Σοβαρές καταγγελίες για την αντιμετώπιση παιδιού με αυτισμό στο Μακάρειο Νοσοκομείο έφερε στο φως πατέρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο πατέρας, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Θέμιδα Ανθοπούλου, κατήγγειλε ότι απειλήθηκε πως, εάν δεν υπέγραφε για εξιτήριο του παιδιού του από το νοσοκομείο, θα καλούνταν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και η Αστυνομία, παρόλο που το παιδί δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Το παιδί, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, αξιολογείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ως ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά αυτισμού στην Κύπρο. Δεν έχει καμία λεκτική επικοινωνία, δεν μπορεί να εκφραστεί εναλλακτικά, και παρουσιάζει σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση. «Αντιδρά έντονα είτε έχει έξαρση συμπτωμάτων, είτε πονάει, η αντίδρασή του είναι ίδια», εξήγησε ο πατέρας.
Η κατάσταση του παιδιού, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Παρότι παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, δεν έχει παρουσιαστεί καμία βελτίωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και όταν υπήρχε σαφής ανάγκη νοσηλείας, το παιδί δεν έγινε δεκτό στην αρμόδια πτέρυγα του Μακάρειου Νοσοκομείου, εξαιτίας άρνησης των υπευθύνων.
Το περιστατικό ξεκίνησε όταν το παιδί παρουσίασε σοβαρή κρίσης στο σχολείο του, και ο πατέρας κλήθηκε να το παραλάβει. Η ΚΥΣΟΑ, η οποία στηρίζει την οικογένεια, προσπάθησε να καλέσει ασθενοφόρο. Όταν δόθηκαν ειλικρινώς τα στοιχεία του παιδιού, η απάντηση των Πρώτων Βοηθειών ήταν πως δεν μπορούν να το μεταφέρουν. Ως εναλλακτική προτάθηκε να κληθεί η Αστυνομία, ώστε να υπάρχουν χειροπέδες – διαδικασία που εφαρμόζεται σε ψυχιατρικά περιστατικά.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως και μόνο μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας κατέστη δυνατή η διακομιδή με ασθενοφόρο.
Στο νοσοκομείο, όμως, τους ενημέρωσαν ότι δεν προβλέπεται νοσηλεία αλλά μόνο διημερεύουσα φροντίδα μερικών ωρών για φαρμακευτική αγωγή. Ο πατέρας επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είχε αποτύχει και στο παρελθόν, αλλά οι γιατροί, επικαλούμενοι οδηγίες, επέμειναν να υπογράψει το σχετικό έγγραφο συγκατάθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση, τον απείλησαν πως θα καλούσαν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
«Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που το παιδί χτυπιόταν στους τοίχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας.
Η οικογένεια, μετά από νέα παρέμβαση του Υπουργείου, κατάφερε να εξασφαλίσει ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
Την ίδια ώρα, ο πατέρας ανέφερε ότι κλήθηκαν από τις ΥΚΕ για εξηγήσεις, μετά από σχετική καταγγελία. «Είπαν πως δεν ενδιαφερόμαστε για το παιδί μας. Εμείς έχουμε δίπλα μας την ΚΥΣΟΑ. Άλλοι γονείς όμως δεν έχουν αυτή τη στήριξη», πρόσθεσε.
Ζήτησε συνάντηση με Υπουργείο Υγείας η Επιτροπή
Η Επιτροπή Υγείας αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή των αναγκών και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αλλαγές για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στα άτομα με αυτισμό.