Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τροποποίηση του περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμου, ούτως ώστε να διευρυνθεί η ερμηνεία του όρου «εξαρτώμενος», προκειμένου να περιλαμβάνει και τις γυναίκες, οι οποίες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ήταν μνηστευμένες με πρόσωπα τα οποία κατέστησαν αγνοούμενα λόγω της εισβολής και οι οποίες δεν συνήψαν γάμο με άλλο άτομο, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων την Πέμπτη.
Η Εκπρόσωπος της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, είπε στην Επιτροπή ότι σύμφωνα με τη δική τους έρευνα αυτό αφορά σε 10 γυναίκες. Αργότερα ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους, 28 αγνοούμενοι ήταν αρραβωνιασμένοι και τρεις από αυτούς είχαν και παιδί αλλά ότι δεν ξέρουν ποιες γυναίκες είναι ακόμη εν ζωή ή αν δεν ξαναπαντρευτήκαν.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, από τους Βουλευτές Νίκο Κέττηρο, Χρίστο Χριστοφίδη και Χρίστο Χριστόφια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρίστος Χριστοφίδης είπε κατά τη συνεδρία ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι να καλυφθεί μια μικρή ομάδα γυναικών οι οποίες, με βάση τα ήθη του 1974 ως αρραβωνιασμένες κοπέλες έχασαν τους συζύγους τους. Σημείωσε ότι «αρραβωνιασμένος το 1974 σήμαινε μια πνευματική δέσμευση, η οποία ισοδυναμούσε με γάμο».
Η εκπρόσωπος της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, είπε στην Επιτροπή ότι συμφωνούν «απόλυτα» αυτές οι γυναίκες που δεν έχουν αναγνωριστεί ως θύματα της εισβολής, να συμπεριληφθούν στον νόμο.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσία εξέφρασε προβληματισμό ως προς την έλλειψη του εννοιολογικού ορισμού «μνηστής αγνοουμένου» από το κείμενο της πρότασης. Ο κ. Χριστοφίδης ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία να βοηθήσει την Επιτροπή με τον ορισμό.
Την συμφωνία τους με την τροποποίηση εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοούμενων και της Ομάδας Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων.
Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοούμενων είπε ότι αυτό θα έπρεπε να γινόταν από την αρχή και ότι θα πρέπει οι γυναίκες αυτές να μπουν στον κατάλογο και να τους παρέχεται η ίδια φροντίδα, που παρέχεται και στις συζυγούς αγνοουμένων.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων ζήτησε όπως η Επιτροπή δει και το θέμα των παιδιών των αγνοουμένων γιατί, όπως είπε, «είναι αγνοημένα εδώ και 50 χρόνια» και δεν θεωρούνται παθόντες. Είπε ότι ενώ η νομοθεσία (ο περί παθόντων νόμος) αναφέρεται και σε τέκνα αγνοούμενων, «ο ορισμός παθών σταματά στις μητέρες», σημειώνοντας ότι τα παιδιά των αγνοουμένων δεν απολαμβάνουν κάποια ωφελήματα.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό θα εγγραφεί ως ξεχωριστό θέμα και θα συζητηθεί στην Επιτροπή.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων συμφώνησαν με την πρόταση νόμου και ότι τώρα αναμένουν από τη Νομική Υπηρεσία να εξετάσει νομοτεχνικά το κείμενο, «ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα» και η πρόταση νόμου να οδηγηθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας.
«Ελπίζουμε το γεγονός ότι η πρόταση κατατίθεται εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να μην αποτελέσει και πάλι λόγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρει λόγους για αναπομπή της νομοθεσίας, όπως έκανε σήμερα», είπε τέλος ο κ. Κέττηρος.