Σωρεία αντιδράσεων από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς σχετικά µε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για µέτρα αντιµετώπισης τόσο του δηµογραφικού προβλήµατος, όσο και του στεγαστικού είδαν το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες µέρες. Τα µέτρα χαρακτηρίζονται ως ηµιτελή και αποσπασµατικά που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, καθώς µεγάλη µερίδα της κοινωνίας αποκλείεται από την κρατική στήριξη λόγω ηλικιακού ρατσισµού, έµφυλου διαχωρισµού και κοινωνικο-οικονοµικών κριτηρίων.
Την ίδια ώρα, τα εξαγγελθέντα µέτρα της κυβέρνησης για την Ενιαία Στεγαστική Πολιτική φαίνεται να κινούνται µε πολύ αργούς ρυθµούς, υποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει µια συνολική στρατηγική για αντιµετώπιση του στεγαστικού προβλήµατος, την ώρα που τα εισοδήµατα της κοινωνίας βρίσκονται στον πάτο, τα ακριβά ενοίκια επεκτείνονται παντού και η χρηµατοδότηση για απόκτηση στέγης αποτελεί ψευδαίσθηση.
Απαιτείται µια κοινωνικά δίκαιη πολιτική που να επιτρέπει στη νέα γενιά να χτίσει τη ζωή της µε αξιοπρέπεια, µέσα από ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας, λαµβάνοντας υπόψιν τις πραγµατικές ανάγκες της κοινωνίας για να αντιµετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.
Ευανθία Σάββα: «Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κοινωνία και να προβαίνει σε διαβούλευση»
«Όποια πρόταση έρχεται και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ως ΑΚΕΛ τη χαιρετίζουµε, ωστόσο τα µέτρα της κυβέρνησης τόσο για το στεγαστικό, όσο και για το δηµογραφικό είναι ηµιτελή και φανερώνουν την έλλειψη συνολικής στρατηγικής από την κυβέρνηση», ανέφερε στη «Χ» η επικεφαλής του Τοµέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα.
Σχετικά µε τα µέτρα της στέγασης που αφορούν τα νεαρά ζευγάρια σχολίασε ότι δεν επιλύεται το θέµα της χρηµατοδότησης, καθώς όπως εξήγησε αποτελεί το κυριότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν σήµερα οι νέοι. «Για να µπεις σε αυτά τα σχέδια χρειάζεται να αποδείξεις ότι κατέχεις το υπόλοιπο ποσό για να µπορείς να πιάσεις τη βοήθεια από το κράτος. Για να το αποδείξεις πρέπει να κάνεις δάνειο, την ίδια ώρα που οι τράπεζες ζητούν προκαταβολή. Οπότε το ερώτηµα είναι κατά πόσον η βοήθεια θα ισχύει και ως προκαταβολή, κάτι που δεν ακούσαµε», τόνισε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκύψει σε ό,τι αφορά την επιδότηση των ενοικίων. Σχετικά µε τις ορεινές και µειοδοτούσες περιοχές σχολίασε πως η επιδότηση από µόνη της δεν φτάνει, καθώς απαιτείται µια ολοκληρωµένη κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη υποδοµών, σχολείων, νηπιαγωγείων κ.τ.λ., αλλά και χώρων εργασίας για να προσελκυστούν νεαρά ζευγάρια. Επίσης, ανέφερε ότι ο Οργανισµός Χρηµατοδοτήσεως Στέγης πρέπει να επανέλθει στην προηγούµενή του λειτουργία, καθώς σήµερα έχει καταντήσει µια υποστελεχωµένη τράπεζα.
Σχετικά µε τα µέτρα στο Δηµογραφικό, σχολίασε πως αυτό που είναι ευδιάκριτο είναι ο ηλικιακός ρατσισµός για τις γυναίκες άνω των 30 και ένας έµφυλος διαχωρισµός, καθώς δεν δίνεται στήριξη και σε άντρες, σηµείωσε. Επίσης, σχετικά µε το επίδοµα τέκνων ανέφερε πως θα µπορούσε το επίδοµα, µετά το τρίτο τέκνο να µην έχει εισοδηµατικά κριτήρια, δίνοντας κίνητρο για παράδειγµα σε οικογένεια µε δύο παιδιά και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να δίνεις κίνητρα για πολύτεκνους µε πάνω από πέντε παιδιά, την ώρα που ο δείκτης γονιµότητας είναι 1,46 παιδιά. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί κάποια µέτρα εξαγγέλθηκαν τώρα αφού θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβρη του 2025, καθώς µε αυτόν τον τρόπο κάποιοι θα αποκλειστούν από τα βοηθήµατα.
Ε∆ΟΝ: «Απαιτείται µια ολοκληρωµένη πολιτική που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις»
Πρέπει να αποτελεί δεδοµένο πως τα µέτρα για τη στήριξη των νέων οικογενειών/δηµογραφικό µπορεί να αποτελούν ένα µικρό θετικό βήµα, όµως δεν αγγίζουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήµατος, σχολίασε το µέλος της Κεντρικής Γραµµατείας της Ε∆ΟΝ, Αλέξανδρος Γερολατσίτης.
«Αντί για αποσπασµατικές λύσεις, όπως το διετές επίδοµα για γυναίκες κάτω των 30 ετών, απαιτείται µια ολοκληρωµένη πολιτική που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και οικονοµικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής». Η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί ότι η απόκτηση οικογένειας δεν µπορεί να τίθεται υπό ηλικιακούς περιορισµούς ή να αντιµετωπίζεται επιπόλαια, συµπλήρωσε. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, οι νέοι οδηγούνται σε µία ψευδαίσθηση ότι η απόφαση για την απόκτηση παιδιού είναι θέµα συγκεκριµένων κριτηρίων και όχι του συνόλου των αντικειµενικών κοινωνικών και οικονοµικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα µας.
