Μια σύγχρονη πανεπιστηµιούπολη στον οικισμό «Βερεγγάρια»

9 Min Read


Μέχρι πριν µερικές δεκαετίες ήταν ένα µεγάλο χωριό στις παρυφές της Λεµεσού µε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κατοίκους που συνυπήρχαν αρµονικά και ασχολούνταν κατά κύριο λόγο µε τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Με τη δηµιουργία του ∆ήµου Κάτω Πολεµιδιών η περιοχή άρχισε να αλλάζει όψη και να αναπτύσσεται σε όλους τους τοµείς, φτάνοντας σε σηµείο να χαρακτηρίζεται ως µια πόλη όπου αξίζει να ζεις.

Σήµερα τα Πολεµίδια αποτελούν πλέον έναν ενιαίο ∆ήµο στον οποίο οι προοπτικές για περαιτέρω οικιστική, εµπορική και πολιτιστική ανάπτυξη είναι κάτι περισσότερο από ευοίωνες. Σ’ αυτή την πορεία καθοριστικής σηµασίας είναι ο ρόλος που θα διαδραµατίσει η αξιοποίηση του πρώην βρετανικού οικισµού «Βερεγγάρια», που από µια εγκαταλειµµένη και επικίνδυνη τεράστια έκταση µετατρέπεται σε µια πανεπιστηµιούπολη.

Αναµφίβολα, η περιοχή που καλύπτει ο οικισμός «Βερεγγάρια» αποκτά µια ιδιαίτερη σηµασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ίδιου του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου, αφού είναι ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή των φοιτητικών εστιών που θα είναι έτοιµες στο σύνολό τους µέσα στα επόµενα 2-3 χρόνια. Το 2026 θα παραδοθούν τα πρώτα διαµερίσµατα και στη συνέχεια τον επόµενο χρόνο θα παραδοθεί ολοκληρωµένο το έργο.

Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι στο χώρο θα αναπτυχθούν άλλες δύο Σχολές του ΤΕΠΑΚ (Μηχανικής και Περιβάλλοντος), ενώ είναι σε εξέλιξη µελέτη για τη δηµιουργία τεχνολογικού πάρκου και του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, στο συνολικό σχεδιασµό για την ανάπτυξη του «Βερεγγάρια» προβλέπεται και η αξιοποίηση µιας έκτασης 40 περίπου στρεµµάτων για τη δηµιουργία µητροπολιτικού πάρκου.

«Για την προώθηση του έργου θα πρέπει να τρέξουν τόσο ο ∆ήµος όσο και όλες οι εµπλεκόµενες κυβερνητικές υπηρεσίες», τονίζει  ο επαρχιακός γραµµατέας του ΑΚΕΛ Λεµεσού, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος διετέλεσε και δήµαρχος Πολεµιδιών και από αυτή του τη θέση συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής δίνοντας µάχες για την αξιοποίηση του οικισµού «Βερεγγάρια».

Πέραν τούτων, υπάρχει και αίτηµα τόσο εκ µέρους του ∆ήµου Πολεµιδιών όσο και του Ναυτικού Οµίλου Λεµεσού και βέβαια του ΤΕΠΑΚ για τη δηµιουργία ενός ολυµπιακού κολυµβητηρίου, ενώ επιπλέον προβλέπονται και άλλες ουσιώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Με αυτά τα έργα ο οικισμός «Βερεγγάρια» θα μετατραπεί µέσα στα επόµενα χρόνια σε σηµείο αναφοράς, µια µικρή πολιτεία.

Θα πρέπει να επισηµανθεί ότι η αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης που καλύπτει ο οικισμός «Βερεγγάρια», και θεωρείται µια µεγάλη κατάκτηση για τον ∆ήµο Πολεµιδιών, φέρει τη σφραγίδα της Αριστεράς. Κι αυτό γιατί µε την εγκατάλειψη  του οικισµού από  τους Άγγλους ήταν η κυβέρνηση ∆ηµήτρη Χριστόφια που έδρασε καταλυτικά για να αγοραστεί η περιοχή από το κράτος και να προωθηθεί η αξιοποίησή του, µε σχεδιασµούς που ξεκίνησαν επί  δηµαρχίας Γιώργου Γεωργίου.

Στόχος να καταστούν τα Πολεµίδια «∆ήµος της ανάπτυξης»

Τονίζοντας ότι στόχος του προηγούµενου αλλά και του σηµερινού ∆ηµοτικού Συµβουλίου ήταν και είναι να καταστούν τα Πολεµίδια «∆ήµος της ανάπτυξης», ο δήµαρχος Άντρος Θεοδώρου επισηµαίνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει στον οικισμό «Βερεγγάρια» η δηµιουργία 370 περίπου φοιτητικών εστιών και άλλων εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ, οι οποίες θα εξυπηρετούν όχι µόνο τις ανάγκες του Πανεπιστηµίου, αλλά ευρύτερα της Λεµεσού.

