Ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέστειλε επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, στην οποία διατυπώνει ερωτηματικά αναφορικά με τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία που προκύπτουν από την εξαγορά της Hellenic Bank από την Eurobank.
Ειδικότερα, ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως έχει γραφτεί, αλλά και φημολογείται έντονα ότι η EUROBANK προτίθεται να επεκταθεί στην Ινδία και σε χώρες του Κόλπου, ενώ πρόθεση, απ’ ό,τι λέγεται, είναι να χρησιμοποιηθούν η Κύπρος ως “HUB” και η HELLENIC BANK ως μέσο, αναφέρει ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, θέτοντας παράλληλα διάφορα ερωτήματα και ανησυχίες.
Αρχικά, διερωτάται, «γιατί δεν γίνεται αυτό απευθείας από την EUROBANK στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιήσουν τη θυγατρική στην Κύπρο;» και «ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τα χρήματα των καταθετών της HELLENIC BANK από μια τέτοια πιθανή ενέργεια;»
Η ανησυχία, σημειώνει ο Άντρος Κυπριανού, γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι αρκετές χώρες του Κόλπου είναι “over – banked”, έχοντας υπερβολική ρευστότητα. Όσον αφορά το άνοιγμα λογαριασμών πλούσιων Ινδών ή και υπηκόων άλλων χωρών, αυτό ίσως να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους συμμόρφωσης, κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί μετά και το σκάνδαλο των διαβατηρίων.
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του, η συνδυασμένη οντότητα EUROBANK – HELLENIC BANK θα γίνει ακόμα πιο σημαντική συστημικά. Αν η διευρυμένη τράπεζα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, ο συστημικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος, απαιτώντας πιο σημαντική παρέμβαση από τις Αρχές.
Επιπλέον, διερωτάται ανάμεσα σ’ άλλα πως, αν παρ’ ελπίδα υπάρξει νέα κρίση στην Κυπριακή Οικονομία, το γεγονός ότι η HELLENIC BANK θα ανήκει πλέον σε μια ξένη οντότητα «δεν θα μειώσει την ικανότητα των εγχώριων Αρχών να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της Τράπεζας ή έστω σε ό,τι αφορά την αγορά κυπριακών ομολόγων;»
Τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες, τονίζει ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, γίνονται ακόμα μεγαλύτερα από το γεγονός ότι η EUROBANK Α.Ε., που είναι ο κύριος μέτοχος της HELLENIC BANK, σύμφωνα με τους εξελεγμένους λογαριασμούς της, έχει πέραν του 40% των ρυθμιστικών της κεφαλαίων να αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (ΑΦΑ).
«Αυτά όλα προωθούν την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα αν κάτι πάει στραβά», αναφέρει καταληκτικά.