Πακέτο προτάσεων από ΑΚΕΛ για ακρίβεια, επιτόκια, στεγαστικό, τομείς Παιδείας και Υγείας

4 Min Read


  • «Όσο καλύτερα είναι τα εισοδήματα των εργαζομένων, τόσο περισσότερο αποδίδουν»
  • Πακέτο προτάσεων από το ΑΚΕΛ για την ακρίβεια, τα επιτόκια, το στεγαστικό, τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας

Πακέτο προτάσεων για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, από το βήμα του 3ου Φόρουμ Οικονομίας, με τίτλο: «Δυνατή Οικονομία για όλους, βι­ώσιμη, κοινωνικά προσανατολισμένη».

Αναφερόμενος στην κατάσταση η οποία επικρατεί στην κοινωνία, ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι έχουν αυξηθεί οι ανισότητες και τα φαινόμενα φτώχειας λόγω των όσων προηγήθηκαν (με την τραπεζική κρίση, το κούρεμα καταθέ­σεων και την πανδημία), αλλά και των πολιτικών οι οποίες εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια από τους κυβερνώντες και οδήγησαν στη μείωση των εισοδη­μάτων των εργαζομένων, την αποψί­λωση του κοινωνικού κράτους και την απορρύθμιση της εργασίας. Σαν αποτέ­λεσμα αυτού, πρόσθεσε, «ένα μεγάλο μέ­ρος της κοινωνίας δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις βασικές του ανάγκες». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, απαιτείται η προ­ώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής, αφού δεν είναι αρκετά τα ημίμετρα και οι αποσπασματικές λύσεις.

Ο Στ. Στεφάνου πρότεινε συγκεκρι­μένα μέτρα, τα οποία στοχεύουν μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

• Μείωση του κόστους του ηλεκτρι­σμού, των καυσίμων και των επιτοκίων.

• Προώθηση μέτρων για προσιτή στέ­γη και βελτίωση της ευρύτερης κοινωνι­κής πολιτική του κράτους. Προειδοποί­ησε, επίσης, ότι «η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα ακίνητα και στα ενοίκια έκαναν απρόσιτη τη στέ­γη, κυρίως για τη νέα γενιά και τις νέες οικογένειες».

• Βελτίωση της θέσης των εργαζομέ­νων με ενίσχυση των εισοδημάτων τους και βελτίωση των όρων εργασίας τους. Επικαλούμενος, μάλιστα, τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι «όσο καλύτερα είναι τα εισοδήματα των εργαζομένων και οι όροι εργασίας τους τόσο περισσότερο αποδίδουν, αλλά και περισσότερο καταναλώνουν, γεγονός που απολήγει προς όφελος της οικο­νομίας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «ο κοινωνικός διάλογος για την ΑΤΑ, τον κατώτατο μισθό και άλλα εργασιακά ζητήματα πρέπει να προχωρήσει και να ληφθούν αποφάσεις».

• Στήριξη της δημόσιας παιδείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της παραπαιδείας που αφαιμάσσει τον οικο­γενειακό προϋπολογισμό και φορτώνει με περισσό άγχος τα παιδιά μας.

• Στήριξη των δημοσίων νοσηλευτη­ρίων και βελτίωση του ΓεΣΥ. Προειδο­ποίησε μάλιστα ότι «διαφαίνεται σοβα­ρός κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλίου από τις επιθετικές αγορές νοσηλευτηρί­ων που προβαίνει ξένο Ταμείο». Επεσή­μανε επίσης ότι γενικά στην οικονομία «η ύπαρξη μονοπωλίων και ολιγοπω­λίων σε σημαντικούς τομείς, όπως στον τομέα των τραπεζών, της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου, είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα, γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές».



Share This Article