Κάθε χρόνο, άνω των 35.000 παιδιών και νέων στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με καρκίνο και άνω των 6.000 παιδιών πεθαίνουν. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών άνω του ενός έτους, παρότι μπορεί να προληφθεί και με έγκαιρη θεραπεία μπορεί, ακόμη, και να ιαθεί. Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της νόσου, όπως και ελλιπής χρηματοδότηση καθοριστικής σημασίας προγραμμάτων.
Το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έχουν αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση αλλά και τις θεραπείες του καρκίνου.
Πρόσφατα το ΑΚΕΛ διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον παιδικό καρκίνο, ενώ η εκστρατεία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Με το κλείσιμό της ο τομέας Υγείας της ΚΕ ΑΚΕΛ θα επεξεργαστεί τις θέσεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, έτσι ώστε να επικαιροποιήσει τις θέσεις του και να τις κοινοποιήσει στον αρμόδιο Υπουργό.

Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται περίπου 40 νέα περιστατικά παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών με καρκίνο και λευχαιμία ετησίως. Όπως υπογραμμίζουν όλοι οι ειδικοί, η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμης σημασίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Είναι επίσης θέση του ΑΚΕΛ ότι το κράτος οφείλει και πρέπει να έχει την ευθύνη της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας όλων των παιδιών.
Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι η πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών από το κράτος στην περίπτωση που η θεραπεία επιβάλλεται να συνεχιστεί στο εξωτερικό και η ανάγκη ν’ απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την οικονομική στήριξη των οικογενειών με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Επίσης,
ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνει ξεκάθαρο πως οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κέντρα καρκίνου για ενήλικες. Γι’ αυτό στόχος του προγράμματος που προωθεί το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζονται για τη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών παιδιατρικού καρκίνου.

Ενίσχυση των απαραίτητων ιατρικών δομών
Καθοριστικό ζήτημα για το ΑΚΕΛ είναι η Πολιτεία να διασφαλίσει ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά έχουν τα επαρκή εφόδια να βγουν νικητές από την περιπέτεια του παιδικού καρκίνου, σημείωσε ο Γ.Γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση και στήριξη της Παιδογκολογικής Παιδοαιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, που είναι το μοναδικό κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία, οξείες και χρόνιες καλοήθεις αιματολογικές παθήσεις. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, στελέχωση και εξοπλισμό, ενώ πρέπει να δρομολογηθεί και η ανακαίνιση του Μακάρειου Νοσοκομείου με τη δημιουργία καινούργιου Τμήματος Παιδοογκολογίας καθώς και με τη δημιουργία σύγχρονου νοσοκομείου για τη μητέρα και το παιδί. Είναι επίσης αναγκαίο να στελεχωθούν, όπως πρόσθεσε, και ν’ αυξηθούν οι κλίνες για την ενδονοσοκομειακή και την ημερήσια νοσηλεία και να υπάρξει σωστή στελέχωση.

Χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση
Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι στόχοι που τίθενται από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου και αφορούν στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, θα πρέπει να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, είπε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.
Σημείωσε πως με τις ενέργειες της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο πέτυχαν να υπερψηφιστούν από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας δύο σημαντικές προτάσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2025. Η μια πρόταση προνοεί να δοθούν 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών για τον παιδιατρικό καρκίνο, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη όσον αφορά στην πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη αλλά και στην προώθηση της έρευνας για τον παιδικό καρκίνο, προκαλώντας έως και 20% διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο μεταξύ των κρατών μελών. Η δεύτερη αφορά επίσης 3 εκ. ευρώ για τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου λογισμικού με χρήσιμες πληροφορίες για την Παιδιατρική Ογκολογία.

100 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλη την ΕΕ για τον καρκίνο
Η ΕΕ προχωρεί στη δημιουργία ενός Δικτύου Eθνικών Ολοκληρωμένων Κέντρων Αντιμετώπισης του Καρκίνου σε όλη την ΕΕ, που θα στηρίξει την πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ το Πρόγραμμα Κατάρτισης για τον Καρκίνο συμβάλλει στην παροχή υψηλότερων προτύπων περίθαλψης.
Όπως ανέφερε στην παρέμβασή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν πάνω από εκατό κέντρα σε όλη την ΕΕ, τα οποία θα συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα για εκπαίδευση των ειδικών που ασχολούνται με τον καρκίνο και τον παιδικό καρκίνο. «Αυτό το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει το έργο του Ευρωπαϊκού Δικτυού Αναφοράς για τον παιδιατρικό καρκίνο και ενισχύει παράλληλα το ποσοστό επιβίωσης καθώς και την ποιότητα ζωής», είπε η κα Κυριακίδου.
Επίσης, η Επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι έχουν δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα δίκτυο νέων με εμπειρία καρκίνου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνδεθούν ώστε να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να καταγράφουν τις ανάγκες τους.

30-40 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως
Κάθε χρόνο στην Κύπρο εντοπίζονται 30 με 40 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία που αφορούν στον παιδικό καρκίνο, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, Δρ Παύλος Δράκος, είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκαν 20 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών το 2022, σημειώνοντας ότι το ίδιος έτος σημειώθηκαν στην ΕΕ 6 χιλιάδες θάνατοι.
Σε σχέση με την 5ετή επιβίωση ανέφερε ότι το 1960 ήταν στο 30%, ενώ το 2022 στο 80%.
Εξάλλου, σημείωσε ότι σήμερα τα στοιχεία καταγράφουν ότι υπάρχει μισό εκατομμύριο επιζώντων από τον παιδιατρικό καρκίνο, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται.
Για την Κύπρο, ο Δρ Δράκος είπε πως καταγράφονται 30 με 40 νέα περιστατικά ανά έτος, με την πενταετή επιβίωση για τους ασθενείς να ανέρχεται στο 84%.