Συνεχίζεται ο εμπαιγμός μιας ολόκληρης επαρχίας για ένα έργο πρωταρχικής σημασίας

9 Min Read


Του Κώστα Νάνου

Μνημείο εμπαιγμού των κατοίκων του Διαμερίσματος της Πόλης Χρυσο­χούς μπορούν να χαρακτηριστούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα για την κατασκευή του αυτοκινη­τόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν ήδη 25 χρόνια για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Πολιτείας για την ολο­κλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου. Μετά τη διακοπή της σύμβασης με την Intrakat στην Πάφο και ιδιαίτερα στο Διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς, επικρα­τεί οργή καθώς νιώθουν ότι για άλλη μια φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Φορείς και παρά­γοντες της περιοχής ζητούν να καταλο­γιστούν ευθύνες για το νέο ναυάγιο και ζητούν δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του έργου.

Οι πρώτες αποφάσεις για το έργο είχαν ληφθεί το 1997 και προέβλεπαν ότι με την ολοκλήρωση του αυτοκινη­τόδρομου Λεμεσού – Πάφου, αυτός θα συνεχίζονταν για να φθάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς. Όταν ολοκληρώθηκε ο δρόμος μέχρι την Πάφο, οι κυβερνώ­ντες τότε αποφάσισαν ότι για το Τμήμα Πάφου – Πόλης θα ακολουθείτο μια άλλη διαδικασία, με τη μέθοδο Β.Ο.Τ., που ήταν τότε το καινούργιο φρούτο για την εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων. Η προώθηση με τη μέθοδο Μελέτη-Κα­τασκευή-Χρηματοδότηση-Συντήρηση αποφασίστηκε από τους Υπ. Συγκοινω­νιών και Έργων και Οικονομικών με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού ημερομηνίας 14.6.2000.

Η διαδικασία εκείνη δεν κατέληξε σε επιλογή προσφοροδότη λόγω προσφυ­γών στην Αναθεωρητική Αρχή και δικα­στικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα στο τέλος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός διότι το κόστος είχε πολλαπλασιαστεί. Παράλ­ληλα, υπήρχαν εκθέσεις τόσο της Χρυ­στάλλας Γιωρκάτζη όσο και του Οδυσ­σέα Μιχαηλίδη που χαρακτήριζαν το έργο ασύμφορο. Μεσολάβησε και η οι­κονομική κρίση με την κατάρρευση τρα­πεζών και τα κουρέματα, με αποτέλεσμα το έργο να παγώσει για κάποια χρόνια και να συζητούνται εναλλακτικές προ­τάσεις για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τη σύμφωνο γνώμη και των υπόλοιπων μεγάλων κομμάτων, πήρε την πολιτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου και υιοθετήθηκε πρόταση που είχε υπο­βάλει αρχικά ο αείμνηστος Τάσος Μη­τσόπουλος για την υλοποίηση του έργου σε φάσεις και να φθάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς με δύο λωρίδες κυκλοφορί­ας. Η διαδικασία αυτή που υιοθετήθηκε δυστυχώς δεν έχει αίσια κατάληξη. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπ. Μεταφο­ρών επιρρίπτουν την ευθύνη αποκλει­στικά στην κοινοπραξία Intrakat. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κα­τήγγειλε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων ήταν εχθρικό και καθυστερούσαν μέχρι και 18 μήνες να απαντήσουν σε διάφο­ρα ζητήματα που προέκυπταν.

Σκοπιμότητες και ευθύνες

Οι προηγούμενοι κυβερνώντες έσπρωχναν προεκλογικά το έργο για να το παρουσιάσουν ως μέγα επίτευγμά τους, όμως αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ενδιέφερε είναι η υπογραφή των συμβολαίων και η έναρξη του έργου και όχι αν θα ολοκληρωνόταν. Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στην παρούσα κυβέρνηση, διότι καθυστέρησε να δια­πιστώσει ότι το έργο δεν προχωρούσε όπως προέβλεπαν τα συμβόλαια και τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των εργα­σιών. Κωλυσιεργούσε επίσης να λάβει αποφάσεις από τον Απρίλιο που είχαν διακοπεί και επίσημα οι εργασίες. Η δι­ακοπή του συμβολαίου ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες πριν λήξει το συμβόλαιο που η Intrakat θα έπρεπε να παραδώσει το έργο.