Η ενδυνάµωση των δηµοσίων δοµών, η επέκταση των βρεφονηπιακών υποδοµών, η επίλυση του στεγαστικού ζητήµατος και η ισότιµη πρόσβαση σε φροντίδα είναι ορισµένα καθοριστικά βήµατα για να στηριχθούν ουσιαστικά όλα τα νέα ζευγάρια, τόνισε. «Το γεγονός ότι υπάρχουν µόνο 4 δηµόσιες δοµές φροντίδας, ενώ οι λίστες αναµονής για µια θέση ξεπερνούν τις 3.700, φανερώνει την αδιαφορία για τις ανάγκες των νέων οικογενειών και επιβεβαιώνει ότι οι εξαγγελίες παραµένουν ηµίµετρα χωρίς συνολικό σχεδιασµό», σηµείωσε.
Ως Ε∆ΟΝ, συνέχισε, «τονίζουµε την άµεση ανάγκη για ολοκληρωµένη δηµογραφική πολιτική που θα βασίζεται σε ισχυρές δηµόσιες δοµές και στήριξη που ανταποκρίνεται στις πραγµατικές ανάγκες των νέων ανθρώπων. ∆εν µπορούµε να µιλάµε για ουσιαστική στήριξη, όταν τα περισσότερα από τα νέα µέτρα παραµένουν σε αναµονή και ο Εθνικός Φορέας ∆ηµογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής λειτουργεί προσχηµατικά, χωρίς να διαβουλεύεται µε τους κοινωνικούς φορείς», πρόσθεσε.
Ως η νέα γενιά του τόπου, κατέληξε, «θα συνεχίσουµε να διεκδικούµε µια κοινωνικά δίκαιη πολιτική που να επιτρέπει στη νέα γενιά να χτίσει τη ζωή της µε αξιοπρέπεια, µέσα από ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας και της επίλυσης του προβλήµατος του Δηµογραφικού».
ΝΕΔΗΣΥ: «∆εν χρειάζονται “λύσεις ασπιρίνης”, αλλά να τεθούν οι βάσεις για βιώσιµο µέλλον»
Παρότι οι προθέσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζουµε την ανησυχία µας όσον αφορά την αποτελεσµατικότητά τους, ανέφερε στη «Χ» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νεολαίας ∆ηµοκρατικού Συναγερµού, ∆ήµος Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «θεωρούµε πως ούτε η στόχευση ούτε η ένταση ενίσχυσης των µέτρων που προτείνει η κυβέρνηση θα δώσουν λύσεις στα καίρια ζητήµατα που απασχολούν τους νέους».
Πρώτα και κύρια, συνέχισε, περιµένουµε αποφασιστικές ενέργειες για την επιτάχυνση των πολεοδοµικών αδειοδοτήσεων. Η καθυστέρηση σε αυτόν τον τοµέα προσθέτει επιπλέον κόστη και δυσκολίες στην εξασφάλιση κατοικίας, ενώ διατηρεί το στεγαστικό απόθεµα σε χαµηλά επίπεδα, σηµείωσε.
«Η άποψή µας είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη µείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να διασφαλιστεί η δηµιουργία νέων, προσιτών κατοικιών για τους νέους και τις οικογένειές τους. Αυτή η προσέγγιση θα συµβάλει στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών, βελτιώνοντας τη σχέση ζήτησης-προσφοράς και οδηγώντας σε µείωση των τιµών και των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η πρόσβαση των νέων σε οικονοµικά προσιτή στέγη, καλύπτοντας τις αυξανόµενες ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε.
Επιπλέον, συµπλήρωσε, χρειάζεται άµεση συνεργασία µε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα για την παροχή πραγµατικά προσιτών στεγαστικών δανείων, ειδικά για νεαρά ζευγάρια. «Οι νέοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια, ούτε µπορούν να επωµιστούν υπέρογκα επιτόκια. Η Πολιτεία πρέπει να δηµιουργήσει ένα πλαίσιο χρηµατοδοτικής υποστήριξης, ώστε οι νέοι να µπορούν να προγραµµατίσουν τη ζωή τους µε ασφάλεια και αυτοπεποίθηση», τόνισε.
«Η ΝΕ∆ΗΣΥ δεν διεκδικεί λύσεις αυστηρά επιδοµατικές ή ελεηµοσύνες για τους νέους µας. Αναζητούµε σωστές πολιτικές και ίσες ευκαιρίες. ∆ιεκδικούµε πολιτικές στήριξης που θα δώσουν τα θεµέλια σε κάθε νέο για να πετύχει την αυτονόµησή του νωρίς. Η στεγαστική και οικονοµική αυτονοµία είναι οι καλύτερες βάσεις για ένα νέο ζευγάρι για να δηµιουργήσει οικογένεια. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και προπαντών γενναίες λύσεις που θα αλλάξουν άρδην την αγορά και ενοικίαση ακινήτων», ανέφερε.
Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιµετωπίσει τα θέµατα αυτά µε σοβαρότητα, παρέχοντας στους νέους όχι απλώς «λύσεις ασπιρίνης», αλλά τις βάσεις για ένα βιώσιµο µέλλον, κατέληξε.