Επαναφορά νομοσχεδίου για κέντρα αποκατάστασης στην αρχική του μορφή ζητά η ΚΥΣΟΑ
Επαναφορά του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Κύπρο στην αρχική του μορφή και διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρίες, οι ασθενείς, αλλά και οι ευάλωτοι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, τις υπηρεσίες που τους αξίζουν στο επίπεδο που τους αξίζει, ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων.
Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένες αλλαγές στις οποίες έχει προβεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, εάν υιοθετηθούν από την Ολομέλεια της Βουλής, θα εγκλωβίσουν τα άτομα που χρειάζονται τις υπηρεσίες αποκατάστασης σε εξαιρετικά μικρό αριθμό παρόχων, καθώς αφενός θα οδηγήσουν πρώτα σε κλείσιμο υφιστάμενων δομών που αναμένουν την αδειοδότησή τους και αφετέρου, σε δεύτερο χρόνο, θα αποτελέσουν εμπόδιο στην λειτουργία νέων, σύγχρονων και εξειδικευμένων κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο.
«Ως ΚΥΣΟΑ, υποστηρίζουμε την επαναφορά των συγκεκριμένων προνοιών, για τις οποίες γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες, στην αρχική τους μορφή, όπως δηλαδή είχαν κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας», αναφέρεται στη συνέχεια.
Προστίθεται ότι οι απαιτήσεις τις οποίες έχει εντάξει η Βουλή για τη λειτουργία Κέντρων Κατηγορίας Α (όπως έχει καθοριστεί), θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην λειτουργία σύγχρονων κέντρων τα οποία θα επιθυμούν να εξειδικευτούν σε μια ή δύο θεματικές, για παράδειγμα Κέντρο Αποκατάστασης αποκλειστικά για Εγκεφαλική Παράλυση, χωρίς να χαρακτηρίζονται (δια νόμου) ως κέντρα δεύτερης Κατηγορίας.
Σημειώνεται περαιτέρω πως το γεγονός ότι η Βουλή έχει αφαιρέσει την υποχρέωση των υφιστάμενων, νοσοκομειακών κέντρων να εναρμονιστούν με τον Νόμο σε βάθος δεκαετίας και να μεριμνήσουν για την διαμόρφωση των χώρων και υποδομών τους σε επίπεδα που είναι διεθνώς καθορισμένα και δοκιμασμένα, οδηγεί σε αυθαιρεσία και βρίσκει την ΚΥΣΟΑ επίσης, κάθετα αντίθετη.
Συμπληρώνεται ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στον τρόπο λειτουργίας αρμοδίων επιτροπών και σωμάτων, η αποστολή των οποίων είναι ο έλεγχος, η εποπτεία και η αξιολόγηση των κέντρων και παρεχόμενων υπηρεσιών, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία.
«Ως εκ των ανωτέρω, τασσόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας και όλων των άλλων φορέων που εκπροσωπούν άτομα που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και είναι αυτά που χρειάζονται τις υπηρεσίες αποκατάστασης, περισσότερο από τον οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Καλούμε δε εμφαντικά την Βουλή, να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή και να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρίες, οι ασθενείς, αλλά και οι ευάλωτοι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, τις υπηρεσίες που τους αξίζουν στο επίπεδο που τους αξίζει», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.
«Μονοπωλιακά καθεστώτα που θα μειώσουν την ποσότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών, εκτοξεύοντας, παράλληλα, το κόστος αποκατάστασης, δεν έχουν καμία θέση στις υπηρεσίες Υγείας. Σε κάθε σύγχρονο ευνομούμενο Κράτος, το ύψιστο αγαθό της υγείας, οφείλει να είναι προσβάσιμη σε όλους», καταλήγει η ανακοίνωση.