Μετά τις εξαγορές από τα ξένα ταμεία, έρχεται θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο

4 Min Read


Ετοιμάστηκε νομοσχέδιο με καθυστέρηση έξι ετών, από το οποίο μάλιστα απουσιάζει ο έλεγχος στον τομέα των ακινήτων

Την προώθηση θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επεν­δύσεων προανήγγειλε χθες το Υπουρ­γείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο βασίζεται σε κανονι­σμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2019, δηλα­δή πριν από έξι χρόνια. Η Κύπρος, ωστό­σο, δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα στην εναρμόνιση, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, κατά την τελευταία εξα­ετία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εξαγορές και επενδύσεις από ξένα επεν­δυτικά ταμεία, κυρίως στους τομείς της υγείας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, χωρίς να περάσουν από οποιονδήποτε έλεγχο, λόγω της απουσί­ας θεσμικού πλαισίου. Για αρκετές από αυτές τις εξαγορές –ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας– έχουν εκφραστεί μάλιστα έντονες ανησυχίες από πολιτικά κόμμα­τα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοι­νωνικούς φορείς. Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις από τον έλεγχο του τομέα της Υγείας από ξένα επενδυτικά ταμεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομι­κών, το νομοσχέδιο καθορίζει ως τομείς στρατηγικής σημασίας -για τους οποίους θα απαιτείται άδεια επένδυσης από τρί­τες χώρες- τους εξής: Ενέργεια, Μεταφο­ρές, Υγεία, Άμυνα, Επικοινωνίες, Τουρι­σμός, Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και Τεχνολογίες διπλής χρήσης

Σημειώνεται ότι από τη λίστα απου­σιάζει ο τομέας των ακινήτων, για τον οποίο έχουν επίσης εκφραστεί έντονες ανησυχίες. Ιδιαίτερα, υπάρχουν αναφο­ρές για μαζικές αγορές γης από ισραηλι­νά συμφέροντα. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία του Κτηματολογίου, σε επαρχίες όπως η Πάφος και η Αμμόχω­στος οι ξένοι αγοραστές αποτελούν πλέ­ον την πλειοψηφία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι «να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια για τη διαφύλαξη της ασφά­λειας και της δημόσιας τάξης, παρέ­χοντας ένα σταθερό θεσμικό περιβάλ­λον, το οποίο θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην επενδυτική δραστηριότητα».

Πότε ενεργοποιείται η διαδικασία

Με βάση το νομοσχέδιο, η υποχρέ­ωση κοινοποίησης στην αρμόδια Αρχή και εξασφάλισης έγκρισης ενεργοποιεί­ται όταν συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

• Απόκτηση ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 25% στο μετοχικό κεφά­λαιο ή/και στα δικαιώματα ψήφου, ή δυνατότητα καθοριστικής επιρροής επί της επιχείρησης.

• Η αξία της επένδυσης, είτε μεμο­νωμένα είτε αθροιστικά σε διάστημα δώδεκα μηνών, ισούται ή υπερβαίνει τα €2.000.000.

• Η επένδυση αφορά επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.



Share This Article