Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη

4 Min Read


Μήνυμα επαγρύπνησης απευθύνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, τονίζοντας ότι παρά τη σχετική ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η διεθνής συγκυρία συνεχίζει να ενέχει σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις.

Σε γραπτή του δήλωση, που περιλαμβάνεται στην έκθεση «Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου 2025», ο Χρ. Πατσαλίδης αναφέρει ότι «διανύουμε μία περίοδο εξαιρετικής αβεβαιότητας», κάνοντας λόγο για γεωπολιτικούς και εμπορικούς κινδύνους που συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον. Όπως σημειώνει, οι δείκτες αβεβαιότητας έχουν επανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα ή και υψηλότερα από εκείνα της πανδημίας.

Ο Χρ. Πατσαλίδης επισημαίνει πως παρότι η άμεση έκθεση της Κύπρου στις ΗΠΑ μέσω εμπορίου είναι περιορισμένη, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις στις υπηρεσίες και στις επενδύσεις, λόγω μειωμένης εξωτερικής ζήτησης.

Σημειώνει, επίσης, ότι το διεθνές περιβάλλον καθιστά αναγκαία τη «συνεχή εγρήγορση, τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και στον χρηματοοικονομικό τομέα». Η σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζει, εξαρτάται από την ικανότητά της να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Διοικητή, η αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής, ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και εποπτική πολιτική που να προλαμβάνει κρίσεις και να ενισχύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο Διοικητής επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της προληπτικής εποπτείας απέναντι σε νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοαπειλές και οι τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι κίνδυνοι, όπως αναφέρει, πρέπει να ενσωματώνονται σταδιακά στο εποπτικό πλαίσιο και στις στρατηγικές των τραπεζών, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναφέρει, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα έθεσε ως προτεραιότητα την περαιτέρω θωράκιση του συστήματος, αποφασίζοντας την αύξηση του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας στο 1,5% από τον Ιανουάριο του 2026. 

Παράλληλα, αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία διατηρεί αναπτυξιακή πορεία, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% το 2024 και 3% το πρώτο τρίμηνο του 2025, με βασικούς μοχλούς την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές υπηρεσιών. Η ανεργία μειώθηκε στο 5%, ο πληθωρισμός στο 1,6%, ενώ τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν πλεόνασμα και το δημόσιο χρέος υποχωρεί κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Ο τραπεζικός τομέας παραμένει ισχυρός, με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (CET1: 24,7%), επαρκή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία. Η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να εφαρμόζει προληπτική εποπτεία, με έμφαση στους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.



Share This Article