ΑΚΕΛ: Επιμερισμός προσφύγων στην ΕΕ όπως εγινε με τους Ουκρανούς

3 Min Read


Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναδεικνύει αδυναμία παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών και καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων, καταγγέλλει η Μαρίνα Σάββα

Σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής καταγράφει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρει ότι 290.000 υπήκοοι τρίτων χωρών εισήλθαν νόμιμα στην Κύπρο από το 2014 έως το 2023, χωρίς να καταγράφονται αντίστοιχες αναχωρήσεις.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα, υπογράμμισε ότι προκύπτουν τρία κρίσιμα ζητήματα:

Δεν καταγράφονται οι αναχωρήσεις μεταναστών

Όπως επισήμανε, δεν φαίνεται να υπάρχει μηχανισμός καταγραφής των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο ποιοι παραμένουν στη χώρα. Το ζήτημα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα παρακολούθησης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από πλευράς κράτους.

Καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων ασύλου

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων, με υποθέσεις που παραμένουν εκκρεμείς για πάνω από 20 μήνες, παρότι η προβλεπόμενη διαδικασία ορίζει μέγιστο χρόνο εξέτασης τους 6 μήνες. Η κυρία Σάββα υπενθύμισε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης διαβεβαίωνε για «γρήγορους ρυθμούς» στην επεξεργασία των αιτήσεων.

Παραβιάσεις διεθνών υποχρεώσεων

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει και παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Μαρίνα Σάββα τόνισε ότι τα ευρήματα πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι κινδύνου και δείχνουν πως το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης των ροών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επιμερισμός προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπενθύμισε την ανάγκη για επιμερισμό των προσφύγων σε επίπεδο ΕΕ, όπως έγινε με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Όπως δήλωσε, η Κύπρος έχει εγκλωβιστεί στη Συμφωνία του Δουβλίνου, την οποία υπέγραψε η ίδια η κυβέρνηση, και η οποία προβλέπει πως οι αιτήσεις για άσυλο πρέπει να υποβάλλονται στην πρώτη χώρα υποδοχής.



Share This Article