Εποποιία λαϊκού ηρωισμού και σύμβολο ελευθερίας το 1821

4 Min Read


Η Ελληνική Επανάσταση -εθνικοαπελευθερωτική και κοινωνική ταυτόχρονα- συμπύκνωσε τον πόθο των Ελλήνων για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού με τις διεθνείς επαναστατικές αλλαγές που ανέτρεπαν τις απολυταρχίες και τη φεουδαρχική εξουσία του 18ου και 19ου αιώνα, τονίζει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο ως μια χρυσή σελίδα Ιστορίας λαϊκού ηρωισμού και ένα οικουμενικό σύμβολο ελευθερίας, υπογραμμίζει ότι «η Επανάσταση ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και με μερίδα της ντόπιας φεουδαρχίας και του ανώτατου κλήρου, καθώς και με την Ιερά Συμμαχία που ήταν ορκισμένος εχθρός των επαναστατικών κινημάτων», που η Φιλική Εταιρεία και ο επαναστατημένος λαός όμως κατάφεραν να υπερνικήσουν, εμπνέοντας φιλέλληνες και επαναστάτες από όλη την Ευρώπη.

Μέσα από τη δοκιμασία της στρατιωτικής αναμέτρησης, των δυσμενών διεθνών συσχετισμών και των εμφύλιων συγκρούσεων, αναφέρεται, η Ελληνική Επανάσταση σήμανε τη γέννηση του ελληνικού κράτους, οδηγώντας στην κατοχύρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ισότητας και των δικαιωμάτων του πολίτη.

ΥΠΑΝ: Να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 και η συμβολή της στην επικράτηση των πανανθρώπινων αξιών της δικαιοσύνης, του φιλελευθερισμού και της ελευθερίας, υποδεικνύει τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα που μπορεί να σημειώσει ο ελληνισμός, προτάσσοντας την αλληλεγγύη, την ενότητα και την ομοψυχία, ανέφερε στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

«Εμπνευσμένοι από τις αξίες που πρέσβευε το κίνημα του Διαφωτισμού, μέσα από την πίστη και την αφοσίωση που επέδειξαν στον όρκο που έδωσαν στη Φιλική Εταιρεία, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό τους», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, «δημιούργησαν ένα διεθνές κίνημα φιλελληνισμού και υπεράσπισης, καθιστώντας την εθνεγερσία τους ισχυρό κρίκο των επαναστάσεων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα».
Η Δρ Μιχαηλίδου είπε επίσης ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος απέναντι στον τόπο μας και την παγκόσμια κοινωνία».

Στην παρουσία του ΠτΔ η παρέλαση στη Λευκωσία

Σήμερα, στις 10 το πρωί, στη Λευκωσία, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στην οποία θα παραστεί και ο ΠτΔ.

Στις 11.00 ο κ. Χριστοδουλίδης θα δεχθεί τον χαιρετισμό της φοιτητικής/μαθητικής παρέλασης μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, ενώ το μεσημέρι θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στη δεξίωση της Πρεσβείας της Ελλάδος στην πρεσβευτική κατοικία, στην οδό Μάρκου Δράκου 19, 1102, στη Λευκωσία. Στις 7.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στο εθνικό σωματείο «Δόξα» Στροβόλου.

Μαθητικές/φοιτητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Το 1821 σήμανε τη γέννηση του ελληνικού κράτους, την κατοχύρωση της δημοκρατίας και της ισότητας



Share This Article