Η θεωρία της «οριακής παραγωγικότητας» (ε)

3 Min Read


Επιμέλεια: Νίκος Κουζούπης

Σύμφωνα με τη θεωρία της «ορια­κής χρησιμότητας», με την παρουσία πολλών μονάδων αγαθών ίσης χρη­σιμότητας το κόστος κάθε μονάδας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος αυτού που ικανοποιεί τη λιγότερο επείγουσα ζήτηση.

Ο «οριακός» εργάτης αντιπροσω­πεύει τη μονάδα εργασίας για την οποία υπάρχει η μικρότερη ζήτηση. Ως εκ τούτου, η αμοιβή του καθο­ρίζει τους μισθούς όλων των εργα­ζομένων.

Δεδομένου ότι η αξία του προϊό­ντος της εργασίας, παραγόμενου από τον κάθε έναν από τους εργαζόμενους, εκτός από τον «οριακό», ξεπερνά την αξία που συνεισφέρει ο τελευταίος στην πληρωμή του καθενός από τους εργαζόμενους και η πληρωμή καθενός από τους εργαζόμενους αντιστοιχεί στη χαμηλότερη αξία του προϊόντος της εργασίας του «οριακού» εργάτη, είναι φυσικό να προκύπτει μια σημα­ντική διαφορά μεταξύ της αξίας του συνολικού προϊόντος, παραγόμενου από όλους τους εργαζόμενους και του συνολικού μισθού τους.

Έτσι, η διαφορά μεταξύ της αξίας του συνολικού προϊόντος, του παρα­γόμενου από το σύνολο των εργα­ζομένων και του αθροίσματος των μι­σθών τους, σύμφωνα με τη θεωρία της «οριακής παραγωγικότητας καταλήγει στον επιχειρηματία «ως επιβράβευση για το κεφάλαιό του».

Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη θεωρία δικαιολογεί το υψηλό επίπεδο κερδοφορίας και το χαμηλό επίπεδο των μισθών των εργαζομένων. Επομέ­νως, την ευθύνη για τους χαμηλούς μισθούς η δεδομένη θεωρία προσπα­θεί να την επιρρίψει στους εργαζόμε­νους, γιατί η αριθμητική αύξηση των εργαζομένων δήθεν μειώνει το ύψος του μισθού του «οριακού εργάτη».

Οι αρχικές θέσεις, που αποτελούν τη βάση της θεωρίας περί «οριακής παραγωγικότητας», είναι αβάσιμες και δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.

Αρχικά, είναι λανθασμένη η θέση ότι το κεφάλαιο, ενσαρκωμένο στα μέσα παραγωγής, από μόνο του δημιουργεί αξία. Η μοναδική πηγή της αξίας, επομένως και των κερδών, είναι η εργασία.

Άνευ περιεχομένου επίσης και μια άλλη θεμελιακή θέση της δεδομένης θεωρίας για τη μείωση της παραγω­γικότητας με την ταυτόχρονη πρό­σληψη επιπρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού.



Share This Article