Έχοντας ως στόχο τη ρύθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης, ξεκίνησε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο, που αφορά στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα αδειοδοτεί και θα ελέγχει τα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας. Οι προδιαγραφές που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, τόνισε, είναι διεθνείς, καθώς στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.
Στο νομοσχέδιο, πρόσθεσε, υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες αφορούν τα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία λειτουργούν σήμερα στον τόπο μας με άδεια νοσηλευτηρίου. Υπάρχουν, επίσης, συγκεκριμένες πρόνοιες για άλλες στέγες ή δομές, οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης στους πολίτες. Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε, συμπλήρωσε, είναι πως οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι υψηλής ποιότητας.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι «καλωσορίζουμε την έναρξη της συζήτησης μετά από ενάμιση χρόνο και την κατάθεση αναθεωρημένου κειμένου για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την εγκαθίδρυση, τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και νόμιμης λειτουργίας των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, καθώς και τον έλεγχο και την εποπτεία τους».
Το ΑΚΕΛ θεωρεί τη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ως πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. «Είναι κάτι που επίμονα ζητούμε όλο αυτό το διάστημα και θα συμβάλει στη βελτίωση και έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται σε αυτά τα Κέντρα. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οποιοδήποτε κείμενο στο οποίο υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ή ενδεχόμενο να λειτουργήσει εις βάρος του Κύπριου πολίτη, του Κύπριου ασθενούς. Θα δούμε τις επιμέρους διαφωνίες στην κατ’ άρθρο συζήτηση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι η κύρια διαφορά ως προς το προταθέν νομοσχέδιο αφορά τις μεταβατικές διατάξεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια σήμερα που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης και είναι στο ΓεΣΥ με θετικά αποτελέσματα.
«Στόχος είναι αυτά τα Κέντρα να συνεχίσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν, να παρέχουν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες τους προς τον πάσχοντα ασθενή. Την ίδια ώρα, υπάρχουν άλλες δομές που αδειοδοτούνται με βάση τον Περί Στεγών Νόμο και θα πρέπει να αποδείξουν, πέραν από τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, ότι παρέχουν υπηρεσίες στη σφαίρα της αποκατάστασης με εξειδικευμένο προσωπικό. Ως Επιτροπή Υγείας δεν θα αποδεχτούμε, εις γνώση μας, αντί να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον ασθενή, να τις μειώνουμε, χωρίς να έχουμε την εξειδίκευση. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε γιατί κάποιοι θέλουν απλά και μόνο να λειτουργούν και να λένε ότι έχουν Κέντρα Αποκατάστασης», ανέφερε στη συνέχεια.