Μέχρι πού θα φθάσει ο λογαριασμός;

Το συνολικό κόστος του έργου, με τις τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, το έτος 2005 είχε εκτιμηθεί περίπου στα 180 εκατ. Στην πορεία το κόστος ανέβηκε στα 260 εκατ. και ακολούθως εκτοξεύ­θηκε στα 307.548.259. Σε μεταγενέστε­ρο στάδιο το κόστος υπολογίστηκε στα €867 εκατ., στα οποία περιλαμβανόταν η ετήσια αποπληρωμή δόσεων για χρο­νικό διάστημα πέραν των 20 χρόνων, οι τόκοι κ.ο.κ. Από τον νέο σχεδιασμό, εκτός από τις 2 λωρίδες που μειώθηκαν, αφαιρέθηκε και το τμήμα του δρόμου από τη Μεσόγη στην Τσάδα, το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό διότι μπορεί να δώσει λύσεις και στα κυκλοφοριακά προβλήματα εντός της Πάφου. Η υφι­στάμενη σύμβαση είναι της τάξης των 72 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ και αυτό αφορά δρόμο δύο λωρίδων από την Αγία Μα­ρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ., με προοπτική αναβάθμισής του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων. Με βάση τους σχεδιασμούς, η β’ φάση, από το Στρουμπί δηλαδή μέχρι την είσο­δο της Πόλης Χρυσοχούς, υπολογίζεται να φθάσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Για το έργο που έχει εκτελέσει μέχρι τώρα η Intrakat έχουν πληρωθεί περίπου 14 εκ. ευρώ, η εταιρεία διεκδικεί άλλα 33 και υπολογίζεται ότι εκτέλεσε το 21% του έργου. Προτίθεται επίσης να ζητήσει αποζημιώσεις για τη διακοπή του έργου ύψους 35 εκατομμυρίων. Σε περίπτωση που προκηρυχθούν νέες προσφορές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, για το υπολειπόμενο τμήμα του έργου, εκτιμά­ται ότι το κόστος της α’ φάσης θα ξεπε­ράσει τα 100 εκατομμύρια.

30 χρόνια για να υλοποιηθεί ένας αυτοκινητόδρομος 31 χιλιομέτρων!

Είναι τραγικό για την Κυπριακή Δη­μοκρατία να χρειάζονται 30 χρόνια για να υλοποιηθεί ένας αυτοκινητόδρομος μήκους 31 χιλιομέτρων για να συμπλη­ρωθεί το εθνικό οδικό δίκτυο. Είναι ακόμη πιο τραγικό για τους κατοίκους αυτής της περιοχής οι οποίοι εμπαίζονται, ταλαι­πωρούνται καθημερινά και κινδυνεύουν χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Ευθύνες σε πρώην και νυν κυ­βερνώντες επιρρίπτει το ΑΚΕΛ για τη δι­ακοπή της σύμβασης για το δρόμο Πάφου – Πόλης. Όπως τονίζει το ΑΚΕΛ, μετά το μεγάλο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβα­τηρίων ακολουθούν με μορφή ντόμινο η κατάρρευση και ο τερματισμός δημοσίων συμβάσεων, έργων υπερτοπικής σημα­σίας, αναφέροντας ενδεικτικά την περί­πτωση του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την περίπτωση με το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, την ανάπλαση στον ποταμό Λιοπετρίου, τη λειτουργία του e-Justice, το σύστημα απενεργοποίη­σης κινητών στις Κεντρικές Φυλακές και τώρα το δρόμο Πάφου – Πόλης. Οι ευθύ­νες ακύρωσης του πολύ σημαντικού αυ­τού έργου βαραίνουν κυρίως την κυβέρ­νηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αλλά ευθύνη έχει και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία κυβερνά εδώ και 18 μήνες τον τόπο και συνεχίζει ουσιαστικά να παρακολουθεί ως απλός θεατής τις εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς να πάρει έγκαιρα αποφάσεις, σημειώνει το ΑΚΕΛ. Με τους λανθασμένους χειρισμούς τους εγκυμονεί ο κίνδυνος παγοποιήσης της συνέχισης κατασκευής του έργου μετά και από την προσφυγή στο δικαστήριο της εταιρείας Intrakat. Ως ΑΚΕΛ Πάφου, κα­ταλήγει η σχετική ανακοίνωση, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτη, να αναλάβει πρωτοβουλίες που να οδηγήσουν στην άμεση επανέναρ­ξη των εργασιών της α’ φάσης του έργου και παράλληλα στην προκήρυξη των προ­σφορών για τη β’ φάση, που περιλαμβάνει το τμήμα του δρόμου από την Πόλη Χρυ­σοχούς στην Πάφο καθώς και τον συνδε­τήριο δρόμο της πόλης της Πάφου με τον αυτοκινητόδρομο.



Share This Article