Ασυδοσία και χάος στην αγορά γεωργικών προϊόντων εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων

3 Min Read


Πρόστιμα, συνολικού ύψους €35.000, επιβλήθηκαν από το 2022, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, μέχρι σήμερα, για 74 παραβάσεις της νομοθεσίας, δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η οποία συζήτησε αυτεπάγγελτα το θέμα της πορείας εφαρμογής του νόμου σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι επανήλθε το θέμα στην Επιτροπή διότι, παρά την ψήφιση νομοθεσίας το 2022 για πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Σημείωσε ακόμα ότι, από τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα, το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από ένα ικανοποιητικό βαθμό εφαρμογής της νομοθεσίας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το 2024 διενεργήθηκαν μόλις 67 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 46 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 21 διοικητικά πρόστιμα ύψους €16.500, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποθαρρύνουν τους παρανομούντες, καθώς το όφελος που αποκομίζουν από την παρανομία είναι απείρως μεγαλύτερο από το κόστος που καλούνται να πληρώσουν σε ποινές.

Μεταξύ των σημαντικότερων παραβάσεων της νομοθεσίας, πρόσθεσε, είναι η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων να διαθέτουν τα δικά τους κιβώτια συσκευασίας. Ως αποτέλεσμα, όσοι συμμορφώθηκαν, κυρίως Ομάδες Παραγωγών και ΣΕΔΙΓΕΠ, με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βρίσκονται σήμερα σε δυσμενή θέση, καθώς βλέπουν την περιουσία τους να αξιοποιείται από επιτήδειους χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι «έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών επανειλημμένα ότι εισάγονται από τρίτες χώρες προϊόντα και συσκευάζονται σε κιβώτια Κύπριων παραγωγών». Είπε ακόμη ότι «έχουμε παρατηρήσει σε υπεραγορές ότι προϊόντα, τα οποία αναγράφουν συγκεκριμένη χώρα προέλευσης, αναγράφουν πάνω στη συσκευασία τους ότι αποτελούν τοπικό προϊόν».

Επίσης, ανέφερε ότι, όπως έχει λεχθεί στην Επιτροπή, χρειάζεται αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου των προϊόντων τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες, όσον αφορά λιπάσματα και γενικά την ποιότητά τους, στο σημείο εισαγωγής τους. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πριν βγουν έξω στην αγορά, ούτως ώστε το κάθε προϊόν να είναι ελεγμένο προς όφελος πάντοτε του καταναλωτή».



Share This Article