Μεταξύ άλλων, καλούνται οι Διευθύνσεις των σχολείων, σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, να μεριμνούν για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι ο καθημερινός έλεγχος για εντοπισμό βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων σχετικών αντικειμένων.
Συγκεκριμένα, καλούνται οι καθηγητές να προχωρούν σε διακριτικό έλεγχο κατά την προσέλευση των μαθητών/τριών στον σχολικό χώρο, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μεταφοράς βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων σχετικών αντικειμένων.
Να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση πυροτεχνημάτων και κροτίδων, σε συνεργασία με την Αστυνομία.
Επίσης, να υπάρξει ενημέρωση γονέων για την αποτροπή των παιδιών τους από τη χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
Προτρέπεται οι τοπικές αρχές να μην επιτρέπουν τη χρήση των σχολικών χώρων για άναμμα λαμπρατζιάς, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επέκταση πυρκαγιάς στους χώρους του σχολείου, καθώς και η δημιουργία πρόσθετων πηγών κινδύνου.
Προβλέπεται, επίσης, η ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στις περιπτώσεις όπου παρατηρείται ότι σε παρακείμενο χώρο του σχολείου γίνονται προετοιμασίες για άναμμα λαμπρατζιάς.
Συνιστάται, τέλος, επικοινωνία με την Αστυνομία για τη διενέργεια συχνότερων περιπολιών, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Πάντως, για ακόμη μια χρονιά, η Αστυνομία προειδοποιεί ότι οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μία κακή συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα που είτε τραυματίζουν είτε σκοτώνουν.
Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται και ειδικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπου νεαροί μαζεύονται είτε για το άναμμα λαμπρατζιών είτε για χρήση κροτίδων. Αυτές οι έκτακτες επιχειρήσεις, που ξεκινούν από σήμερα, θα διαρκέσουν μέχρι και τις γιορτές του Πάσχα, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα.
Πάντως, και τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο όπου τα σχολεία είναι κλειστά, δυστυχώς είχαν σημειωθεί καταστροφές σε σχολικά κτίρια από νεαρούς παραβάτες.
Ελένη Κωνσταντίνου