Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές, αλλά έχουμε κάθε δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα να τις κρίνουμε και να τις επικρίνουμε.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης είναι αντισυνταγματικός. Απόλυτα σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο δεν απαντά στην ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος του Φορέα, ο οποίος συστάθηκε υπό την προεδρία της συζύγου του Προέδρου και λαμβάνει εισφορές από ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρείες, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η Βουλή, με τη νομοθεσία που ψήφισε, επιδιώκει να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να ενισχύσει τη λογοδοσία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Φορέα, αλλά και την πρόληψη φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων ή διαπλοκής. Ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε τον νόμο και προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που ελέγχεται πολιτικά.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «ο νόμος παραβιάζει θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και κατ’ επέκταση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων». Για το Συνταγματικό Δικαστήριο και για τους θεσμούς του κράτους, η παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής και των προσωπικών μας δεδομένων μπορεί να γίνεται, φτάνει να αιτιολογείται στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος!
Διερωτόμαστε ποια προσωπικά δεδομένα παραβιάζονται, αφού κάτι ανάλογο γίνεται και με τις εισφορές που δίνονται στα πολιτικά κόμματα, τα οποία υποχρεώνονται να τηρούν λίστα με τα ονόματα όσων έκαναν εισφορές και, μάλιστα, καταγράφονται και οι ταυτότητές τους.
Γιατί να μη γνωρίζουμε ότι ένας συγκεκριμένος εργολάβος ή επιχειρηματίας έκανε εισφορά στον Φορέα, ενώ στην πορεία είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση;
Ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης οφείλει να τηρεί διαφανείς διαδικασίες και να μην επιτρέπει, στο όνομα της αγαθοεργίας, οι «μέγα ευεργέτες» να τυγχάνουν ευνοϊκής και ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης από το κράτος.
Ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή οικονομικής στήριξης σε δυσπραγούντα φυσικά πρόσωπα και η Βουλή καλείται να μελετήσει την απόφαση και να νομοθετήσει ξανά, γιατί δεν μπορεί να μη διασφαλίζεται η διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πηγές των ιδιωτικών εισφορών, αφού απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε ενίσχυση που προέρχεται από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.