Επιπρόσθετα, την περασµένη εβδοµάδα, όπως µας ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, ο ∆ήµος σε συνεργασία µε το ΤΕΠΑΚ και τον Ναυτικό  Όµιλο Λεµεσού επανέφεραν το θέµα της ανέγερσης κολυµβητήριου ολυµπιακών προδιαγραφών που κατά γενική οµολογία λείπει από την επαρχία Λεµεσού. «Βρισκόµαστε στη διαδικασία σχεδιασµού όλων των εγκαταστάσεων που θα συνορεύουν µε το κολυµβητήριο», αναφέρει ο δήµαρχος, σηµειώνοντας ότι πέραν όλων τούτων είναι και το µητροπολιτικό πάρκο που είναι σχεδιασµένο στον ίδιο χώρο, το οποίο «θα συνδέεται τόσο µε το υφιστάµενο Γραµµικό Πάρκο Γαρύλη όσο και µε την περιοχή της Καρµιώτισσας βορειότερα αλλά και µε το κέντρο των Πολεµιδιών, έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να χρησιµοποιούν για τις  διακινήσεις τους τούς ποδηλατόδροµους και τους πεζόδροµους και κατά συνέπεια να υπάρξει και απάµβλυνση του κυκλοφοριακού».

Ο κ. Θεοδώρου επεσήµανε ακόµα ότι ο ∆ήµος Πολεµιδιών παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και µια ευρύτερη οικιστική και εµπορική ανάπτυξη και γίνεται αντιληπτό ότι «και µε την άφιξη των φοιτητών θα δοθεί µια άλλη πνοή σε όλη την περιοχή µε πολλαπλά οικονοµικά και κοινωνικά οφέλη».

Προβληµατισµός για την κυκλοφοριακή διαχείριση

Με την εξέλιξη όµως του οικισμού «Βερεγγάρια» σε µια σύγχρονη µικρή πόλη και την αναµενόµενη αύξηση του πληθυσµού και των καθηµερινών δραστηριοτήτων, αναπόφευκτα προκύπτουν και κάποια θέµατα για τα οποία ο ∆ήµος σε συνεργασία µε το κράτος θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις.

Για παράδειγµα, τίθεται επιτακτικά το ζήτηµα της βελτίωσης του οδικού δικτύου και της γενικότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης στα πλαίσια της οποίας θεωρείται βασικός παράγοντας η αποτελεσµατική προώθηση των µέσων µαζικής µεταφοράς, ώστε µε την ολοκλήρωση των έργων να µην υπάρξει κυκλοφοριακή έκρηξη αλλά οι φοιτητές, το προσωπικό του Πανεπιστηµίου και γενικότερα οι χιλιάδες πολίτες που πλέον θα διακινούνται καθηµερινά στην περιοχή να εξυπηρετούνται µε άνεση και ασφάλεια.

Η επιδείνωση του κυκλοφοριακού που θα προκύψει µε τη λειτουργία των υποδοµών στον οικισμό «Βερεγγάρια» προβληµατίζει και τον δήµαρχο Άντρο Θεοδώρου, ο οποίος µας ανέφερε ότι ο ∆ήµος βρίσκεται σε συνεργασία και µε την ΕΜΕΛ «για να έχουµε τα µικρά ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία θα διακινούνται καθηµερινά στη περιοχή των Πολεµιδιών». Παράλληλα, επισηµαίνει, καταβάλλονται προσπάθειες και για την επίσπευση της κατασκευής του παρακαµπτήριου δρόµου που θα συνδέει τη Γερµασόγεια µε τον Ύψωνα ώστε να δοθεί και µε αυτό το έργο µια κατεύθυνση διαφυγής.

500 φοιτητικές εστίες και 200 υπόγειοι χώροι στάθµευσης

Η ανάπτυξη της πανεπιστηµιούπολης στον οικοσμό «Βερεγγάρια» αναµένεται ότι θα δώσει οριστική λύση στο σοβαρό πρόβληµα στέγασης φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, όπως εκτιµά και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Παναγιώτης Ζαφείρης.

Εκτός από τις 500 νέες φοιτητικές εστίες, το έργο, που φτάνει τα 35.000 τ.µ., περιλαµβάνει πέραν των 200 υπόγειων χώρων στάθµευσης, γραφεία υποδοχής φοιτητών, καθιστικά, χώρους καθηµερινών δραστηριοτήτων, πλήρως εξοπλισµένο εστιατόριο, γυµναστήριο, αίθουσα αερόµπικ, πλυντήρια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Σύµφωνα µε τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου, πρόκειται για ένα έργο µε πολύ σηµαντικές κοινωνικές προεκτάσεις για όλη την πόλη της Λεµεσού. Έγινε µε βάση βιοκλιµατικό σχεδιασµό, ενσωµατώνει «πράσινους» κοινωνικούς χώρους µε εσωτερικές αυλές, διαµπερή αερισµό και έλεγχο του κλίµατος, µέσα από το πράσινο και τις εξωτερικές βεράντες, ξεφεύγοντας από τον τυπικό σχεδιασµό και δίνοντας «την εµπειρία του χώρου».

Το κτίριο αναµένεται να παραδοθεί εντός του 2026, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα γίνουν σε δυο φάσεις.

Να σηµειωθεί ότι το κόστος του έργου θα φτάσει τα 56,3 εκατοµµύρια ευρώ, µε εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συµβουλίου της Ευρώπης.



Share This Article