Σε σοβαρή προειδοποίηση για τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα της υπέρτασης στην Κύπρο προχώρησε η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΚΕΚ), ανακοινώνοντας ότι σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες –ποσοστό 29,5%– πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ μετά την ηλικία των 60 ετών, δύο στους τρεις Κύπριους έχουν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης.
Η ΚΕΚ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, και με τη στήριξη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της φαρμακοβιομηχανίας Medochemie, ανακοίνωσαν την έναρξη πανκυπριακής Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης.
Ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας, Δρ Κυριάκος Γιάγκου, χαρακτήρισε την υπέρταση «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία», τονίζοντας ότι συχνά παραμένει αδιάγνωστη, καθώς δεν εμφανίζει άμεσα συμπτώματα. «Είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα αιμοφόρα αγγεία, χωρίς να το καταλάβει ο ασθενής», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκστρατεία αποσκοπεί στην καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης, στην ανάδειξη της σημασίας της τακτικής μέτρησης της πίεσης και στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, Δρ Ανδρέας Στυλιανού, ανέφερε ότι η υπέρταση παραμένει ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ παραμένει υποδιαγνωσμένη σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. «Η φετινή εκστρατεία ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες στρατηγικές του ΠΟΥ για μείωση της μη ελεγχόμενης υπέρτασης», σημείωσε.
Ρόλος-κλειδί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, επεσήμανε ότι η μάχη κατά της υπέρτασης πρέπει να ξεκινά από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με συστηματικό έλεγχο, συνεργασία μεταξύ ιατρών και πολιτών και με τη σωστή χρήση των φαρμακευτικών αγωγών, όταν αυτές κρίνονται αναγκαίες.
«Η υγεία δεν είναι μόνο ευθύνη του κράτους ή των γιατρών. Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο διευθυντής πωλήσεων της Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, κάλεσε τους πολίτες να αφουγκραστούν τους γιατρούς και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους, ενσωματώνοντας σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και μείωση του στρες στην καθημερινότητά τους.
Σε διεθνές επίπεδο, ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχει από υπέρταση. Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και το χρόνιο άγχος συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών