Σάλος με το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης – Ποιοι κερδίζουν εκατομμύρια

5 Min Read


Στη Βουλή έχει πέσει ο κλήρος για να δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα με τη λειτουργία Κέντρων Αποκατάστασης, αφού, όπως θα ανέμενε κάποιος, οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές στο τέλος της μέρας θα βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης. Από τη μία, ο Φορέας Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης (Σ.Ι.Ν.Α.), που χθες με σκληρή γλώσσα έκανε λόγο για σκοτεινά συμφέροντα εκατομμυρίων πίσω από τις κινήσεις των γηροκομείων. Από την άλλη, ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης, όπως αυτό είχε κατατεθεί από τον Υπουργό Υγείας τον Νοέμβριο του 2024. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι πιέσεις για να αποσυρθεί ή να «παγώσει» το νομοσχέδιο και από την Ολομέλεια, που θα πήγαινε για ψήφιση, να παραμείνει για περαιτέρω διαβούλευση. Παράλληλα, και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητά την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης στην Κύπρο, από την Ολομέλεια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Πάντως, είναι δεδομένο ότι τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση να εξισωθούν με τα γηροκομεία, που σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης, ενώ ξεκάθαρα κάνουν λόγο για συμφέροντα πίσω από τις αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Σ.Ι.Ν.Α. αναφέρει πως η «προσπάθεια των γηροκομείων για τροποποίηση του Περί Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Νόμου την τελευταία στιγμή είναι άκρως προβληματική, αφού, ανάμεσα σε άλλα, καταργεί την κατηγοριοποίηση σε τάξη Α και τάξη Β, καθότι όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρονται στην τάξη Α θα μπορούν πλέον, με αυτή την τροποποίηση, να προσφέρονται και στην τάξη Β. Η νομοθεσία, ως έχει, δεν εμποδίζει τις Στέγες να αδειοδοτηθούν στην κατηγορία Β και να προσφέρουν τις υπηρεσίες της κατηγορίας Α, νοουμένου ότι τηρούν τις κτιριακές αλλά και τις λοιπές προδιαγραφές του Νόμου και λάβουν άδεια κατηγορίας Α, ούτως ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι αιτούμενες τροποποιήσεις των γηροκομείων είναι έκδηλα αντίθετες με το πνεύμα του Νόμου, καθότι ουσιαστικά καταργούν την κατηγοριοποίηση τάξης Α και Β, αφού εξισώνουν τις Στέγες Ηλικιωμένων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που ήδη παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης.

Δεν αρκεί στα γηροκομεία ότι στην ουσία εξισώνονται με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αποκτώντας πλέον, χωρίς να το αξίζουν, πρόσθετη αξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πετυχαίνοντας την εξαίρεσή τους από βασικές κτιριακές και άλλες προϋποθέσεις που έπρεπε να τηρούν για να προσφέρουν ένα σοβαρό επίπεδο υγείας στους ασθενείς, παραπονιούνται κιόλας γιατί θα ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που είναι ξεκάθαρα μονόπλευρο προς όφελός τους».

Από την άλλη, ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. αναφέρει πως οι κτιριακές εξαιρέσεις και οι θεματικές που προβλέπει το νομοσχέδιο πρέπει να εφαρμόζονται ισότιμα και με βάση το αποδεδειγμένο έργο των Κέντρων, ανεξαρτήτως του νόμου κάτω από τον οποίο είναι εγγεγραμμένα.

Επίσης, και ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. αναφέρεται σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εκφράζει απογοήτευση για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο κάποιοι επιλέγουν διαχρονικά να αναφέρονται στα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία λειτουργούν υπό τον Περί Στεγών Νόμο.

Ελένη Κωνσταντίνου



Share This Article