ΕΔΑΔ: Η Κύπρος καλείται να απαντήσει για την ανεπαρκή διερεύνηση θανατηφόρου τροχαίου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετηθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της έρευνας γύρω από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το 2012.
Η υπόθεση αφορά τον Κυριάκο Νικολάου, ο οποίος υπέβαλε προσφυγή κατά της Κύπρου (υπόθεση αριθ. 18846/24), καταγγέλλοντας πως οι αρχές δεν διενήργησαν επαρκή έρευνα για το δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου 2012, ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο προσφεύγων ως συνοδηγός. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του, ενώ ο ίδιος υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς. Στο περιστατικό φέρεται να εμπλέκεται και ένα δεύτερο αυτοκίνητο, που οδηγούσε άγνωστη γυναίκα, η οποία εγκατέλειψε τη σκηνή και δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ.
Αν και το 2012 η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, αυτή δεν οδήγησε σε δίωξη ή στον εντοπισμό της οδηγού του δεύτερου οχήματος. Το 2015, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε πόρισμα για τον θάνατο του οδηγού της μοτοσικλέτας, ενώ το 2023, μετά από δημοσιεύματα που επανέφεραν στο προσκήνιο την ταυτότητα της αγνώστου γυναίκας, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε νέα εξέταση της υπόθεσης. Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, με ανακοίνωσή του, κατέληξε πως δεν προέκυπταν στοιχεία για δίωξη του οδηγού του αυτοκινήτου που συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα. Παράλληλα, επισήμανε ελλείψεις στην αρχική έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ταυτοποίηση της γυναίκας, και εισηγήθηκε την ποινική δίωξη ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στην αρχική διερεύνηση. Παραμένει ασαφές εάν η εισήγηση αυτή προχώρησε.
Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι οι έρευνες των αρχών δεν ήταν αποτελεσματικές και ότι οι αρχές απέτυχαν να ακολουθήσουν προφανείς κατευθύνσεις στην έρευνα, υπονομεύοντας έτσι τη δυνατότητα διαλεύκανσης της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Επικαλείται το δικαίωμα στη ζωή (Άρθρο 2 της ΕΣΔΑ) και το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής (Άρθρο 13), ισχυριζόμενος ότι δεν διέθετε ουσιαστικό ένδικο μέσο για να προσβάλει την ανεπαρκή έρευνα.
Το Δικαστήριο καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να απαντήσει σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:
- Εάν ενεργοποιήθηκαν οι θετικές υποχρεώσεις του κράτους βάσει του Άρθρου 2 της Σύμβασης.
- Εάν η διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ανεπαρκής και παραβίασε το Άρθρο 2.
- Εάν ο προσφεύγων διέθετε αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, όπως απαιτεί το Άρθρο 13 της Σύμβασης.
Η κυπριακή κυβέρνηση καλείται να υποβάλει όλα τα σχετικά έγγραφα, ενώ ο προσφεύγων να προσκομίσει ιατρικές βεβαιώσεις για τους τραυματισμούς του και αντίγραφο της κατάθεσής του στην Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2012.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πλέον καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα, που εκπροσωπεί τη Δημοκρατία, να του παραδώσει το φάκελο της έρευνας και όλα τα σχετικά έγγραφα για το δυστύχημα προ 13 ετών. Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ σε σχετική δημοσίευσή του, αναφέρει: «Η Κυβέρνηση καλείται να παράσχει ένα αντίγραφο του φακέλου της έρευνας και όλων των σχετικών εγγράφων, ειδικότερα, όλων των σχετικών εκθέσεων, αποφάσεων, αλληλογραφίας ή άλλων επίσημων εγγράφων που σχετίζονται με το περιστατικό που τραυμάτισε σοβαρά τον αιτούντα και τις δύο επίσημες έρευνες που ακολούθησαν».
