδυση 5% για την αντιµετώπιση των αστέγων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Estrella Galán υπογράµµισε ότι «από όσα ακούµε, δεν ξέρω αν όλοι εδώ αντιλαµβάνονται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη µεγαλώνει µε κίνδυνο φτώχειας. Πιστεύετε ότι έχουµε την πολυτέλεια να συνεχίσουµε να υποστηρίζουµε την αύξηση των εξοπλισµών όταν έχουµε παιδιά σε αυτήν την κατάσταση; Είναι ντροπιαστικό.
Ζούµε σε µια Ένωση όπου περισσότεροι από 92 εκατοµµύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο αποκλεισµού ή φτώχειας. ∆εν είναι απλώς αριθµοί, είναι άνθρωποι, και είναι µια πραγµατικότητα που µας προκαλεί και που πρέπει να αντιµετωπίσουµε. Αυτό είναι που κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο+. Και υποβάλλετε τροπολογίες για να υπονοµεύσετε τις εγγυήσεις για τους πιο ευάλωτους, για τα παιδιά, για όσους µας χρειάζονται! Η στάση σας δείχνει την Ευρώπη που θέλετε. Αυτή δεν είναι, όµως, η δική µας Ευρώπη».