«Οι περικοπές από φωτοβολταϊκά καταστρατηγούν το δικαίωμα των καταναλωτών»

3 Min Read


Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσι­μων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑ­ΠΕΚ) καλεί τη Βουλή να διασφαλίσει ότι οι νομοθετικές τροποποιήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την αγορά ηλεκτρισμού θα προστα­τεύσουν την ιδιοκατανάλωση, θα προ­ωθήσουν σύγχρονες λύσεις διαχείρισης ενέργειας και θα ενισχύσουν ένα δίκαιο ενεργειακό σύστημα.

Ο ΣΕΑΠΕΚ σχολιάζει ότι οι νομοθε­τικές τροποποιήσεις μπορούν να ενι­σχύσουν την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, απαιτούνται βελτιώσεις για την ομαλή ενσωμάτωση των ΑΠΕ, την προστασία των καταναλωτών και τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Ιδι­αίτερα τονίζει την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος των καταναλωτών στην ιδιοκατανάλωση, αναφέροντας ότι οι πρόσφατες περικοπές παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, κατα­στρατηγούν το δικαίωμα-εργαλείο της απόκρισης ζήτησης και δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον των ΑΠΕ. Σημειώνει την ανάγκη σύγχρονων τε­χνολογικών λύσεων, αντί αυθαίρετων αποκοπών, ενώ αναφέρει ότι ο ΣΕΑ­ΠΑΚ θεωρεί τη συγκεκριμένη πρακτική άδικη και ενδεχομένως παράνομη.

Ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως η ΡΑΕΚ καλέσει τον Διαχειριστή Συστή­ματος Διανομής (ΔΣΔ) να εξετάσει την εφαρμογή του ειδικού εξοπλισμού ελεγχόμενης έγχυσης ενέργειας (export limitation) σε όλα τα συστήματα ΑΠΕ ιδιοκατανάλωσης. Έτσι θα μπορεί να ελέγχεται το όριο έγχυσης παραγόμε­νης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο της χώρας, μόνιμα ή παροδικά, από μηδενι­κή έγχυση μέχρι όποιου ορίου απαιτεί­ται για τη διασφάλιση της απαραίτητης και μη αμφισβητούμενης ευστάθειας. Παράλληλα, διασφαλίζεται ότι η τοπικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ αξιοποιείται από τον ίδιο τον κα­ταναλωτή στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο ΣΕΑΠΕΚ ζητά αλλαγές στη μεθο­δολογία αδειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε να βασίζεται στην πραγματική έκχυση ενέργειας και όχι στην εγκατεστημένη ισχύ. Προτείνει στη ΡΑΕΚ και το Υπουρ­γείο Ενέργειας να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο, διευκολύνοντας την απο­θήκευση ενέργειας και αποτρέποντας περιττούς περιορισμούς για τους κατα­ναλωτές.

Προσθέτει ότι υφιστάμενη μέθοδος αδειοδότησης οδηγεί σε υπερεκτίμηση του φορτίου στο δίκτυο, καθώς η εγκα­τεστημένη ισχύς δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματική ενέργεια που εγχέεται. Αυτό δημιουργεί τεχνητούς περιορισμούς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις.



Share This Article