Το ΑΚΕΛ ξεκίνησε νέα πρωτοβουλία για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της Ενέργειας, με σκοπό τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ ανάγκασε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του κόμματος της Αριστεράς, για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% για όλους τους οικιακούς χρήστες. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από αύριο 1η Απριλίου 2025.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι και οι δύο προτάσεις του ΑΚΕΛ –για τη μείωση του ΦΠΑ και τη φορολόγηση των υπερκερδών– κατατέθηκαν επί της εποχής της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Παρά ταύτα, δεν υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ και η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα για δύο χρόνια.
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν όταν το ΑΚΕΛ αποτάθηκε με επιστολή του στον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι συμβατές με τους κανονισμούς τους ΕΕ. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω και να υιοθετήσει τουλάχιστον την πρόταση του κόμματος της Αριστεράς για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην αιτιολογική έκθεση η οποία συνοδεύει την πρόταση νόμου την οποία έχει καταθέσει στη Βουλή, τονίζει ότι «ο προτεινόμενος νόμος βασίζεται στο περιεχόμενο της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, η οποία παρέχει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα θέσπισης φορολογικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υπερκερδών στον τομέα της Ενέργειας».
Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, στην απαντητική του επιστολή προς τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος υπέβαλε το σχετικό ερώτημα εκ μέρους του κόμματος της Αριστεράς, επεσήμανε για το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της Ενέργειας ότι: «Όταν προκύπτουν πραγματικά υπερκέρδη, τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίζουν φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν παρεμποδίζουν την ορθή λειτουργία των χονδρικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τα επενδυτικά κίνητρα».

Σημειώνεται, επίσης, ότι στην ίδια επιστολή ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ επεσήμανε ότι: «Η ενεργειακή φτώχεια και οι υψηλές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Οι τιμές της ενέργειας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και για την ευημερία των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε ολοκληρωμένο πακέτο με δέκα προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των τιμών στον τομέα της Ενέργειας και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου