∆εν είναι µόνον η κλιµατική κρίση… Έχουν κι άλλοι ευθύνες για τις καταστροφές από τις πληµµύρες στην Πάφο

9 Min Read


Οι συνέπειες της κλιµατικής κρίσης είναι πλέον εµφανείς, όµως αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους αρµοδίους.

Οι ζηµιές στο Γ.Ν. Πάφου θα µπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε στοιχειώδης επίβλεψη στα έργα που διεξάγονται για τη διαµόρφωση του γυναικολογικού τµήµατος στον 4ο όροφο και αν λαµβάνονταν υπόψιν οι προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόµενα. Οι ζηµιές στο κέντρο της Πάφου θα µπορούσαν να αποφευχθούν αν στη διάρκεια των έργων ανάπλασης υπήρχε πρόνοια για την τοποθέτηση µεγαλύτερων οχετών για τα όµβρια ύδατα. Σηµειώνεται βάσει καταγγελιών από πολίτες ότι σε ορισµένους δρόµους, όπως είναι η Νικοδήµου Μυλωνά και η Μακαρίου, δεν υπάρχουν καν οχετοί όµβριων υδάτων. ∆εν υπάρχει επίσης πρόνοια για τη διοχέτευση των όµβριων υδάτων από το Πάρκο Χρωµάτων. Ακόµα και στο υφιστάµενο δίκτυο όµβριων που κατασκευάστηκε πριν από 20 χρόνια εντοπίζονται κακοτεχνίες και οι οχετοί δεν µπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδοµένα.

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. «Τα έντονα καιρικά φαινόµενα και τα καταστροφικά τους αποτελέσµατα στον ∆ήµο Πάφου επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις προειδοποιήσεις που κατά καιρούς ως ΑΚΕΛ κάναµε. Ο ∆ήµος Πάφου θα πρέπει να προχωρήσει σε µακροχρόνιο σχεδιασµό συντήρησης των υποδοµών που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον αστικό πυρήνα της Πάφου. Προκύπτει ακόµα η αναγκαιότητα εκ νέου εκπόνησης υδρολογικών και άλλων µελετών, αφού εκ του αποτελέσµατος φαίνεται ότι το σύστηµα διαχείρισης των όµβριων υδάτων της πόλης δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε». Το ΑΚΕΛ, προστίθεται, είχε προειδοποιήσει τα προηγούµενα χρόνια για σειρά ζητηµάτων τον δήµαρχο Πάφου, χωρίς αποτέλεσµα. Η αποκοπή µεγάλου αριθµού δέντρων, µετά από οδηγίες του δηµάρχου, αλλά και η µετατροπή του κέντρου της Πάφου σε µια µεγάλη τσιµεντένια-πλακόστρωτη πολιτεία συνέτειναν στην τραγική κατάσταση που βίωσαν οι πολίτες το Σάββατο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής τόνισε ότι στην Πάφο την τελευταία δεκαετία έχουν ξοδευτεί πολλά εκατοµµύρια ευρώ για την αναβάθµιση των υποδοµών της πόλης. Όµως, πρόσθεσε, όπως διαπιστώθηκε µε τις πληµµύρες του Σάββατου, κάτι δεν έγινε σωστά. Τα τελευταία καιρικά φαινόµενα είχαν ευτυχώς µικρή χρονική διάρκεια (µικρότερη της µίας ώρας), όµως απέδειξαν ότι τα έργα δεν έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Το σύστηµα διαχείρισης όµβριων υδάτων του κέντρου της Πάφου που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε έχει αποτύχει. ∆υστυχώς, σε µια πόλη όπου έχουν κατασκευαστεί έργα µεγάλης αξίας, είναι απαράδεκτο να βλέπουµε τους δρόµους να έχουν µετατραπεί σε χειµάρρους και τις πλατείες να έχουν µετατραπεί σε λίµνες, προκαλώντας έτσι µεγάλες ζηµιές. Η Πάφος ποτέ δεν αντιµετώπιζε πρόβληµα µε πληµµύρες. Τα έργα που έχουν γίνει συνέβαλαν στο να δηµιουργήσουν το πρόβληµα πληµµυρών, κατέληξε.

Τραγική κατάσταση στο Γενικό Νοσοκοµείο Πάφου

Η εικόνες του περασµένου Σαββάτου από το Γ.Ν. Πάφου ήταν κάτι παραπάνω από τραγικές. Οι πληµµυρισµένοι θάλαµοι, τα νερά που έτρεχαν από τα ταβάνια σε ιατρικά µηχανήµατα και άλλον πολύτιµο εξοπλισµό, προκάλεσαν δικαιολογηµένες αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της συντεχνίας των Νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ. Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία τονίζει ότι «αυτά που έζησαν ασθενείς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό που εργαζόταν το βράδυ του Σαββάτου στο Γ.Ν. Πάφου είναι άνευ προηγουµένου. Όσα είδαµε δεν περιποιούν τιµή για κανέναν, κυρίως για όσους έχουν ευθύνες για την ορθολογιστική λειτουργία των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ».

