Με τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγήθηκε χθες για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το τροποποιητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κάλυψη του κενού που εντοπίστηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο και αφορά τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εντός ΓεΣΥ από εκτός συστήματος γιατρούς. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ζ.Κουλίας και ΕΛΑΜ), ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε «παρών» χωρίς να τοποθετηθεί με ψήφο.
Πριν από την ψήφιση προηγήθηκαν τοποθετήσεις εκ μέρους των βουλευτών με την εικόνα να επαναλαμβάνεται, αφού όσοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή τους με το ΓεΣΥ βρήκαν ευκαιρία χθες να επανέλθουν. Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε ότι αν και έχει έννομο συμφέρον ως ιδιώτης γιατρός που είναι, θα τοποθετηθεί. Ο κ. Σιζόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης να μπορούν να συνταγογραφούν γιατροί εκτός ΓεΣΥ μέσα από το Σύστημα και όπως είπε η αλλαγή της νομοθεσίας στερεί από τον ασθενή το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή γιατρού. Υποστήριξε ακόμη ότι θα λυθεί και το θέμα με τις λίστες αναμονής. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επίσης έθιξε τη λειτουργία του ΓεΣΥ, λέγοντας ότι είναι ευλογία, όμως εάν δεν προσέξουμε θα γίνει κατάρα. Διερωτήθηκε ακόμη πού πήγε η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η αξιολόγηση των νοσηλευτηρίων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι άλλο ΟΑΥ και άλλο ΟΚΥπΥ, απαντώντας στην ουσία και σε προηγούμενους βουλευτές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ΓεΣΥ δεν το αγγίζουμε, θα αγγίξουμε τα λάθη, τις παραλείψεις που υπάρχουν».
«Ακούμε ξανά τα ίδια από τους συνήθεις ύποπτους που δεν συμβιβάστηκαν με τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του ΓεΣΥ», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης. Σημείωσε επίσης ότι είναι λυπηρό να ασκείται πολεμική στο ΓεΣΥ από πρώην συνδικαλιστές, υπενθυμίζοντας ότι το σύστημα υγείας έγινε με τις πλάτες ενός κόμματος, του ΑΚΕΛ, βουλευτών από άλλα κόμματα, τον τότε Υπουργό Υγείας, συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους ασθενείς. Παρέπεμψε στη μελέτη βιωσιμότητας που καταδεικνύει ότι είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ μέχρι και το 2032. Επίσης, ο Γ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στους κινδύνους της συνταγογράφησης από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, αφού δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταχρήσεις.
Ελένη Κωνσταντίνου