Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) καλεί τη Βουλή να διασφαλίσει ότι οι νομοθετικές τροποποιήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την αγορά ηλεκτρισμού θα προστατεύσουν την ιδιοκατανάλωση, θα προωθήσουν σύγχρονες λύσεις διαχείρισης ενέργειας και θα ενισχύσουν ένα δίκαιο ενεργειακό σύστημα.
Ο ΣΕΑΠΕΚ σχολιάζει ότι οι νομοθετικές τροποποιήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, απαιτούνται βελτιώσεις για την ομαλή ενσωμάτωση των ΑΠΕ, την προστασία των καταναλωτών και τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Ιδιαίτερα τονίζει την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος των καταναλωτών στην ιδιοκατανάλωση, αναφέροντας ότι οι πρόσφατες περικοπές παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καταστρατηγούν το δικαίωμα-εργαλείο της απόκρισης ζήτησης και δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον των ΑΠΕ. Σημειώνει την ανάγκη σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, αντί αυθαίρετων αποκοπών, ενώ αναφέρει ότι ο ΣΕΑΠΑΚ θεωρεί τη συγκεκριμένη πρακτική άδικη και ενδεχομένως παράνομη.
Ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως η ΡΑΕΚ καλέσει τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) να εξετάσει την εφαρμογή του ειδικού εξοπλισμού ελεγχόμενης έγχυσης ενέργειας (export limitation) σε όλα τα συστήματα ΑΠΕ ιδιοκατανάλωσης. Έτσι θα μπορεί να ελέγχεται το όριο έγχυσης παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο της χώρας, μόνιμα ή παροδικά, από μηδενική έγχυση μέχρι όποιου ορίου απαιτείται για τη διασφάλιση της απαραίτητης και μη αμφισβητούμενης ευστάθειας. Παράλληλα, διασφαλίζεται ότι η τοπικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ αξιοποιείται από τον ίδιο τον καταναλωτή στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ο ΣΕΑΠΕΚ ζητά αλλαγές στη μεθοδολογία αδειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε να βασίζεται στην πραγματική έκχυση ενέργειας και όχι στην εγκατεστημένη ισχύ. Προτείνει στη ΡΑΕΚ και το Υπουργείο Ενέργειας να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο, διευκολύνοντας την αποθήκευση ενέργειας και αποτρέποντας περιττούς περιορισμούς για τους καταναλωτές.
Προσθέτει ότι υφιστάμενη μέθοδος αδειοδότησης οδηγεί σε υπερεκτίμηση του φορτίου στο δίκτυο, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματική ενέργεια που εγχέεται. Αυτό δημιουργεί τεχνητούς περιορισμούς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις.