Του Τάσου Περδίου
Το απίστευτο μπάχαλο που προκάλεσε κυρίως η προηγούμενη κυβέρνηση στον ποταμό Λιοπετρίου, λόγω του αποτυχημένου συμβολαίου ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου και του περιβάλλοντος χώρου, περιγράφεται γλαφυρά από τον εκπρόσωπο των επαγγελματιών ψαράδων, οι οποίοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της σκανδαλώδους σύμβασης.
Η «Χ» συνάντησε στο αλιευτικό καταφύγιο τον Αντώνη Ζαμπά, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Ποταμού Λιοπετρίου, ο οποίος έχει βιώσει από κοντά όλα όσα έγιναν και γίνονται και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Ο 68χρονος ψαράς δηλώνει αρχικά ικανοποιημένος από την απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας 10.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 27 επαγγελματίες αλιείς. Ταυτόχρονα, όμως, επιμένει ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του έργου, ώστε οι ψαράδες να μπορέσουν να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
Ζημιές στα αυτοκίνητα, πετρέλαια, πήγαινε έλα σε άλλα ψαρολίμανα
Σε ερώτηση σχετικά με την αποζημίωση των 270.000 ευρώ που ανακοινώθηκε για τους 27 επαγγελματίες ψαράδες του ποταμού, ο Αντώνης Ζαμπάς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του:
«Ναι, είναι θετική η εξαγγελία. Όμως, πρέπει να ξέρετε ότι αγωνιζόμαστε εδώ και τρία χρόνια γι’ αυτή τη στήριξη, από την εποχή που ήταν Υπουργός Εσωτερικών ο Νίκος Νουρής, στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε μας υπόσχονταν ότι θα βοηθούσαν, αλλά μας απαντούσαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να δοθεί χρηματική αποζημίωση για το θέμα. Τελικά, για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, έγινε μια επαφή με τον νυν Υπουργό Εσωτερικών και κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε».

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι οι ψαράδες δεν έχουν λάβει ακόμα τις 10.000 ευρώ που τους αναλογούν, αλλά έχουν ενημερωθεί ότι τα χρήματα θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα.
Όταν του ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση για το ύψος της ζημιάς που υπέστησαν οι αλιείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε που έκλεισε ο ποταμός λόγω των έργων, απάντησε ότι είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός. Οι ζημιές, όπως εξήγησε, προήλθαν από διάφορες αιτίες, μεταξύ αυτών και οι φθορές στα αυτοκίνητα λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου της περιοχής.
«Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ακριβώς η ζημιά. Αλλά να δώσω κάποια παραδείγματα. Έχουμε καταστρέψει τα αυτοκίνητά μας εξαιτίας των δρόμων που είναι γεμάτοι λακκούβες. Εγώ κάθε μέρα είμαι στον μηχανικό με ζημιές. Κάθε τρεις και λίγο πληρώνω 500 ή 600 ευρώ για επισκευές. Πήρα τη βάρκα μου πέρσι τον Απρίλη στο ψαρολίμανο στο Παραλίμνι για να τη βγάλω έξω από το καρνάγιο για συντήρηση και πλήρωσα 700 ευρώ επιπλέον, επειδή εδώ δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το καρνάγιο. Έχουμε και το επιπρόσθετο κόστος των καυσίμων για τα αυτοκίνητά μας. Οι 10.000 ευρώ που μας δίνουν τώρα είναι μια βοήθεια, αλλά η μεγαλύτερη μας ταλαιπωρία και το μεγαλύτερο κόστος αφορούν τα πετρέλαια και τις ζημιές στα αυτοκίνητά μας. Παρ’ όλα αυτά, από εκεί που ήμασταν εντελώς εγκαταλελειμμένοι και δεν μας άκουγε κανείς, τώρα τουλάχιστον μας δίνουν αυτό το ποσό και είμαστε ικανοποιημένοι», ανέφερε ο Αντώνης Ζαμπάς.

Ερωτηθείς τι πήγε στραβά σ’ ένα έργο που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες το 2020, αλλά κατέληξε σ’ ένα εκκωφαντικό ναυάγιο το 2024 με φοβερές συνέπειες, με βάση τη δική του πείρα και όσα γνωρίζει, εκτίμησε ότι ευθύνες υπάρχουν και στις δύο πλευρές, και στον εργολάβο αλλά και στο κράτος.
«Εγώ μιλώ με όλες τις πλευρές. Ξέρω, επίσης, από κατασκευαστικά έργα, γιατί έχω ασχοληθεί με τις οικοδομές. Το κράτος, όπως κάνει πάντα, έδωσε το συμβόλαιο στην εταιρεία με τη χαμηλότερη προσφορά. Από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος. Η εταιρεία αυτή είχε εξαρχής πρόβλημα ρευστότητας. Εγώ είπα και στη Βουλή ότι αντί το κράτος να πιέζει την εταιρεία, θα έπρεπε να τη βοηθήσει να ολοκληρώσει το έργο. Αν τη σταματήσετε, πότε θα τελειώσει το έργο; Μιλάμε για άλλα πέντε χρόνια καθυστέρησης. Όμως, επέμεναν να φύγει.
Δεν έχω κανέναν λόγο να υποστηρίξω ούτε την εταιρεία ούτε το κράτος. Εγώ υποστηρίζω τους ψαράδες του ποταμού. Αυτοί που χειρίστηκαν το έργο από την πλευρά του κράτους δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Οι παρατάσεις που έδιναν στον εργολάβο ήταν ευθύνη του κράτους, όχι του εργολάβου. Πώς τον σταματάς πριν λήξει η τελευταία παράταση; Το έργο θα καθυστερούσε, αλλά τουλάχιστον θα ολοκληρωνόταν. Τώρα, που εδώ και τέσσερις μήνες το συμβόλαιο ακυρώθηκε και δεν γίνεται τίποτα, ποια είναι η λύση;» κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Ποταμού Λιοπετρίου.
Τι ζητούν οι ψαράδες για να συνεχίσουν τη δουλειά τους
Ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο των ψαράδων να εκτιμήσει τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και στο εξής και να μας πει τι ακριβώς χρειάζονται οι επαγγελματίες αλιείς για να συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς εμπόδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο. Ωστόσο, μέχρι τότε, υπάρχουν τρεις βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
«Μάθαμε ότι προκηρύχθηκαν οι προσφορές για τα κρηπιδώματα. Στην Κύπρο, όμως, υπάρχει μόνο μία εταιρεία που μπορεί να τα κατασκευάσει. Αυτή ήταν υπεργολάβος εδώ, αλλά το κράτος δεν κατάφερε να συμφωνήσει μαζί της σε οικονομικό επίπεδο. Η δική μου άποψη είναι ότι έπρεπε να τα βρουν με τους υπεργολάβους.
Για να τελειώσει το έργο θα χρειαστούν χρόνια. Το βασικότερο είναι να βρουν νέες εταιρείες που θα αναλάβουν, κάτι που δεν ξέρω αν είναι εφικτό με την κατάσταση που επικρατεί. Εμείς ζητήσαμε επανειλημμένα τρία πράγματα:
•Να ολοκληρωθεί ο δρόμος, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην περιοχή χωρίς φθορές στα οχήματά μας.
•Να γίνει καθαρισμός του ποταμού, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί το καρνάγιο, που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των σκαφών μας.
•Να ολοκληρωθούν τα κρηπιδώματα, που είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του καταφυγίου.
Μόνο τότε θα μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς προβλήματα», ανέφερε ο Αντώνης Ζαμπάς.
Επιπλέον, επεσήμανε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες λόγω της λανθασμένης σχεδίασης των αποβαθρών. «Δεν μπορούν να πλησιάσουν τα αυτοκίνητά μας στις αποβάθρες. Δεν γίνεται να μας ζητούν να κουβαλάμε ζεμπύλες 50 κιλών με τα χέρια μέχρι τα οχήματα. Ωστόσο, το Τμήμα Αλιείας μας έχει υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο Αντώνης Ζαμπάς.