«Στο πλαίσιο των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εκπροσώπησε την Ομάδα της Αριστεράς στις ακροάσεις για τις υποψήφιες Επιτρόπους για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Ισότητα και τη Μεσόγειο αντίστοιχα», σημειώνεται σε σχετική ανακοόινωση.
Αναλυτικά:
«Όταν γίνονται φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη παρουσιάζεστε, ως μετά Χριστόν προφήτες. Με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δε, που προωθείτε υποσκάπτετε ακόμη και τον στόχο που θέτετε για πρόληψη, ως αχρείαστο κόστος». Αυτά υπογράμμισε, σήμερα, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, στην ακρόαση της υποψήφιας Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Ισότητα, κας Lahbib.
Μιλώντας, εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Γεωργίου ζήτησε από την υποψήφια Επίτροπο να απαντήσει ξεκάθαρα εάν προτίθεται να στηρίξει την επιδότηση μονάδων επεξεργασίας θαλασσινού νερού για άρδευση, ως μέτρο για αντιμετώπιση της ανομβρίας αλλά και να στηρίξει έμπρακτα τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα που πλήττεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, ζήτησε από την υποψήφια Επίτροπο να τοποθετηθεί στην πρότασή του για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Βάσης Αεροπυρόσβεσης, στην Κύπρο, προς όφελος της περιοχής.
Η κα Hadja Lahbib απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα του κ. Γεωργίου. Αρκέστηκε να αναφέρει, γενικά, πως θα συνεργαστεί με όλους του Αρμόδιους Επιτρόπους ώστε να καταρτιστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική ετοιμότητας για τη Μεσόγειο. Ανέλυσε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει.
Κατά την παρέμβαση του, χθες, στην ακρόαση της Dubravka Šuica, υποψήφιας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην παραμελημένη περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, της ειρήνης, του μεταναστευτικού και των ενεργειακών που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εστιάζοντας στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας, ιδιαίτερα με κράτη της περιοχής που θεωρούνται προβληματικά, αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να εμβαθύνει το πολιτικό της εκτόπισμα στην περιοχή. «Δύο δύσκολοι εταίροι είναι η Τουρκία, ξέρετε ποια είναι η Τουρκία, ότι παραβιάζει τα δικαιώματα μας στην Κύπρο, κατέχει το 40%, δεν αναγνωρίζει την κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος της ΕΕ. Αλλά πρέπει να δείτε προσεκτικά και τις αντιπαλότητες που δημιουργούνται στην περιοχή ανάμεσα στα διάφορα κράτη μέλη μετά από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στην περιοχή», τόνισε ο Γιώργος Γεωργίου.
Στη δευτερολογία του, ο Γιώργος Γεωργίου έθιξε το πρόβλημα των αρνητικών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα κράτη της Μεσογείου, όπως η Κύπρος. Ζητώντας, παράλληλα, από την υποψήφια Επίτροπο να συμβάλει ουσιαστικά στην προσαρμογή των χωρών και των κοινωνιών της Μεσογείου σε αυτές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».