Περισσότεροι από 150 νεκροί έχουν αναφερθεί στην Μιανμάρ (Βιρμανία) έπειτα από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάνει διεθνείς εκκλήσεις σε ξένες χώρες προκειμένου να στείλουν βοήθεια για να ανασύρουν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι καλούνται να κοιμηθούν στο δρόμο απόψε καθώς οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποίηση ότι το έδαφος της Μιανμάρ κινδυνεύει από ρευστοποίηση. Στον απόηχο ενός σεισμού, η ρευστοποίηση μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί ζημιές υπογείως σε κτίρια και υποδομές, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Η ρευστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία το κορεσμένο με νερό έδαφος χάνει την αντοχή του και συμπεριφέρεται όπως ένα υγρό κατά τη διάρκεια των σεισμών, σύμφωνα με το USGS. Όπως αναφέρει ο οργανισμός: «Η ρευστοποίηση που προκλήθηκε από τον συγκεκριμένο σεισμό εκτιμάται ότι θα είναι εκτεταμένη και σε ένταση και σε έκταση». Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης, εκτός από την ρευστοποίηση του εδάφους, το USGS προειδοποιεί επίσης για σημαντικό κίνδυνο κατολισθήσεων.
Many buildings were reportedly destroyed in the 7.7 magnitude earthquake in Myanmar.
Video showing people being rescued from the rubles of the collapsed buildings.
Pray for Myanmar 🇲🇲 🙏🏻#Myanmar #earthquake #แผ่นดินไหว pic.twitter.com/7yPoGXMBvK
— Sumit (@SumitHansd) March 28, 2025
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς
Στο επίκεντρο του σεισμού βρέθηκε η κεντρική Μιανμάρ, ιδίως οι περιοχές Σαγκάινγκ και η πόλη Μάνταλεϊ του 1,7 εκατομμυρίου κατοίκων. Ωστόσο οι δονήσεις έγιναν αισθητές ακόμη και σε γειτονικές χώρες, στην Ταϊλάνδη και τη νοτιοδυτική Κίνα.
Σύμφωνα με ανάλυση του κορυφαίου Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ USGS ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι τόσο στη Μιανμάρ όσο και στις όμορες χώρες. Εκτιμάται ότι περισσότερα άτομα θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας των τραυμάτων τους τις επόμενες μέρες.
Όπως ανακοίνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, στη Μιανμάρ οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής επισήμως στους 144 και οι τραυματίες στους 732, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα και στην πρωτεύουσα Νέπιντο έχουν σημειωθεί εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ακόμη και στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη, με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων – δεκάδες ακόμη αγνοούνται.
Όπως επισημαίνει το USGS, οι περισσότεροι άνθρωποι στις περιοχές της Μιανμάρ που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού ζουν σε κτήρια που προφανώς ούτε έχουν ανακαινιστεί, ούτε έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέξουν σεισμούς αντίστοιχης ισχύος. Με τις επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, θα χρειαστούν μάλλον αρκετές ώρες, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της καταστροφής.
#LoÚltimo | 🚨 Un fuerte #Terremoto de 7.7 con epicentro en Myanmar, Birmania, #Tailandia, llevó a declarar el estado de emergencia en #Bangkok.
🔴 Un edificio de 30 pisos colapsó. pic.twitter.com/Xk8rK10zZY
— POSTA Edomex (@POSTAEdomex) March 28, 2025
Mεγάλη ένταση – μικρό εστιακό βάθος
Μετά τον πρώτο σεισμό έντασης 7,7 ρίχτερ στις 14:20 τοπική ώρα ακολούθησε 11 λεπτά αργότερα ένας επίσης ισχυρός μετασεισμός έντασης 6,4 ρίχτερ. Παράλληλα, σύμφωνα με γεωλογικά ινστιτούτα, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα – αυτός είναι και ο λόγος που ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός και είχε τόσο καταστροφικές προεκτάσεις όχι μόνο στην περιορισμένη ακτίνα γύρω από το επίκεντρό του, αλλά ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Όπως εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο μετεωρολόγος Ντέρεκ Βαν Νταμ, ο σεισμός ήταν αποτέλεσμα ενός ρήγματος ολίσθησης (strike-slip fault), το οποίο προκαλείται όταν δύο τεκτονικές πλάκες – εν προκειμένω η πλάκα της Ινδίας και η πλάκα της Ευρασίας – κινούνται η μία δίπλα στην άλλη. Ο Βαν Νταμ προειδοποίησε ακόμη πως δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί.