Ακόµη πιο έντονος ήταν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ και διευθυντής της Πνευµονολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πάφου. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του, «η λέξη “ντροπή” είναι λίγη… Το δηµόσιο νοσοκοµείο µιας ολόκληρης επαρχίας αφηµένο εδώ και χρόνια στον αυτόµατο πιλότο… Όχι τυχαία. Όλα είναι µέρος ενός καλά ενορχηστρωµένου σχεδίου απαξίωσης της δηµόσιας υγείας και των δηµοσίων νοσηλευτηρίων προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συµφερόντων που καραδοκούν και τρίβουν τα χέρια. Η Υγεία είναι πλέον σε δηµοπρασία και τα νοσοκοµεία σε λίγο καιρό θα πωληθούν όπως είναι επιπλωµένα στον καλύτερο προσφοριοδότη… όσο πιο απαξιωµένα και διαλυµένα, τόσο πιο χαµηλή και η τιµή. Υγεία LTD! The banana Republic of Cyprus 2024».

Τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάσταση στο Νοσοκοµείο ζήτησε και η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Υπερθέρµανση της Μεσογείου και ανάπτυξη έντονων καταιγίδων

Το ποσοστό βροχόπτωσης το απόγευµα του Σαββάτου στην Πάφο είχε φθάσει στα 50 χιλιοστόµετρα, δήλωσε o µετεωρολογικός λειτουργός Ανδρέας Χρυσάνθου. Μόνο σε ένα δεκάλεπτο, είπε, καταγράφηκαν 27 χιλιοστόµετρα βροχής, µια τεράστια ποσότητα νερού που ήταν αδύνατον να απορροφηθεί από τα υφιστάµενα δίκτυα όµβριων υδάτων. Ο κ. Χρυσάνθου απέδωσε το φαινόµενο στις συνέπειες της κλιµατικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσµα την υπερθέρµανση της Μεσογείου και την ανάπτυξη έντονων καταιγίδων. Για την Πάφο, είπε ότι τα φαινόµενα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια, όµως στο µέλλον θα καταγράφονται όλο και πιο συχνά.

Ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε ότι έγιναν σχετικές και επαναλαµβανόµενες προειδοποιήσεις από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ενδεχοµένως, πρόσθεσε, θα µπορούσε να υπάρξει έκτακτη προειδοποίηση µέχρι και 3 ώρες νωρίτερα από την έντονη καταιγίδα, αντί µιάµιση ώρα πριν. Είναι ανάγκη, συνέχισε, να βρεθεί τρόπος για να προειδοποιούνται έγκαιρα οι πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα έρθουν και χειρότερα, έκτισαν στους ποταµούς!

Οι συνέπειες της κλιµατικής κρίσης επιβάλλουν την εκπόνηση νέων υδρολογικών µελετών και µέτρα για να αποφευχθούν καταστροφές από πληµµύρες όπως έγινε πρόσφατα στην Ισπανία, αλλά και το Σάββατο στην Πάφο, προειδοποιεί ο υδρολόγος, πρώην υπάλληλος του Τµήµατος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βασιλικού ποταµού που διασχίζει την Πάφο και ο οποίος έχει πλέον µπαζωθεί στο µεγαλύτερο µέρος του. Αυτός ο ποταµός είπε πριν τη δεκαετία του ’50 ήταν ένας από τους 3 µεγάλους ποταµούς της Πάφου και η κοίτη του έφθανε τα 6 – 7 µέτρα. Τώρα, συνέχισε, πάνω στην κοίτη του ποταµού έχουν κτιστεί πολυκατοικίες και στο µεγαλύτερο µέρος του έχει µπαζωθεί. Ο κ. Ιωάννου αποκάλυψε ότι µε βάση παλαιότερη µελέτη του Τµήµατος Υδάτων, αυτός ο ποταµός θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Οι νέες συνθήκες που διαµορφώνονται από την κλιµατική αλλαγή επιβάλλουν δράσεις και µέτρα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος πληµµυρών, τόνισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου. Σε δηλώσεις µε αφορµή τις πληµµύρες το Σάββατο στην Πάφο και τα εκατοντάδες θύµατα των πληµµυρών στη Βαλένθια της Ισπανίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι ποταµοί που µπαζώθηκαν στην Κύπρο κάποια στιγµή θα πάρουν πίσω το χώρο τους.

Με αφορµή και το φεστιβάλ για τον Πεδιαίο που ολοκληρώθηκε πριν λίγες µέρες η κα Θεοδοσίου ανέφερε ότι το µεγαλύτερο τµήµα αυτού του ποταµού που πηγάζει από τον Μαχαιρά και εκβάλλει στην Αµµόχωστο διανύοντας µια απόσταση 95 χιλιοµέτρων είναι µπαζωµένο. Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινοµένων, είπε, είναι βέβαιο ότι η Λευκωσία θα πληµµυρίσει.



Share This Article