Σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαβιούν 164.000 άτομα στην Κύπρο, δηλαδή το 17,1% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το έτος 2024 τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Ο εν λόγω δείκτης περιλαμβάνει άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, σε νοικοκυριά με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις, ή σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. Σημειώνεται ότι κάθε άτομο υπολογίζεται μόνο μία φορά έστω και αν εμπίπτει σε πέραν του ενός δείκτη.
Ανά φύλο, το ποσοστό φτάνει το 15,6% στους άνδρες και το 18,5% στις γυναίκες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό στους πολίτες άνω των 65 ετών αγγίζει το 31,5%.
Κίνδυνος φτώχειας
Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιοί κάτω από το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο 14,6% – 13,1% στους άνδρες και 16,0% στις γυναίκες. Το χρηματικό αυτό όριο ορίζεται στις 12.400 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και στις 26.039 ευρώ για οικογένειες με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.
Σημειώνεται ότι χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας θα έφτανε το 34,2% (31,4% στους άνδρες και 36,9% στις γυναίκες).
Ανάλυση κατά τύπο νοικοκυριού
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια πλήττει διαφορετικά τα νοικοκυριά, ως εξής:
• Μονοπρόσωπα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά: 28,3%
• Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί: 19,8%
• Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα εξαρτώμενο παιδί: 6,9%
• Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά: 9,6%
• Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά: 16,2%
Το 4,2% του πληθυσμού ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας, δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικες ηλικίας 18–64 ετών εργάστηκαν λιγότερο από το 20% του συνολικού χρόνου εργασίας το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, το 2,5% του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις.
Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας –δηλαδή είχε εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας το έτος αναφοράς και τουλάχιστον για δύο από τα τρία προηγούμενα έτη– ανέρχεται στο 8,9% (8,4% στους άνδρες και 9,3% στις γυναίκες).
Εισοδηματική ανισότητα
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη διατήρηση σημαντικής εισοδηματικής ανισότητας στην κυπριακή κοινωνία:
• Ο δείκτης κατανομής εισοδήματος (S80/S20) δείχνει ότι το 20% του πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα κερδίζει 4,4 φορές περισσότερα από το 20% με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
• Ο συντελεστής Gini, που αποτυπώνει την εισοδηματική ανισότητα, ανέρχεται στο 30,1.